Politică

Scriitorul Alexandru Petria: Pentru legalizarea drogurilor ușoare

Când mi se interzice un lucru, prima reacție, după accesul de furie, e să caut modalitățile de-a dribla constrângerea. Nu neg că sunt torențial antisistem, că nu accept dogmele, că nu mă dau în vânt să primesc ideatic nimic de-a gata, la prima strigare. Am pretenția să nu-mi folosesc scăfârlia ca radar pentru lozinci sau doar pentru fumat. Sau doar pentru sărutat, mâncat ori turnat lichide în stomac. E felul meu de-a mă respecta.



Când am chef să beau un coniac, să citesc o carte sau să regulez o femeie- o fac cum îmi vine. Că greșesc, greșesc pe socoteala mea. Singura grijă e să nu le pricinuiesc pocinoage semenilor.

Așa că, dacă am chef să fumez o marijuana, de ce nu? Dar, de ce să ajung în pușcărie, dacă sunt prins cu iarba la mine? Că așa au stabilit unii? Este corect, când corpul este al meu și cele aproximativ 100 de kilograme ale sale nu aparțin statului? Sau aparțin și vestea n-a ajuns până la mine?

Măcar și din filmele despre vremea prohibiției în America, lumea a avut ocazia să afle că interzicerea pilelii a dus la creșterea consumului de alcool. Cu ce s-au ales atunci americanii? Cu gangsteri îmbogățiți, cu răpăit de arme pe străzi, cu morți și alcoolici să se înspăimânte statisticienii. Este o diferență între consumul de alcool și cel de droguri ușoare? N-o văd. Și această evidență refuză s-o recunoască majoritatea guvernelor.

Spulberarea tabu-ului incriminării legale a drogurilor ușoare are, pâna la urmă, în subsidiar moralitatea și omenia. Nu este corect ca un fumător de joint să mucezească în pușcărie și traficanții de droguri să cumpere, pe lângă amante siliconate și yahturi, pînă și premieri și președinți.

Autor: Alexandru Petria

Sursa: Alexandru Petria

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Da chiar asa, TRAFICANTII de DROGURI, ARMAMENT, CARNE VIE, INFLUENTA, stau bine merci in LIBERTATE. Un paradox!
    Droguri usoare vs. droguri puternice, ex. cannabis, samanta de canepa = un drog usor; marihuana = un drog puternic;

    Sedativele, usoare, puternice, barbituricele, neurolepticele, morfina…?!
    Alprazolam, Fenobarbital, Clordelazin, Diazepam, Haloperidol…?!
    Bunicii nostri obisnuiau sa pregateasca pentru Ajunul Craciunului, turte cu nuca, seminte de dovleac, canepa. Povesti cu Mos Craciun?!

    Dispunem nativ de libertatea de a testa, consuma, ingera, inhala, diversifica, inova, comunica, cred, cu conditia de a nu “sari calu'”, tulbura, perturba propriul organism, mediul inconjurator, societatea in general, dezvoltand dependente, atasamente (de bunuri, persoane, functii, medicamente/droguri etc), influente nocive. Da, de a nu aduce atingere AUREI ENERGETICE, decat cu…lumina, intentie pura, gand bun, vorba blanda, fapta curata – regula de aur.