Summit-ul Grupului celor douăzeci, care va avea loc în septembrie la Sankt-Petersburg, va fi punctul culminant al preşedinţiei ruse în G20, începută în decembrie 2012. În această perioadă, Moscova a reuşit să actualizeze formatul G20 prin atragerea la dialog a societăţii civile şi a mediului de afaceri, înaintarea spre examinare şi coordonare a multor decizii, remarcă experţii.
Preluând preşedinţia G20, Rusia a trasat imediat priorităţile: atragerea atenţiei participanţilor la problemele economice şi problemele de dezvoltare post-criză.
„Rusia nu a extins agenda G20, ci a întors-o pe făgaşul iniţial al clubului de ţări care rezolvă problemele economice la nivel global. Principalele rezultate ale preşedinţiei Rusiei în G20 sunt stabilizarea finanţelor de stat în toate ţările, atât dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare, deciziile referitoare la stimularea investiţiilor de lungă durată şi la crearea unei noi arhitecturi a sistemului financiar”, menţionează Serghei Drobâşevski, directorul Consiliului de Experţi din G20.
Aceste priorităţi, cât şi cea legată de crearea de noi locuri de muncă, Moscova şi le-a prezentat încă din toamna anului 2012. Ele vor fi temele cheie ale discuţiilor la viitorul summit G20.
Succesul preşedinţiei Rusiei a fost atragerea la discuţii a reprezentanţilor societăţii civile şi mediului de afaceri, consideră politologul Marina Larionova.
„Reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri au participat la elaborarea de recomandări şi la dialogul cu membrii G20 şi cu echipele de lucru în toate direcţiile importante: de la combaterea corupţiei şi crearea de noi locuri de muncă până la agenda din domeniul dezvoltării economice. Acest lucru a permis deja în iunie să se facă recomandări concrete”.
În plus, prima întâlnire comună a miniştrilor Finanţelor şi a miniştrilor Muncii din G20, care a avut loc în această vară la Moscova, a contribuit la coordonarea politicii macroeconomice şi la reglementarea financiară cu interesele cetăţenilor şi societăţii.
În prezent, principala sarcină a Rusiei este de a desfăşura cu succes summit-ul G20. Potrivit experţilor, dialogul liderilor se va desfăşura într-un format cu totul nou. Oricât de bine ar fi pregătite documentele la toate nivelurile, adoptarea lor depinde de felul în care se vor înţelege liderii statelor. Dacă deciziile coordonate anterior vor dobândi, în urma întâlnirii, forma unor acorduri aprobate, acest lucru va fi o mare realizare a preşedinţiei ruse.
Autor: Vlad Grinkevici
Sursa: Vocea Rusiei
Adauga comentariu