Politică

Salvăm Roşia Montană, Salvăm Resursele, Salvăm România !

uniti-sub-tricolorLa data de 31.08.2013, conform datelor publicate de către Banca Naţională a României, pe site-ul său, valoarea rezervelor internaţionale ale României era egală su suma de 35,7 miliarde de euro. Exprimată în număr de luni de importuri, rezervele internaţionale ale României sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. Ele sunt de 14 ori mai mari decât rezervele internaţionale ale Austriei, ale Belgiei, ale Spaniei, de 12 ori mai mare decât cele ale Germaniei, de 8 ori mai mari decât cele ale Franţei, de 7 ori mai mari decât cele ale Marii Britanii, sau ale Italiei.

Din păcate, structura rezervelor internaţionale ale României este una dintre cele mai vulnerabile. Din cele 35,7 miliarde de euro, numai 3,5 miliarde de euro (9,8%, din totalul rezervelor), reprezintă valoarea aurului ţării ( 103 tone de aur monetar), 6,0 miliarde de euro (16,8%), reprezintă numerar şi depozite bancare, iar restul, de 26,2 miliarde de euro (73,4%), este reprezentat de titluri de valoare (securities), adică „hârtii” (bonuri de tezaur, obligaţiuni etc.) emise de diverse guverne şi instituţii financiare internaţionale, cărora Banca Naţională a României le-a împrumutat acestă sumă de 26,2 miliarde de euro. Cea mai mare partea acestor 26,2 miliarde de euro sunt împrumuturi acordate unor guverne străine, principalul împrumutat fiind guvernul Statelor Unite ale Americii.

Creşterea fără precedent, în ultimii ani a datoriilor guvernelor, în primul rând a celui american, a determinat multe state să-şi reducă rezervele valutare, adică investiţiile în „hârtii” emise de guverne şi să-şi sporească rezervele de aur. În Germania şi Italia, de exemplu, ponderea aurului în totalul rezervelor internaţionale este de 71%, în Franţa, de 66%. În timp ce la noi ponderea aurului este de sub 10%.

Cea mai mare parte a celor 26,2 miliarde de euro provin din împrumuturi. Adică Banca Naţională a României s-a împrumutat ca să împrumute alte state (!!!). La sfârşitul anului 2012, Banca Naţională a României datora 10,0 miliarde către Fondul Monetar Internaţional şi 10,8 miliarde de euro către bănci comerciale şi alte instituţii de credit. În cazul în care unul sau mai mulţi împrumutaţi ai Băncii Naţionale a României intră în incapacitate de plată, cele 26, 2 miliarde de euro vor trebui plătite de poporul român, nu de către Guvernatorul BănciiNaţionale a României.

Conform datelor date publicităţii de către Guvernul României, extragerea celor 300 tone de aur şi a celor 1600 tone de argint din zăcământul auro-argintifer de la Roşia Montană necesită o investiţie de 2,0 miliarde de euro, pe care, spune, premierul Victor Ponta, România nu le are. Lipsa acesor bani şi dorinţa de a crea locuri de muncă pentru localnici sunt motivele pe care se fundamentează decizia Guvernului României de a aproba şi trimite la Parlament, spre adoptare, proiectul de exploatare a zăcământului auro-argintifer de la Roşia Montană de către RMGC, proiect care implică nu numai o tehnologie deosebit de poluantă, dar şi distrugerea unor importante obiective de patrimoniu cultural din zonă.

Prin proiectul de lege privind îmbunătăţirea structurii rezervelor internaţionale, propunem ca Banca Naţională a României să achiziţioneze, treptat, o parte, sau toate cele 300 tone de aur şi cele 1600 tone de argint, să consolideze, astfel,puterea de cumpărare a rezervelor internaţionale ale ţării, asigurând şi finanţarea proiectului de la Roşia Montană, ca şi altele, să creeze locuri de muncă, care, la rândul lor, vor genera venituri, din care vor putea fi acumulate noi capitaluri, prin care să fie finanţate proiecte şi în alte sectoare economice în zonele implicate: agricultură, turism, mici industrii,servicii etc.

Pentru întărirea puterii financiare a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A., proiectul propune reorganizarea acestei societăţi comerciale şi transformarea ei în Regia Naţională pentru Exploatarea Resurselor Naturale,capabilă să valorifice, în condiţii de rentabilitate, toate resursele naturale ale ţării.

