Orice strain care calca pentru prima oara in Romania si care aterizeaza pe aeroportul Baneasa ar trebui sa isi imagineze ca a ajuns intr-o halta de la periferia unui mic oras din Africa. Asta, in cel mai bun caz si daca are imaginatie!
Spatiile inguste, taximetristii agresivi ale caror priviri ascutite nu isi cauta decat viitoarea victima de la care sa fure cat mai mult la fiecare kilometru parcurs, rromii care isi fac veacul in jurul aeroportului si, mai presus de orice, mizeria care se intinde fara speranta pana in cel mai ascuns coltisor al cladirii (si asa invechite si paraginite), toate aceste te arunca intr-un timp si un spatiu stravechi pe care civilizatia le-a ocolit din rasputeri.
Ce ar putea sa creada un strain care vine dintr-o tara civilizata si aterizeaza pe aeroportul Baneasa despre aceste meleaguri? Este drept ca Baneasa este al doilea aeroport al Bucurestiului, dar chiar si asa aici aterizeaza o multime dintre turistii straini. In acest caz, Baneasa se transforma poarta de primire a Romaniei si reprezinta astfel imaginea tarii.
Pana la urma nu trebuie sa ne facem griji prea mari. Niciun strain care a aterizat pe Baneasa si va fi socat de mizeria de acolo isi va mentine parerea si dupa ce va iesi din aeroport.
Nimic nu ii va contrasta in sens pozitiv, oriunde ar merge in oras. Poate doar luxul opulent reprezentat de masinile de pe Dorobanti il va face sa cada putin pe ganduri.
Povestea Baneasa
Aeroportul Baneasa este insa o poveste. O poveste trista, ca orice poveste romaneasca, cu implicatii ale celor mai puternice interese de la cel mai inalt nivel politic si economic.
Pe terenurile care tin de aeroportul Baneasa se bat cei mai influenti afaceristi romani, se intrec cele mai divergente interese politice si se trag cele mai grase spagi.
Casele celor mai descurcareti mici smecheri de Romania au ajuns sa invadeze pistele aeroportului, iar terenurile din jurul lui deja nu mai apartin institutiei.
Ce interes ar mai putea sa aiba cineva sa investeasca in modernizarea Aeroportului, daca insusi fostul premier Tariceanu impreuna cu fostul ministru al transporturilor si-au afirmat dorinta de a-l desfiinta?
Din aceasta perspectiva, lipsa oricaror investitii serioase de modernizare si extindere a aeroportului din Baneasa nu ar trebui sa mai mire pe nimeni.
Insa, daca aeroportul nu va fi desfiintat, oare cat va mai dura pana va fi inghitit la propriu de casele care continua sa se construiasca in jurul sau si pana cand samsarii imobiliari vor ajunge sa cumpere si sa stapaneasca pamanturile de sub pistele de aterizare.
Fara alternativaaeroport, Romania, pista de
Aeroportul Baneasa are pana la urma o singura vina – aceea de a exista in actuala stare si forma. Intr-adevar, daca ar fi sa alegem, mai bine ar fi ca acest aeroport sa fie inchis decat sa functioneze in aceste conditii. Problema ar ramane insa si dupa inchiderea lui.
Toti operatorii low-cost nu vor mai avea unde sa opereze, iar o eventuala construire a unui alt aeroport iese din discutie.
Inchiderea si desfiintarea de la Baneasa prevazuta de fostul premier nu viza decat inghitirea terenurilor de sub aeroport de catre marii afaceristi imobiliari.
Cu alte cuvinte, o mica atentie returnata marilor servicii si sponsorizari politice. Modernizarea aeroportului iese din calcul, iar o posibila extindere pare de domeniu science-fiction-ului.
Cazul aeroportului Baneasa este reprezentativ pentru Romania. Preferam sa intretinem ceva subred si invechit decat sa daramam si sa construim ceva nou in loc. Sau, si mai rau, preferam sa inchidem cu totul ceea ce mai avem, sa vindem, iar cu banii obtinuti sa ne cumparam masini, ceasuri si haine.
sursa: ziare.com
Adauga comentariu