Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

România, forţată de FMI să vândă tot. “În curând nu vor mai exista prea multe lucruri româneşti în România”

Vizita pe care o întreprinde directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti, Christine Lagarde, le-a dat prilejul jurnaliştilor francezi de la Slate.fr să analizeze modul în care instituţia financiară a găsit de cuviinţă să soluţioneze problemele generate de companiile de stat.

Astfel, “ţara este de vânzare”, scriu jurnaşiştii francezi, care, mai în glumă, mai în serios, adaugă că “în curând nu vor mai exista prea multe lucruri româneşti în România”. Ei arată că vânzarea celor 10 companii de stat cu datorii şi pierderi, cerută de FMI, este ineficientă.

“Poştă, aeronautică, transporturi, energie, sănătate: în toate sectoarele, România a vândut. Vânzările au fost impuse de FMI pentru a reduce costurile din economie”, notează revista Slate, în ediția electronică.

Totodată, jurnaliştii francezi arată că privatizările au o imagine proastă în România, mai ales că, de pe urma vânzării de către stat a companiilor pe care le avea în proprietate, au profitat o mână de oameni. (Simona Tapalagă / evz.ro)

Ce mai vinde Romania

Compania publica de transport feroviar CFR Marfa a fost cumparata de Grup Feroviar Roman (GFR) pentru 202 milioane de euro. Totusi, valoarea companiei de stat era estimata la 2 miliarde de euro in urma cu sase ani.

In sectorul transportului aerian, trei companii publice cu datorii sau in declin (IAR Ghimbav, Avioane Craiova si Romaero Baneasa) figureaza de asemenea pe lista tranzactiilor. Guvernul roman va vinde de asemenea un sfert din cota de actiuni de 95% de la compania nationala Tarom, membra a aliantei SkyTeam.

In domeniul energetic, guvernul a propus pentru listarea la Bursa pachete de 10-15% din actiunile sale la companiile de stat. Aceste privatizari partiale vizeaza Transgaz (transportatoare de gaze), Romgaz (producatoare de gaze) si Hidroelectrica (producatoare de electricitate).

Guvernul a deschis de asemenea 10% din actiunile de la Nuclearelectrica, compania care administreaza singura centrala nucleara a tarii. O companie chineza este interesata.

Detinuta in proportie de 75% de guvernul roman, Posta nu a gasit pana in prezent un cumparator, deoarece a acumulat pierderi de peste 120 de milioane de euro in ultimii patru ani. Pentru a o face mai atractiva, 3.650 de salariati, adica 11% din personal, vor fi disponibilizati.

In plus, populatia trebuie sa suporte conscintele liberalizarii preturilor la gaze si electricitate, pentru a se conforma institutiilor internationale. (Constantin Pescaru – ziare.com)

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dar oare chiar putem fi obligati la sa ceva? Tara asta e condusa de indivizi fara coloana vertebrala si total lipsiti de orice imaginatie (aptitudini strict necesare servantilor). Cu exceptia aceleia de a semana discordie printre cei din jur si a profita de pe urma ei. Se vede din ce in ce mai clar cine sunt stapanii… Sau cine se face tot mai mult stapan!

  • George Coşbuc Noi vrem pământ!

    Flămând şi gol, făr-adăpost,
    Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut,
    Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut
    Şi câine eu ţi-am fost!
    Ciocoi pribeag, adus de vânt,
    De ai cu iadul legământ
    Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
    Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
    Şi ham de cai, şi jug de boi
    Dar vrem pământ!

    O coajă de mălai de ieri
    De-o vezi la noi tu ne-o apuci.
    Băieţii tu-n război ni-i duci,
    Pe fete ni le ceri.
    Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt:
    Nici milă n-ai, nici crezământ!
    Flămânzi copiii-n drum ne mor
    Şi ne sfârşim de mila lor –
    Dar toate le-am trăi uşor
    De-ar fi pământ!