Având în vedere cele de mai sus, propunem adoptarea proiectului de lege privind îmbunătăţirea structurii rezervelor internaţionale ale României, pe care îl anexăm.

Bucureşti, 19 septembrie 2013

Senator Ioan Ghişe, (Cu acordul Domnului Constantin Cojocaru, doctor în economie, autorul proiectului de lege)

***

PARLAMENTUL ROMÂNIEI, CAMERA DEPUTAŢILOR , SENAT

Lege privind îmbunătăţirea structurii rezervelor internaţionale ale României

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1. Se autorizează Banca Naţională a României să folosească suma de 2,0 miliarde de euro din rezerva valutară a României pentru achiziţionarea de aur furnizat de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. prin exploatarea zăcămintelor auro-argintifere de la Roşia Montană şi din alte zăcăminte auro-argintifere din România.

Art. 2. Suma de 2,0 miliarde de euro va fi pusă la dispoziţia Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. în termen de cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legişi va fi folosită pentru finanţarea cheltuielilor de capital ale societăţii.

Art. 3. Preţul plătit de Banca Naţională pentru achiziţionarea aurului de la Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. este cel cotat la Londra la data intrării în vigoare a prezentei legi, actualizat la datele livrării aurului către Banca Naţională a României.

Art. 4. (1) Eşalonarea cantităţilor de aur care vor fi livrate Băncii Naţionale a României şi celelalte condiţii de livrare vor fi stabilite prin contractul comercial încheiat între Banca Naţională a României şi Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A.

(2) Contractul comercial va prevedea obligaţia Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A de a realiza exploatarea zăcămintelor auro-argintifere cu tehnologii nepoluante şi fără a afecta patrimoniul cultural al zonelor implicate în exploatare.

Art. 5. Banca Naţională a României va continua să achiziţioneze aur de la Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A până la data la care ponderea aurului în totalul rezervelor internaţionale ale României va fi de 70%, contractul comercial fiind prelungit, în mod corespunzător.

Art. 6. (1) Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A se reorganizează şi devine Regia Naţională pentru Exploatarea Resurselor Naturale.

(2) În compunerea Regiei Naţionale pentru Exploatarea Resurselor Naturale intră toate regiile autonome înfiinţate în baza Legii 15/1990, precum şi toate companiile şi societăţile naţionale provenite din regii autonome înfiinţate în baza Legii 15/1990, având ca obiect de activitate exploatarea de resurse naturale.

(3) Organizarea şi funcţionarea Regiei Naţionale pentru Exploatarea Resurselor Naturale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului României, adoptată în termen de cel mult 30 de zile de la data intrării învigoare a prezentei legi.
Proiect de lege conceput integral de către Dr. Constantin COJOCARU şi susţinut de Comitetul de Iniţiativă al Mişcării pentru Constituţia Cetăţenilor.

Autor: George Popescu

Sursa: DECEFS

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Bine ca v-ati trezit ! In urma cu niste ani, tot dvs tinerii ne jigneati pe noi batranii si ne faceati nostalgici, comunistoizi, stalinisti, ceausisti, etc pentru ca tinem cu tara. Ca sa fii european trebuia sa dai rau de tara, sa ii arati bubele in public, sa dai tot si toate strainilor si cat mai pe degeaba, ca oricum ce avea Romania era – nu-i asa – o gramada de fier vechi – ca asa era chinchi, asa erai in tendinte si asa daduse P. Roman definitia economiei romanesti. Strainilor le-a trebuit tot, nu au avut o problema ca fabricile, uzinele, etc erau ceausiste. Noi nici paine de la fabricile ceausiste nu mai mancam. Ne placea cea de la privatizatii care lucrau cu toti incompetentii pe care ii dadusera fabricile de stat afara ca necorespunzatori. Dar, ce sa vezi, aceia faceau paine capitalista si era o grozavie de buna. Asa am falimentat fabricile de stat si asta e !

  • De ce nu se ia legatura cu specialistul nostru de la baia Mare ,Jack Goldstein care poate exploata aurul de la Rosia prin metode ecologice???De ce nu putem noi exploata aurul pt noi, de ce trebuie sa il dam strainilor ?
    Rusine tradatorilor de neam si tara!