Politică

România jignită?

U.S. Senator John McCain speaks at the Munich Security Conference in MunichPână mai ieri, România nu exista în America și deodată există, oamenii au început să o caute pe harta lumii, din momentul când un senator republican, John McCain, care a vizitat Bucureștiul, care ne cunoaște bine, a spus într-o dezbatere electorală: „Chiar dacă Donald Trump va deveni preşedinte, sistemul democratic de control instituţional funcţionează în Statele Unite. Eu cred în continuare că avem instituţii guvernamentale care vor ţine sub control o persoană care ar încerca să îşi depăşească atribuţiile constituţionale. Nu suntem România”.

Nu suntem România! Și noi, în timpul lui Ceaușescu, ziceam: „Nu suntem Burkina Faso!”. Deci România a ajuns să fie luată drept reper internațional pentru a defini anchilozarea, nivelul cel mai de jos al unui sistem democratic, a ajuns oaia neagră a lumii, un simbol negativ al evoluției!

De zeci de ani tot scriem, ce ziarist normal nu a scris!?, că în România nimic nu funcționează, adică instituțiile satului sunt ca o baltă stătută, clasa politică ucide tot ce merge, puternicii de paie ai zilei distrug tot, au introdus ca lege de guvernare jaful, minciuna, hoția. Toți sunt corupți, o clasă de semianalfabeți care privesc cu seninătate compromiterea titlului de doctor, care au introdus ura în relația alegător-ales, cum era ura de clasă introdusă de bolșevici împotriva burgheziei. Totul este demolat, toate valorile distruse, umilite, nevoite să închidă ochii sau să fugă unde văd cu ochii. Nimic nu merge bine, nimic nu funcționează, structurile comuniste care funcționau în regimul trecut sunt acum puse să funcțoneze în haos și iese o anarhie pe care nici un expert nu reușește să o descrie. Și acum, când un străin, un american citat de „The New York Times”, spune pe șelau: „Nu suntem România”, sărim ca arși, toate ziarele, în frunte cu „Gândul”, titrează cu litere de-o șchioapă: „România jignjită de America!”

Dar America nu e jignită de România? Nu e jignită de faptul că încalcă drepturile omului sub pretextul că luptă împotriva corupției? Iar lumea, lumea mare, civilizată, nu e jignită de România, care devine o țară inutilă pe harta lumii, fiindcă omenirea se poate descurca și fără ea? Cu ce ajută România mersul lumii? Ce rol joacă ea la ONU, la UNESCO, în relațiile internaționale? Nici unul. Nu are o voce demnă de atenție. E doar piață de desfacere pentru alții. E doar teren de speculă, de adăpostit refugiați sau de instalat armament străin! Nu mai are industrie. Nu mai are agricultură. Nu mai are armată. Are scuturi antirachetă. Și ce mai are? Mitomani. Mitomani cu carul. Mai are europarlamentari? Unde sunt? Cine sunt? Ce fac? A auzit cineva de ei? Îl și văd pe Mircea Diaconu cum își scuipă degetele și numără euroii, salariul, ca un personaj pe care îl joacă în filmul Nunta de piatră. Atât fac, atât vor, să aibă euroi în pungă! România este figurantă, nu joacă nici un rol internațional notabil. E ținută ca obiect în peisaj. Să fie acolo de formă. Și să tacă mult, ca Mutul cel președinte. Ca toți ambasadorii sau consulii, care sunt de paie. Nu ajută cu nimic UE-ul, dimpotrivă, îl încurcă.

Adică oamenii ei politici nu jignesc România? România e jignită din interior. E jignită de lipsa crasă de comunicare, de blocajele funcționărești, de birurile care se tot pun, de salariile mizerabile, de pensiile mizerabile, de șomaj, de găștile care o conduc. E jignită de fiecare parlamentar care fură, care minte. E jignită de oameni care, cum ies din pușcărie, candidează la alegeri și ajung primari. E jignită de fiecare plic care se dă să se câștige un vot. Nu e jignită de un președinte care orbecăie, care nu înțelege ce se întâmplă, care nu-i capabil de dialog cu oamenii, care bifează vizite în străinătate și oferă dineuri unor fețe regale fără importanță, mai rău ca pe vremea răposatului? Cu ce a jignit McCain România când a spus că, noi, America, avem legi care funcționează, care pot controla jivine ca Băsescu? Sigur, parcă și aud o voce de pe Forum, care îmi dă imediat o replică și spune că dacă Băsescu ar ajunge în Congresul SUA, ar face să nu mai funcționeze nici acolo sistemul democratic cu care se laudă americanii. Voi nu aveți un Băsescu, domnilor americani, că v-ar arăta el vouă legi și rigoare!

Degringolada a ajuns atât de mare încât fiecare vorbă a unui politician român este răstălmăcită, fiecare faptă hulită, nu mai există demult un consens politic în direcția vocii poporului, fiindcă nimeni nu se mai înțelege cu nimeni, toți sunt la putere, toți sunt în opoziție, cum bate vântul, nimeni nu mai are un program politic, nimeni nu mai știe ce fel de țară e România, ce vrea, încotro merge, ba, așa cum am văzut astă-toamnă într-o emisiune la TVR, numită “Vax Populi”, la întrebarea „în ce țară trăim noi?, oamenii nu știau să răspundă în ce țară trăiesc, și erau români, vorbeau românește! Chiar și dacă un singur român nu știe în ce țară trăiește, e un semnal grav despre boala în care se află România!

Autor: Grid Modorcea

Sursa: Napoca News