Extern Politică

Roubini: Portugalia va restructura şi ea datoriile şi va părăsi, cu Grecia, zona euro

roubiniPortugalia va fi următorul stat după Grecia care va restructura datoriile şi va fi nevoit, la fel ca statul elen, să părăsească zona euro, a declarat economistul Nouriel Roubini pentru postul american CNBC.
Grecia a obţinut acordul a suficienţi investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului pentru a derula o restructurare a datoriei suverane, în urma căreia datoria ţării va fi redusă cu circa 100 de miliarde de euro.

În zona euro există mai multe ţări cu probleme, inclusiv Italia şi Spania, dar Portugalia este cea mai slabă dintre ele, consideră Roubini.

Restructurarea datoriei Greciei, prea mare pentru a mai putea fi plătită, este “pe ansamblu pozitivă”, afirmă Roubini.

Situaţia din Grecia este însă în continuare dificilă. Cu un şomaj de 22% şi jumătate din tineri fără loc de muncă, săderile economice devin severe. “Ţara este încă insolvabilă”, afirmă economistul.

“Grecia va fi prima ţară din zona euro care va părăsi uniunea monetară, nu în acest an, dar poate pe parcursul anului următor”, a spus el.

De asemenea, Roubini vede puţine semne încurajatoare în datele economice din SUA şi China, în timp ce menţinerea situaţiei conflictuale din Orientul Mijlociu va conduce la majorarea în continuare a preţului petrolului.

Sursa: Mediafax

Abonează-te la newsletter