Politică

ROMÂNII AU AJUNS SĂ PLĂTEASCĂ FACTURA DE CURENT A UNGURILOR ŞI BULGARILOR

factura_curent_2014060207-300x206Energia ieftină produsă în România pleacă la export, în timp ce românii trebuie să plătească certificatele verzi

O situaţie absurdă şi, aparent, imposibilă, are loc, lună de lună, atunci când românii plătesc facturile la electricitate. Practic, românii au ajuns să achite o parte din factura de curent a ungurilor şi a bulgarilor. Situaţia este reală şi se întâmplă în cazulenergiei eoliene produse în Dobrogea. Deşi această energie pleacă la export, românii sunt nevoiţi să plătească lunar certificatele verzi.

Mecanismul din spatele acestei afaceri este unul relativ simplu: firmele care deţin parcurile de eoliene din Dobrogea trimit toată energia produsă către export. Preţurile pe care le cer pun în umbră orice producător de energie provenită din surse convenţionale. Firmele de eoliene îşi pot permite să practice aceste preţuri bune, pentru că oricum primesc de la statcertificate verzi. Problema este că, pentru aceste certificate, statul le încarcă facturile românilor. În acest fel, în mod indirect, românii au ajuns să plătească o parte din facturile la curent ale celor două ţări vecine, acolo unde energia produsă în Dobrogea este exportată cu precădere.

În total, ţara noastră exportă aproape o cincime din energia electrică pe care o produce. Este echivalentul energiei produse în cele două reactoare nucleare ale Centralei de la Cernavodă. Cu alte cuvinte, energia scumpă pe care o producem rămâne în ţară, în vreme ce energia ieftină pleacă la export.

Parlamentarii spun acum că vor să modifice legea, pentru a putea păstra energia ieftină în ţară. Metoda la care aleşii s-au gândit nu este însă deloc una simplă. Astfel, energia eoliană ar urma să fie folosită pentru a pune în funcţiune pompelehidrocentralelor, cu scopul de a produce energie. Rezultatul va fi însă producerea tot de energie scumpă, lucru care se va răsfrânge în facturile românilor.

Deja facturile pe care le plătim sunt umflate artificial, pentru ca distribuitorii de energie să-şi acopere costurile cu pierderile înregistrate pe reţelele de distribuţie. Acest lucru se întâmplă din cauza sistemului de distribuţie învechit existent în majoritateajudeţelor din România.

Sursa: Blastingnews.ro