Analize și opinii Politică

România într-un etern labirint

Revenim la realitate. A expirat termenul de grație ocazionat de sărbători în care fiecare am încercat să evadăm din cotidian, acum suntem nevoiți să reintrăm în luptă: cu viața, cu criza, cu insatisfacțiile.

Ne-am făcut urări reciproce cu speranța că își vor regăsi împlinirea. „Vătafii” acestei țări ne încurajează să privim cu încredere anul 2011 pe principiul că mai rău de atât nu poate fi. Chiar dacă au reușit performanța de a-și depăși propriile recorduri de… mediocritate.

Începutul de an se zbate din nou în austeritate și criză, în ipocrizie și demagogie, în dezamăgiri și resemnare! Undeva în profunzimea sufletului ne luptăm să nu ne fie ucisă ultima rază de speranță, deși suntem conștienți că vom vorbi despre vremuri bune doar la timpul trecut.

„Să sperăm!” a devenit expresia favorită atât a politicienilor, cât și a naivilor! Și sunt mulți și de o parte și de alta! Unii o afirmă din populism, alții din pierderea simțului realității! A realității că România nu a intrat criză, fiindcă nu a ieșit niciodată din ea. Chiar și vremurile bune nu au fost decâtaparente salturi în civilizație care mascau profunzimea unei crize care se ascunde în toate straturile societății.

Perioada interbelică la care ne raportăm în mod triumfalist considerând-o un moment de referință a istoriei moderne românești a fost una a crizei profunde. Și perioadele care au urmat au fost doareterne AVATARURI ale unor tradiționale vicii care ne împing ciclic în labirintul crizei.

Mircea Eliade, iritat de apelul la depășirea crizei lansat de politicienii la care astăzi privim aproape nostalgic, nota: „Prea s-a abuzat mult de mitologia „crizei”. D-lor, ăi de mâncați și beți pe banii noștri, lăsați-o mai încet cu „criza” și cu „vremurile grele”, cuvintele astea nu mai conving azi pe nimeni…”

Savantul român era convins că invocarea crizei este doar o modalitate „mitologică” de mascare a unor grave crize de sistem. Un sistem care permite ca în cadrul său să se perpetueze impostorii, analfabeții cu tupeu, mercenarii, trădătorii și toți șmecherii de care țara aceasta nu a dus niciodată lipsă!

Sub pretextul conservării tradiției, perpetuăm de fapt toate viciile moștenite dintr-un trecut fracturat. Și am ajuns atât de jos și de josnici, fiindcă am tăcut atunci când ar fi trebuit să acționăm și am tolerat atunci când ar fi trebuit să condamnăm. Demonstrând din nou cât de profundă estemioritica noastră resemnare. Etalând, astfel, o atitudine care constituie un ingredient necesar pentru alimentarea crizei de care nu suntem deloc străini!

Iar acum, confruntați cu austeritatea ca stil de viață, SPERĂM (pasivi) că vom ieși cândva din labirint. Ignorând faptul că în condițiile perpetuării sistemului viciat pe care îl avem orice ieșire din criză este doar un preambul al intrării în următoarea! Iar „mitul crizei” va funcționa ca și până acum: consecvent, nociv și manipulant! Iar noi vom continua să ne afișăm SPERANȚA și invoca PROVIDENȚAașteptând vreo minune externă spațiului nostru.

Cel puțin, până ni se dă un nou ”enter” și vom începe să strângem în mod tradițional cureaua! Fiind de altfel, nu doar un aspect definitoriu al vieții noastre, ci un comportament „banal” la care exersăm tot mai bine! Spre fericirea unora…

autor: prof. Lehaci Florentin

sursa: proatitudine.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Domn Profesor,
    Sistemele, guvernele si mentalitatile nu se schimba cu articole de gazeta ! Se schimba cu parul ! Niste sfaturi in directia aceasta aveti ?

  • Andrei,

    Sistemele nu se schimba cu articole, nici guvernele. Insa mentalitatile DA! Fiindca ele tin de educatie si de piata ideilor! Iar mentalitatile duc la distrugerea unui sistem. Avem de zeci de ani acest sistem fiindca mentalitatile noastre l-au permis! Si dupa cum arata societatea noastra sunt sanse sa il si consolidam.
    Cat despre politica parului nu se va rezolva nimic. Fiindca schimbam un sistem cu un altul in care intra oameni cu aceeasi mentalitate! Si atunci, care pot fi perspectivele???
    Vor veni alegerile din 2012 si se va vedea daca am sau nu am dreptate! Presupunerea mea este ca memoria noastra pare prea scurta! Din pacate…

  • @Pro Atitudine: (imi permit o completare)
    “…S-au lungit anii, dar ni s-a scurtat memoria! Și constatăm acum nu doar că democrația în România are defecte, ci însăși percepția populației cu privire la marile idealuri ale umanității este virusată! Sau poate că așa a fost din vremuri străvechi! Rare ocaziile când am reușit să ne ridicăm din genunchi pentru a vedea ceva mai departe de nivelul solului. Am rămas ceea ce am știut să fim: un popor îngenuncheat urlându-și foamea și dispus să facă troc cu propria sa libertate! Un element vital al existenței umane pe care avem, însă, toate șansele să îl scoatem la mezat!”

