Politică

România a exportat lemn de 1,9 mld. euro, dublu faţă de acum cinci ani. Holzindustrie şi Kronospan Sebeş sunt în top 50 de exportatori din economie

lemn_1Exporturile de lemn şi produse din lemn ale României, exceptând mobila, s-au dublat în intervalul 2008-2013, ajungând la 1,9 mld. euro, ceea ce re­pre­zintă un nivel de cinci ori mai mare decât al importurilor, po­trivit unei analize reali­zate de revista Business Construct pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Grupul Schweighofer este cel mai mare exportator din industria lemnului, austriecii urcând de pe locul 22 pe locul 16 în topul celor mai mari exportatori din economie, cu valori la export comparabile cu ale ame­ri­ca­nilor de la Delphi (componente auto). De altfel în top 100 exportatori, un clasament condus în 2013 de Auto­mo­bile Dacia, se mai află şi Kronospan Sebeş (poziţia 44) şi Kastamonu (poziţia 96), potrivit datelor INS.

De obicei o creştere a exporturilor ar tre­bui să fie motiv de bucurie într-o eco­no­mie, însă în acest caz se pune problema dacă o industrie cum este cea a mobilei, depen­dentă de lemnul din producţia internă, mai are suficientă materie primă şi dacă poate con­cura cu preţurile pe care jucători din pieţe mai mari le oferă pentru lemnul românesc.

Creşterea livrărilor externe de lemn are loc în condiţiile în care investitorii străini au pus pe harta României investiţii de sute de milioane de euro în facilităţi de producţie de pe porţile cărora ies în special produse des­ti­nate exportului. Odată cu aceste inv­es­tiţii, dar şi cu apariţia tot mai multor firme străine, în special din China, care cumpără lemn românesc, preţurile încep să salte.

Articolul poate fi citit integral pe ZFCorporate

Autor: Ioana David

Sursa: Ziarul Financiar