Analize și opinii Politică

Romani, mai aveti sase luni!

“In timp ce bata poate fi folosita in locul conversatiei… Cuvintele isi vor pastra intotdeuna puterea. Cuvintele ofera mijloace intelesului si, pentru cei ce asculta, enuntarea adevarului. Si adevarul este ca… e ceva teribil de gresit in legatura cu aceasta tara, nu-i asa?


Asprimea si nedreptatea, intoleranta si asuprirea. Acolo unde odinioara aveati libertatea de a va opune, sa ganditi si sa vorbiti dupa cum credeati de cuvinta, acum aveti cenzori si supraveghere, obligandu-va sa va conformati si cerandu-va supunere.


Cum de s-a intamplat asa ceva? Cine e de vina? Cu siguranta ca unii sunt mai responsabili decat ceilalti, iar ei vor fi gasiti vinovati si trasi la raspundere. Dar, adevarul fiind spus, daca ii cautati pe cei vinovati, trebuie doar sa va uitati in oglinda. Stiu de ce ati facut-o. Stiu ca v-a fost teama. Cui nu i-ar fi fost. Razboi, teroare, boli. Au fost miriade de probleme care au condus la coruperea ratiunii voastre si la jefuirea voastra de bunul simt.

Frica a scos ce e mai bun in voi. Si in panica voastra v-ati intors catre noul cancelar (….) V-a promis ordine, v-a promis pace, iar tot ce v-a cerut in schimb a fost tacuta si ascultatoarea voastra incuviintare.

Basescu ne-a rugat sa avem rabdare sase luni. Sa fim solidari cu el si cu premierul. “Solicit tuturor sase luni, sa dea toti o sansa Romaniei timp de sase luni.” Intrebarea este sase luni pana cand? Sase luni de chin sau pana la marea implozie a mamaligii romanesti? Mai are Basescu si guvernul sau credibilitatea pentru a primi rabdare, ingaduinta si solidaritate?

Noaptea trecuta m-am gandit sa termin aceasta liniste (…) pentru a aminti acestei tari ceea ce a uitat.

V

Cine sa mai aiba incredere in ei, acum? Si de ce am mai avea? Pentru ca nu avem incotro? Una peste alta, acum Boc ne-a spus ca banii economisiti din taierile de salarii si pensii vor merge in constructia de autostrazi, de blocuri ANL si catre plata datoriilor firmelor care au lucrat cu statul. O injuratura mai articulata, mai fatisa si mai greu de digerat cum ar fi sunat?

Adica din banii care nu exista, ca doar de aia ii taie (ca nu au de unde sa ii plateasca), ei promit ca fac drumuri, autostrazi, blocuri si achita datoriile catre firmele lor. Doua injuraturi si un scuipat in fata.

Cum sa il mai credem pe Basescu dupa ce a iesit duminica doar pentru a preciza si mai clar a cui e vina pentru criza in care ne aflam. Normal a liberalilor care s-au imprumutat precum niste golani iresponsabili, pentru a da frau liber desfraului general de a cheltui mai mult decat producem. Paradoxal, nu doar a liberalilor, dar chiar a aceluiasi Sebastian Vladescu care si atunci, ca si acum, era ministrul Finantelor. Stranie coincidenta. Mai ales cand presedintele (acelasi si atunci si acum) se lupta cu nalucile in lipsa curajului de a-si taia propria mana care il fura.

Ca si cum toate astea s-ar fi intamplat pe luna si nu pe pamant, unde presedinte era acelasi Basescu. Presedintele care doar un an mai tarziu, in campanie electorala semna legea pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, desi guvernul de atunci avertiza asupra imposibilitatii sustinerii financiare a unei asemenea masuri.

Va mai aduceti aminte, ca doar era in pragul campaniei electorale, cand Parlamentul vota si presedintele semna o mita pe care acelasi Basescu ieri o condamna ca venind doar din partea celor care acum nu suporta consecintele. De ce ne scapa cea mai ieftina manipulare de sub ochi, dar avem puterea sa ne amintim ce au facut liberalii acum trei ani, pesedistii acum sase ani?

Cand cele mai flagrante prostiri ale guvernantilor sunt trecute cu vederea de dragul menajarii celor in care am crezut odata, cand stiti ce stiti si ati vazut ce ati vazut ca se petrece in aceasta tara, cel putin de 20 de ani incoace, ce ar putea sa va mai dea puterea de a ii crede si a-i sustine inca o data si inca o data si inca o data.

Exact in acest moment ma veti intreba – ce am putea face?! Am putea avea o ultima ingaduinta, am putea sa dam dovada de un ultimo gest de bunavointa si sa fim solidari. 6 luni. Acum, pentru a rotunji textul cu citatul de la inceput, veti vedea ca daca adunati timpul cerut de Basescu va rezulta inceputul lui noiembrie.

Asa ajungem la autorul randurilor de mai sus. V for Vendetta. Filmul. Guy Fawkes, personajul istoric. In 1605, pe 5 noiembrie, Guy Fokes a incercat sa arunce in aer Parlamentul Regatului Unit. O idee care peste timp a fost comemorata in satira politica “V for Vendetta”. Din acest moment pana pe 5 noiembrie sunt aproape 6 luni. Sa le acordam o ultima perioada de gratie. Pana atunci incercati sa vedeti filmul. Sau sa il revedeti.

Veti observa ce pericole ne urmaresc pe toti, pe toata lumea, nu doar pe romani. Veti vedea, macar la nivelul imaginarului, din ce ar putea degenera definitiv lucrurile. Multe asemanari, in ciuda tuturor diferentelor. Sa asteptam intrebandu-ne daca macar vor trece sase luni pana cand majorarea TVA-ului si a cotei unice se va pune in aplicare, in ciuda, in ciuda, in ciuda….

Intre timp sa ne rugam sa nu ajungem niciodata acolo. Iar daca, totusi, vom ajunge in situatia de a ne fi fost cumparate sau furate cuvintele si gandurile si libertatile si bunul simt, atunci sa nu uitam ca inca mai putem face ceva.

Remember, remember, the 5th of november, the gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot!

Iulian Leca

sursa: voxpublica.realitatea.net