Politică

Scandal de corupție! DNA pe punctul să confiște ambasada SUA

Ambasada SUA a fost prinsă în mijlocul unui scandal imens de corupție, despre care în mod paradoxal, s-a vorbit foarte puțin în presă, DNA fiind actorul principal în această speță.

ambasada-sua-bucuresti-jpg-pagespeed-ce_-kpzdwfoq6e

Pe 21 decembrie 2012, procurorii anticorupție au trimis rechizitoriul unui dosar extrem de controversat în instanță, la Curtea de Apel București, dosar cu numărul 9577/2/2012.

Despre ce este vorba? În perioada 2000-2004, Alecu Ioan Niculae, rectorul  Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (U.S.A.M.V.),  ajutat de mai multe persoane, au făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha, care aparținea statului român, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa S.A., societate controlată de celebrul om de afaceri Puiu Popoviciu. Acest lucru este stipulat chair în unul din comunicatele DNA.

Odată ajuns în posesia lui Puiu Popoviciu, care este și cetățean american, acest teren a fost vândut, o parte și către Ambasada SUA. Mai exact americanii aveau de plătit 15 milioane de dolari pentru terenul respectiv, timp de 99 de ani, 8 milioane chiria efectivă și alte 7 pentru investiții necesare spațiului. Surse susțin că ar fi fost un fel de donație mascată, întrucât terenul ar fi valorat mult mai mult.

„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp, sustine DNA în comunicatul dat când au trimis dosarul în judecată.

Pe 23 iunie 2016, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat  la 9 ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel București, în acest dosar. Așadar DNA a câștigat în primă instanță procesul. 

Urmează judecarea la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și dacă DNA va câștiga din nou, statul poate confisca terenul pe care se află în acest moment Ambasada SUA, pentru că acesta a făcut obiectul unei tranzacții ilegale, care implică și fapte de corupție. În prezent, dosarul nu este înscris pe site-ul ICCJ, iar hotărârea nu apare încă motivată de prima instanță. 

Este interesant ce poziție va avea ambsada SUA în acest caz, ținând cont de multele luări de poziție privind corupția din România și susținerea pe care ambsadorul Klemm a arătat-o de atâtea ori DNA-ului și luptei anticorupție.

În acest moment terenul pe care se află Ambasada SUA este pus sub sechestru asigurator în cadrul acestui dosar.

Autor: Anca Andrei

Sursa: Bugetul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Aflandu-se in proprietatea publica a statului, conform LEGII, terenul respectiv, ferma Baneasa, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii, mai mult, supus unei subevaluari: 1 USD/mp, fata de 150 euro/mp-val de piata la vremea respectiva, evaluare necesara in baza constituirii aportului la capitalul social al SC BANEASA INVESTMENTS SA!
    In consecinta, tranzactia derulata prin Puiu Popoviciu, cetatean american, sa fie iubit, se dovedeste a fi o afacere imobiliara ilegala, cu tot respectul si cu toata dragostea fata de toate partile implicate in litigiu. In mod cert, la vremea respectiva, tranzactia s-a derulat ca multe altele (popor bun, ospitalier si tolerant), pe fondul rel de prietenie, parteneriat strategic, insa, de remarcat si, din nefericire, in mod nepotrivit, de nepermis: prin eludarea normelor legale in vigoare si in materie, care se impun a fi reanalizate firesc si mai ales pasnic. Solutionarea legala, corecta si morala in cauza ar marca UN NOU INCEPUT in demersurile privind intrarea in legalitate, remaniere, reasezare, reabilitare, renastere din propria cenusa, cu demnitate, onoare, respect, decenta, bunacredinta…Nimeni nu este mai presus de lege-principiu constitutional- legea-constiinta insasi, adica, fara suparare, nici ambasadele, nici alte entitati terestre sau extraterestre.

Abonează-te la newsletter