Politică

Romania, atacata biologic de Olanda

Am ajuns sa o vedem si pe asta. Vamesii romani au identificat la fix, nici mai devreme, nici mai tarziu, pericolul bactereologic ce se ascundea in semintele, bulbii, radacinele si petalele florilor importate din Olanda.

ANAF – ul si vamesii romani demonstreaza ca spiritul mioritic nu are limite in redescoperirea esentei romanesti. Si asa am aflat ca la doar o zi dupa ce guvernul olandez a anuntat ca se opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, bravii nostri vamesi au mirosit si identificat brusc suspiciunea unei bacterii mortale in florile si bulbii aduse din Tara Lalelelor.

Din bube, mucegaiuri si noroi am aflat ca putem sa ne ridicam cu mandrie proletara impotriva unei decizii a unui stat membru UE, care si-a exercitat deja dreptul de veto si ne mai tine putin la marginea Europei, pentru ca nu ne-am rezolvat problemele de coruptie. Pentru ca ironia sa fie maxima, critica principalelor tari care s-au opus intrarii noastre in spatiul Schengen avea la baza tocmai neincrederea in functionarea institutiilor statului, calitatea extrem de scazuta a Justitiei si succesele infime si neobservabile inregistrate in lupta cu mafia organizata.

Cum s-au gandit autoritatile statului roman sa riposteze la aceste acuzatii denigratoare? Va ganditi ca au incercat macar sa puna la treaba legile sau ca s-au repezit in birocratia care paralizeaza institutiile politizate ale statului? Nu, ei s-au aplecat cu supra de masura asupra produselor importate taman din Olanda. Probabil, dupa ce Franta va anunta si ea ca nu e de acord sa patrundem in spatiul Schengen vom descoperi apoi si ca branza frantuzeasca pute, ca vinul lor e prea vechi, deci stricat, si ca masinile produse in Hexagon sunt cele mai rable dintre bolizii pe care ii suporta sosele patriei noastre.

Scandalul a luat deja proportii diplomatice. Companiile olandeze a caror marfa a fost toata oprita la granita dintre Ungaria si Romania, de catre probabil aceiasi vamesi luati cu elicopterul si purtati prin vazduhul patriei pentru suspiciuni de actiuni criminale la bugetul tarii, s-au plans Ambasadei Olandei la Bucuresti, care a si cerut mai multe informatii statului roman. Pentru ca circul sa fie total, pe masura ce bacteriile criminale sunt cautate in tot mai multi bulbi, oficialitatile olandeze acuza Romania de santaj.

Nimic mai frumos pentru situatia si asa dezastruoasa in care se gaseste Romania in Europa. Ironizati de toata lumea buna pentru pacatele reale sau inchipuite, batjocoriti in fel si chip de oricine cauta un motiv de defulare pentru problemele interne, Romania si romanii risca sa ajunga nu doar de rasul lumii, daca se adevereste ca nu zecile de tiruri cu bulbi si flori din Olanda au fost oprite aiurea in vama, ci sa fie condamnata oficial pentru acte de santaj si nerespectarea legislatiei europene. La noi acasa e insa veselie si distractie, pe masura ce unii mai saraci cu duhul aplauda forta, tupeul si determinarea de care statul a facut bravada replicand in fata unei Olande tot mai extremiste.

O lectie de patriotism, un curaj nebanuit si o dovada de buni romani – astfel de mesaje sinistre pot fi intalnite in subsolul oricarei stiri care a prezentat amploarea pe care a luat-o decizia de a opri in vama toate tirurile ce provin din Olanda. Insa geniul total si definitiv al stirii este ca inca nu a fost identificata bacteria care se face vinovata pentru nasterea suspiciunilor legate de atacul biologic olandez. Probabil ca bacteria nu a fost inca gasita pentru simplul si bunul motiv ca nu exista.

Cred ca nimeni nu s-ar gandi ca realitatea legata de tirurile cu flori olandeze blocate sau confiscate in vama este aproape identica pana la simetrie cu situatia coruptiei din vami si actiunea “vamile curate” declansata in urma refuzului de a fi primiti in Spatiul Schengen. Pe scurt, sa ne imaginam ca se stia demult timp, de prea mult chiar, ca o mare parte din aceste flori au o problema, drept pentru care si sunt achizitionate la un pret mult mai redus.

Stiau si vamesii romani, care insa nu au avut pana acum niciun motiv sa devina suspiciosi in legatura cu gravitatea si pericolul bacteriei. Cand insa s-a dovedit util sa devina corecti, s-au transformat peste noapte in paznici cinstiti ai statului. Pe scurt, la comanda. Ori aceasta este dovada suprema a faptului pentru care noi ar fi trebuit sa ramanem in afara spatiului european – aici totul functioneaza conjuctural, in functie de… si de…, iar dreptatea poarta chipul lui cutarica.

Exact asa cum si adevarul din si despre situatia din vamile noastre era cunoscut de ani si ani de zile de catre toata lumea. A trebuit insa sa vina momentul oportun, in care sa demonstram ceva cuiva, si cea mai mare actiune anticoruptie a fost declansata. Pentru ca traim in Romania, fara niciun rezultat. Asa cum, probabil, se va sfarsi si cautarea mizerabilei bacterii din bulbii si florile olandeze.

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Haideti sa fim seriosi totusi! Romania in Schengen??!!!!!

    Ni s-a dat voie in Europa pt intereseul lor economic, nu pt al nostru! Piata de desfacere pt produse de calitate indoielnica, asta am devenit! Am platit un pret scump pt libertatea de a calatori in UE. Multi dintre romani s-au imbolnavit de cancer al sistemului digestiv in ultimii ani (fructele si legumele de afara contin MULTE pesticide, peste limita).

    Viza Shengen nu o vom obtine niciodata. Resemnati-va!