Analize și opinii Politică

Isarescu: “Am innebunit populatia, nu ne mai crede, iar o frecam.”

isarescuGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca romanii s-au plictisit de politicile structurale, desi acestea sunt cele care aduc crestere economica, spunand: “Am innebunit populatia, nu ne mai crede, iar o frecam”.

Guvernatorul BNR a spus ca o crestere economica pe termen lung poate fi generata in primul rand de politicile structurale, care nu sunt insa facute si care plictisesc si obosesc.

El a dat exemplu in acest sens Germania, care a facut reforma structurala si a avut crestere economica.


“Stiti ca in Germania 20 de ani, intr-adevar au trebuit sa plateasca factura extraordinara a stimularii landurilor de est, dar 20 de ani nu a crescut salariul real si acum se cearta cu grecii”.

“Uitati cine poate sa creeze pe termen lung crestere economica – in primul rand politicile structurale, exact cele pe care nu le facem si ne mai si plictisim. Pana si noi la Banca Nationala… bai, iar o iau astia cu politica structurala, aoleu! Se plimba asa pe la ureche, iar politica structurala?! Iar vine Fondul si ne zice faceti politici structurale, iar vine Uniunea Europeana, faceti politici structurale. Suntem plictisiti toti, suntem obositi, de fapt, de politici structurale si de reforme structurale, suntem obositi. (…) Cine a facut reforma structurala a avut crestere economica. Germania a avut. Stiti ca in Germania 20 de ani, intr-adevar au trebuit sa plateasca factura extraordinara a stimularii landurilor de est, dar 20 de ani nu a crescut salariul real si acum se cearta cu grecii. In schimb, de cand a intrat in zona euro – sa nu ma parati, prietenii mei sunt greci, in Grecia salariul s-a dublat real. Care are dreptate? Sunt nemtii niste teutoni? Or fi, dar uite! Faci reforme structurale, beneficiezi de crestere economica. Uitati ce pot sa faca politicile structurale, cele care ne obosesc si pe noi. Noi in cadrul Consiliului de Administratie, cand facem – apropo de comunicate – zic mai, nu mai treceti aia cu reformele structurale, ca am innebunit populatia, nu ne mai crede, iar o frecam”, a afirmat Mugur Isarescu, luni seara, la Universitatea Maritima din Constanta, la deschiderea lucrarilor proiectului “Academica BNR” 2013, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR a mentionat ca politicile economice pot sa influenteze cresterea economica pe termen scurt, insa de multe ori trebuie sa o tempereze, astfel incat ciclul economic sa nu “se prabuseasca prea mult cand vine jos”.

“Pe termen scurt, politicile economice pot sa influenteze cresterea economica, dar nu neaparat in sensul cresterii, de multe ori trebuie sa tempereze cresterea economica pentru ca atunci cand ciclul economic vine jos sa nu se prabuseasca prea mult. Si sa avem cam asa: 5 la suta trebuia sa avem in 2006, 2007, 2008, 2 la suta, nu minus 5 la suta sau 6 la suta in 2009, 2 la suta, si poate ca era mai bine. La ciclul urmator, cand noi nu o sa mai fim la Banca Centrala, o sa fie altii, probabil ca se va invata, necazul este ca nicio generatie nu invata de la cea precedenta”, a spus Isarescu.

Sursa:Wall Street

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • fi-v-ar salariul real al draculu si politicile voastre structural! PENTRU VOI CUM SE POATE SALARIUL DE 30 000RON??????????????????HA?????