Politică

România lovită de secte şi comunişti soroşişti. Biserica Ortodoxa Română atacată sistematic pe nedrept!

kikiCifrele vorbesc: Doar 37,9% din locașurile de cult construite după 1989 în România aparţin BOR.

Secretariatul de Stat pentru Culte a publicat situația centralizată a locașurilor de cult din România1, așa cum era la data de 31 decembrie 2015. Această statistică oferă posibilitatea analizei cantitative și comparative între culte și are avantajul de a lămuri un aspect care din ce în ce mai des este invocat ca problemă: construcția de biserici.

Întrucât regimul comunist a împiedicat zidirea locașurilor de cult, în condițiile creșterii demografice, demararea unor noi construcții de biserici după anul 1989 a fost necesară, acestea fiind construite la iniţiativa comunităţilor de credincioşi. După 26 de ani, doar Biserica Ortodoxă Română a devenit ținta criticilor pe această temă.

Publicarea informării Secretariatului de Stat pentru Culte arată o situație surprinzătoare, dar reală, a cărei cunoaștere este necesară oricărei analize oneste.

Astfel, credincioşii ortodocși, care reprezintă 86,45% din populaţia României, conform ultimului recensământ (2011), deţin doar 59,9% din numărul total al locașurilor de cult, iar celelalte culte recunoscute au 40,1% dintre acestea.

Mai mult decât atât, conform situaţiei prezentate de Secretariatul de Stat pentru Culte, Biserica Ortodoxă Română reprezintă de departe cultul cu cele mai puține biserici raportate la numărul de credincioși, având în medie un locaş de cult la 994 de ortodocși. Dacă avem în vedere că dintre cele 16.403 locașuri de cult ortodoxe la care se face referire, potrivit evidenţelor Patriarhiei Române, doar 13.511 sunt parohiale (biserici de parohii și filii, celelalte fiind capele de cimitir, biserici și paraclise mănăstirești), o biserică revine la peste 1.200 de credincioşi ortodocși.

Pe de altă parte, este important de observat că în cei 26 de ani după 1989, Biserica Ortodoxă Română (care reprezintă 86,45% din totalul populaţiei) a finalizat construirea a 3.191 de biserici, iar celelalte culte recunoscute (care reprezintă 13,55% din totalul populaţiei) au edificat 5.222 de locașuri de cult. Prin urmare, se poate constata faptul că din numărul total de locaşuri de cult construite după 1989, doar 37,9% sunt ortodoxe.

Biserica Ortodoxă Română nu se situează, potrivit așteptărilor firești, în fruntea listei la creșterea procentuală a numărului de biserici după 1989 (inclusiv cele aflate în curs de construcție). Ea se află abia pe locul 7, cu o creștere procentuală de 35,1% în perioada 1989‑2015. Pentru acelaşi interval de timp, cultul penticostal a avut o creștere de 268,8%; cel adventist de ziua a șaptea de 199,2%; creștinii după Evanghelie de 170%; cultul baptist de 113,7%; Biserica Ortodoxă Rusă de rit vechi 45,6%; iar Biserica reformată – 35,47%.

În medie, cultul penticostal are un locaş de cult la 122 de credincioși; cel adventist de ziua a șaptea – un locaş la 64 de credincioși; creștinii după Evanghelie – un locaş la 93 de credincioși; iar cel baptist – un locaş la 72 de credincioși.

Raportându‑ne la confesiunea cu cea mai mare creștere procentuală (cultul penticostal – 268,8%), se observă că pentru cei 356.314 membri, după 1989 s‑au construit 1.950 de locașuri de cult, în timp ce pentru cei 16.307.004 de ortodocși s‑au construit 3.191 de biserici.

În București, raportat la media ortodoxă națională, numărul de biserici este și el subreprezentat. La o populație rezidentă de 1.587.951 de locuitori ortodocşi există 260 de biserici ortodoxe (parohiale, mănăstirești, capele), adică un locaș de cult pentru 6.108 locuitori.

În concluzie, situația centralizată prezentată de Secretariatul de Stat pentru Culte arată în mod clar că Biserica Ortodoxă Română rămâne cultul cu cele mai puţine biserici raportat la numărul de credincioşi, situaţia fiind problematică în Bucureşti, unde fiecare dintre bisericile existente deserveşte mai mult de 6.000 de persoane.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

1 http://www.culte.gov.ro/library/files/noutati/situatie‑lacasuri‑de‑cult_2015_forma_de_pe_site.pdf, postare actualizată în 4 aprilie 2016. – PDF AICI

Sursa: Ziaristi online

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Daca cifrele acestea sunt reale, tinand cont de faptul ca obiceiurile si traditiile unui popor au fost pastrate prin grija si unitatea poporului cu Biserica…aceea Dreapta!!! apoi ca sa revenim pe CALE, tot uniti trebuie sa ne manifestam si mai ALES in Lumina Adevarului!!!si incet, incet si pas cu pas se ALEGE BOBUL de neghina!!!

  • …caci furnica asta numita popor, urmas al getodacilor, cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci (Herodot)si cei mai inteleti si …geniali!!! nu poate ridica muntele, dar pas cu pas si UNIT, MUTA MUNTELE din loc!!!

  • Religia ortodoxa e singura adevarata (cu toate ca ar mai necesita unele corectii), de aceea e cea mai atacata biserica, de cei cuprinsi de necuratul si care nu au conexiune xu divinitatea. Catedrala neamului trebui finalizata si sfintita cat mai curand, ca vad ca se infierbanta tot mai tare diavolii impotriva ei.

  • Parintele Adrian Fageteanu: ROMANII NU SE POT UNI trei sau patru pentru o idee romaneasca sau crestina

Abonează-te la newsletter