Exporturile de lemn şi produse din lemn ale României, exceptând mobila, s-au dublat în intervalul 2008-2013, ajungând la 1,9 mld. euro, ceea ce reprezintă un nivel de cinci ori mai mare decât al importurilor, potrivit unei analize realizate de revista Business Construct pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Grupul Schweighofer este cel mai mare exportator din industria lemnului, austriecii urcând de pe locul 22 pe locul 16 în topul celor mai mari exportatori din economie, cu valori la export comparabile cu ale americanilor de la Delphi (componente auto). De altfel în top 100 exportatori, un clasament condus în 2013 de Automobile Dacia, se mai află şi Kronospan Sebeş (poziţia 44) şi Kastamonu (poziţia 96), potrivit datelor INS.
De obicei o creştere a exporturilor ar trebui să fie motiv de bucurie într-o economie, însă în acest caz se pune problema dacă o industrie cum este cea a mobilei, dependentă de lemnul din producţia internă, mai are suficientă materie primă şi dacă poate concura cu preţurile pe care jucători din pieţe mai mari le oferă pentru lemnul românesc.
Creşterea livrărilor externe de lemn are loc în condiţiile în care investitorii străini au pus pe harta României investiţii de sute de milioane de euro în facilităţi de producţie de pe porţile cărora ies în special produse destinate exportului. Odată cu aceste investiţii, dar şi cu apariţia tot mai multor firme străine, în special din China, care cumpără lemn românesc, preţurile încep să salte.
Articolul poate fi citit integral pe ZFCorporate
Autor: Ioana David
Sursa: Ziarul Financiar
Adauga comentariu