Politică

Sah la baronet

Sah la baronetDaca reorganizarea adimistrativ teritoriala negociata acum in cadrul Coalitiei se va produce, printr-o minune, ea va fi una dintre cele mai grele lovituri posibile pentru neofeudalismul romanesc. Nu stiu daca va fi chiar una mortala, dar baronetul de toate culorile politice se va resimti din greu.

Caci aceasta reorganizare administrativ teritoriala presupune desfiintarea actualelor judete si toate autoritatile de la nivelul lor, incepand cu Consiliile Judetene si continuand cu celebrele deconcentrate, si inlocuirea lor cu 9 sau 10 judete mari, regiuni de fapt.

Va dati seama ca cei mai multi dintre actualii baroni, instalati pe viata la Consiliile Judetene vor pierde obiectul muncii. Adica vor ramane cam un sfert dintre ei. Va dati seama cate functii negociabile, numai bune de impartit clientelei, se vor pierde in haurile acestei reorganizari. Groaznic! Nici nu vreau sa ma gandesc ce nenorocire paste clasa politica romaneasca. Si de aceea sunt covinsa ca baronetul va lupta transpartinic, ca la Rovine, sa-si apere nevoile si neamul si Consiliul Judetean si deconcentrata din batatura.

Despre reorganizarea aceasta s-a tot vorbit de cateva ori insa a fost uitat rapid. Si nici acum nu s-ar fi intamplat nimic daca n-ar fi intervenit Comisia Europeana si nu ar fi pus piciorul in prag: daca nu schimbati ceva, din 2013 taiem fondurile europene.

“Ne pare rau, dar noi nu dam bani catre Romania neconditionat, avem niste criterii, acestea sunt criteriile, asta e situatia”, acestia ar fi fost termenii in care Comisia Europeana a pus problema.

“Nu a fost o negociere proasta, ci a fost o decizie a Comisiei Europene. Banii sunt de la membrii din UE, au si dumnealor criterii. Era important ca orasele cu sub 10.000 de locuitori care nu intra in programele regionale sa poata fi sprijinite. Nu au putut fi sprijinite din acest motiv. Vom avea dificultati mai mari din 2013 daca nu gandim inteligent primul pas din reorganizarea administrativ-teritoriala, in interesul Romaniei”.

Cu alte cuvinte, CE a descoperit ca actuala organizare adminitrativ teritoriala a Romaniei, valabila de pe vremea comunismului (din 1968) si raspunzand nevoilor acestuia, este o sursa inepuizabila de coruptie si o premisa perfecta pentru risipa de fonduri. UE vrea sa finanteze proiecte regionale in care sunt incluse si asezarile mici, nu si mici proiectele locale din care nimeni in afara clientelei nu intelege si nu beneficiaza nimic.

Insa de la decizia politica la adoptarea actului normativ e cale lunga prin comisii, cu cvorum sau fara, cu degete in sus in sau in jos si alte asemenea capcane in care reforma administrativa se poate impotmoli la fel ca restructurarea MAI, de exemplu, sau ca avizul pentru arestarea lui Pasat, ori ca avizul pentru perchezitia informatica in cazul Ridzi.

Si daca totusi minunea se intampla, se vezi batalii pe viata pe moarte ce vor incepe intre baronii din toate partidele in primul rand pe candidaturi. Caci numarul prazilor va fi mai mic, dar fiecare dintre ele va fi de 10 ori mai consistenta.

In orice caz, masina de agitatie lucreaza deja de ceva vreme, atacand cu arma consacrata inca din vremea comunismului: reorganizarea ar fi dorita de maghiari pentu a crea regiunea ungureasca in inima tarii – Har-Covul, ma-ntelegi. Chiar sa se intample asta, desi ma indoiesc sincer ca va fi posibila o regiune exclusiv maghiara, care e problema in mod real? O sa vina premierul Ungariei, o s-o bage in buzunar ca pe o bucatica de zahar si o s-o care peste granita lasand acolo un vid, un punct negru pe harta. Sa speram ca inca o data UE va reusi sa faca ceea ce noi nu suntem in stare prin propria vointa, adica reforma.

sursa: ziare.com
autor: Ioana Ene

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cit de proasta esti tu femeie proata ?Sau cit de femeie de servici esti tu spalatoare de closete pdl ? Pai reorganizarea asta au vrut-o primii rusii si agentii lor cominternisti…si au si facut-o in anii 50 ….Fac orice ca sa indeparteze decizia de cetatean,si sa schimbe colegiile elctorale …pentru CA SINT INEBUNITI CA SE APROPIE CEASUL JUDECATII NEMILOASE A POPORULUI…SI EU CRED CA NAPIRCILE ASTE SI LAUDATORII LOR TREBUIE JUDECATI CU MAXIMA SEVERITATE FIECARE IN PARTE ,INDIFERENT CIT TIMP SI BANI NE VA COSTA ,IAR FURACIUNILE TREBUIE CONFISCATE !BAESCU SI SLUGILE LUI STIU CA AU ZILELE INUMARATE SI CA FUNIA STREANGULUI SE STRINGE PE GITUL LOR MULT MAI TARE DECIT ERA STRINSA PE GITUL LUI CEAUSESCU IN DECEMBRIE 89 !