    @ Andrei Popescu
    Cu totii ne dorim schimbarea! Insa schimbarea de mentalitate si atitudine se face cel mai greu. Lasa-ma sa te contrazic cand tu sustii ca acest deziderat nu se realizeaza prin articole de gazeta! Inclusiv profesorii care sunt formatorii noii generatii citesc/scriu articole, privesc televizorul SI “dau mai departe”! Sa ne gandim la un nivel mai avansat: politica! Intr-un interval de 6-7 ani romanii urasc ceea ce au crezut ca e marea schimbare, solutia salvatoare, etc. Iar contributia celor care scriu articolase pe bloguri, forumuri: au pus in cuvinte ceea ce gandesc oamenii(romanii) din jurul lor si “au dat mai departe”, au creat o “comunitate”! Cu cat suntem mai multi si luam atitudine(pro atitudine), (practic) comunicam si impartasim aceleasi valori/idealuri putem aduce si schimbarea de sisteme si de guverne! Situatia in care ne aflam in Romania este tocmai ca NU suntem constienti ca daca vrem sa realizam schimbarea este sa credem in ea, fiecare din noi sa facem ceva care sa duca la limita acest sistem si NU sistemul sa ne duca pe noi la limita! Hai sa fim ironici cu cei care ne fac rau si nu cu cei care vor sa faca ceva care ar putea duce spre schimbarea mult dorita! Ar fi un plus pentru noi cei din tabara “pro schimbare” si nu pentru cei care isi doresc mentinerea actualului sistem, actualului guvern, a actualei mentalitati!

  • Sa nu uitam ca democratia s-a nascut din idei. SI fara expunerea acestora putem deja sa ii declaram decesul. Insa ideile nu sunt totuna cu opiniile. Din pacate, democratia romaneasca a fost construita pe opinii lipsite de consistenta civica, pline insa de vulgaritati si mediocritate morala. Nu orice opinie are valoare. Insa orice idee contine in ea germenii schimbarii, fiindca se bazeaza pe o argumentatie, pe ipoteze si pe o analiza prealabila. De aceea sustin ncesitatea consolidarii acestei practici, singura care mai poate facilita remontarea democratiei in Romania. Altfel, vom vedea cu ochii nostri cum se spulbera si putinele lucruri pe care am considerat ca le mai putem face!

  • Eu am o mare nelămurire.În 20 de ani de capitalism, prin păienjenişul aburelilor finanţiste, despre PIB-uri,BUBIR-uri.BUBOR-uri şi alte bube şi frecţii, am văzut doar scumpiri la produse şi servicii,micşorări de venituri la marea masă de oameni.Nu am citit niciodată nimic despre un câştig mai mic al hienelor mari din capitalism.Nu am citit nimic despre capitalişti proprietari de firme mari, care au ajuns să aibă grija zilei de mâine.Nu am auzit pe şmecherii care au furat gazul şi energia electrică a României, că nu-şi pot plăti o rată,sau vreo factură!Nu am văzut o lege care să le micşoreze lor profitul, sau măcar să stea pe loc profitul, măcar câţiva ani.Dar noi oamenii de rând suntem bombardaţi permanent cu scumpiri şi cu reduceri salariale.Este un paradox al umanităţii! Şi atunci stau şi mă întreb, de ce ar fi acest capitalism cu legi numai pentru unii, viitorul omenirii?! Vreau ca parlamentarul ales de mine, să dea o lege, care să-l oblige pe vânzătorul de gaz, să pună preţul în avantajul meu, al celui care l-a pus acolo! Să înţeleg că eu merg ca vita la vot, să pun slugi care vor sluji pe capitalişti?!? Păi atunci eu zic să se pună ei singuri şi noi să încercăm să ne facem traiul liniştit şi când vor veni acasă la tine, să punem câinii pe ei.Ţi-ai găsit în România asta?! La români, urmează legea în care va trebuie să-ţi trimiţi nevasta la primărie să ţi-o fută administraţia locală, şi îmi pun viaţa rămăşag, că românii le vor trimite!Ba chiar se vor găsi unii care să te certe sau să te toarne la autorităţi că nu respecţi legea.Iar schimbarea în România, dacă este aşteptată să fie făcută de alţii şi nu de toţi, va veni la sfântul aşteaptă.