    De-avem un cimitir în sat
    Ni-l faceţi lan, noi, boi în jug.
    Şi-n urma lacomului plug
    Ies oase şi-i păcat!
    Sunt oase dintr-al nostru os:
    Dar ce vă pasă! Voi ne-aţi scos
    Din case goi, în ger şi-n vânt,
    Ne-aţi scos şi morţii din mormânt; –
    O, pentru morţi şi-al lor prinos
    Noi vrem pământ!

    Şi-am vrea şi noi, şi noi să ştim
    Că ni-or sta oasele-ntr-un loc,
    Că nu-şi vor bate-ai voştri joc
    De noi, dacă murim.
    Orfani şi cei ce dragi ne sunt
    De-ar vrea să plângă pe-un mormânt,
    Ei n-or şti-n care şanţ zăcem,
    Căci nici pentr-un mormânt n-avem
    Pământ – şi noi creştini suntem!
    Şi vrem pământ!

    N-avem nici vreme de-nchinat.
    Căci vremea ni-e în mâni la voi;
    Avem un suflet încă-n noi
    Şi parcă l-aţi uitat!
    Aţi pus cu toţii jurământ
    Să n-avem drepturi şi cuvânt;
    Bătăi şi chinuri, când ţipăm,
    Obezi şi lanţ când ne mişcăm,
    Şi plumb când istoviţi strigăm
    Că vrem pământ!

    Voi ce-aveţi îngropat aici?
    Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi
    Noi mame şi surori şi fraţi!
    În lături, venetici!
    Pământul nostru-i scump şi sfânt,
    Că el ni-e leagăn şi mormânt;
    Cu sânge cald l-am apărat,
    Şi câte ape l-au udat
    Sunt numai lacrimi ce-am vărsat –
    Noi vrem pământ!

    N-avem puteri şi chip de-acum
    Să mai trăim cerşind mereu,
    Că prea ne schingiuiesc cum vreu
    Stăpâni luaţi din drum!
    Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
    Să vrem noi sânge, nu pământ!
    Când nu vom mai putea răbda,
    Când foamea ne va răscula,
    Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
    Nici în mormânt!

  • Si ce s-ar intampla daca la conducerea tarii am avea o echipa care sa puna punct tupeului FMI si a altor organizatii financiare internationale si ar zice: “pana aici”! Ce s-ar intampla daca nu am plati aceste datorii? Ce s-ar intampla daca am plati aceste datorii interne cu banii confiscati din marile averi mafiote si ilicite si nu de pe pielea micilor comercianti…..Ne-au vandut tara politicienii nostrii si pe noi pe toti pe 5 arginti! Doamne-ajuta-ne!!! Ma apuca disperarea!!! Ce-am fost si ce-am juns? Rasul Europei! O tara de vanduti! “Tara noastra aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”!

  • Este impardonabil ceea ce se-ntampla cu noi romanii!Chiar nimeni nu poate pune piciorul in prag? Ii lasam pe guvernanti sa vanda tara? Ei sunt cativa politicieni acolo iar noi,poporul asta oropsit,numaram pe putin 20 milioane de suflete!Aduceti-va aminte romani de istoria noastra glorioasa ( dac-o fi fost adevarata )!Ganditi-va la copiii nostrii si la copiii copiilor vostrii!Voiti sa-i lasam fara tara,iobagii strainilor? Uniti-va si cereti-va tara inapoi!

  • nimeni nu vrea,nimeni nu se gandeste in ro,20milioane stau si se uita la tv se mira dar cam atat-deci romanilor le place,o rasa sado-maso asta suntem la noi mai degraba romanii mor pentru altii decat pentru ei(89,iraq,afganistan,etc)iubesc romania dar in cazul in care este nelocuita,pacat de pamantu asta,v-om fi straini la noi acasa peste putin timp(procesul este undeva pe la juamte deci numai este mult)

  • Atata timp cat LACRA politica si mentalitatea Poporului Roman nu se va schimba ..nu vom avea nici o sansa in in a schimba ceva iar europa ..F.M.I si altii vor continua sa rada de Romania…