  • Foarte adevarat ceea ce spuneti. Criza nu se simte la nivel inalt, ci doar la nivelul nostru, al “prostimii”. Citesc carti scrise de europeni sau americani despre practicarea gandirii pozitive sau alte domenii tangente insa eu nu stiu cum pot aplica acest lucru in dreptul meu. Am 22 de ani si imi vine sa plang pentru ca sunt constient ca politicienii de azi, ne-au amanetat viitorul de maine. Cum de au reusit hienele astea sa ne distruga chiar si speranta? Cine ii va trage la raspundere pe acesti nemernici pentru dezastrul Romaniei care se va amplifica in urmatorii ani? Chiar atat de manipulati suntem astfel incat il mai credem pe Basescu cand face declaratii ca anul acesta vom iesi din criza? Suntem intr-o situatie dezastruoasa: fara agricultura performanta, fara spitale dotate corespunzator, fara invatamant de calitate, fara investitii, fara industrie samd dar cu o uriasa datorie catre FMI. In plus, caracterul romanilor se deterioreaza din ce in ce mai mult, astfel incat voturile se cumpara si cu o portie de friptura de porc de la Vanghelie (asta daca esti din sectorul 5 caci daca esti din Moldova cum sunt eu, voturile aici se cumpara cu o galeata, un pix si o bricheta sau mai multe lazi de bere pentru romi). Suntem un popor de distrusi. Eu astept sa plec din tara caci nu ma complic sa ma lupt cu sistemul. Poate si in strainatate voi fi umilit insa ce conteaza un an sau doi de umilinte(pana ma voi integra) fata de 22 de ani in care am fost furat si umilit in tara mea si adesea fara sa-mi dau seama. Asa gandesc eu. Cei care ganditi altfel, ramaneti in tara si luptati-va cu sistemul iar cand l-ati doborat si a-ti instaurat adevarata democratie in Romania, atunci anuntati-ma si pe mine caci ma voi intoarce negresit. Sa traiti…cum alegeti sa traiti…

  • @Doru,
    Dur comentariul tau, insa nici nu pot sa il demontez. Nu uita ca capitalismul presupune economie de piata, inclusiv preturi libere. Statul nu va interveni ca sa regleze preturile. Cetatenii o pot insa face prin boicot. Asa cum ar trebui de procedat cu pretul la benzina. Insa nu vom face asa ceva fiindca nu ne sta in fire (chiar daca au facut-o cativa prin anumite benzinarii, insa prea putini si fara efect). Si lucrul acesta il cunosc si „capitalistii”, mizand pe lipsa de reactie a populatiei. Iar reprezentantii statului isi iau si ei partea leului din acest gen de capitalism de factura zoologica. Cand legile junglei devin functionale, iar cetatenii dorm ne putem lua ADIO! Sper, insa, sa nu am dreptate…

  • LA TOTI UN AN MAI BUN.EU IN SCHIMBARE NU AM CREZUT,NU AM SPERAT SI NICI NU VOI CREDE.DEMOCRATIE IN BIATA ROMANIE NU A EXISTAT SI NICI NU VA FI.SA NE AIBA BUNUL DUMNEZEU IN PAZA SA.AMIN.

  • @George,
    Iti inteleg frustrarea. Nu esti isingurul care treci prin asemenea momente. Eu cred ca schimbare si sunt convins ca ea este inca posibila. Insa, aceasta presupune timp si investitii pe termen lung. Acum, ramane ca fiecare sa decida cata rabdare are.
    Tinannd cont de varsta ta, este inevitabil sa nu iti doresti sa ai parte de realizari profesionale si impliniri sufletesti. Daca crezi ca aici portile iti sunt inchise, atunci ai alternativa plecarii. Dezamagirea pe care o nutrim cu totii este ca ne confruntam cu un exod al creierelor care pare a nu putea fi oprit. Se incearca sa fie facute apeluri palide de stopare a acestui fenomen. Insa, acest lucru nu este posibil pana in momentul in care nu revine forta motivationala la fiecare individ in parte. Din pacate, actualul sistem nu poate asigura acest lucru si previziunile sunt sumbre. Ignoranta este in crestere, manipularea atinge proportii colosale si, drept consecinta, cei care mai au capul pe umeri aleg sa plece. In aceste conditii sunt tot mai putine sanse ca acest sistem sa fie schimbat. Si totusi, eu zic sa incercam. Chiar daca alegem sa plecam suntem datori sa contribuim la schimbare. Si, poate ca din exterior, se va reusi chiar mai bine!

  • @Manole,
    Democratia nu este facuta de stat, ci de cetateni. Partea proasta este ca am lasat acest lucru in mainile statului si s-a ales praful. Trebuie sa credem in democratie doar cu conditia ca noi sa recuperam ce ni s-a furat: dreptul la libertate! Si pun si eu la final: AMIN!