Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Rezultatul unui sistem de tip militar: autoritarism, coruptie, subdezvoltare!

Dictatorii, tortionarii si coruptia nu sunt accidente ale istoriei, sunt rezultatul firesc al unui anumit tip de sistem socio-politic, un sistem de sorginte militara!

Sistemele ierarhice sunt omniprezente, dar unele sunt preventive si functioneaza dupa reglementari/proceduri si altele sunt reactive si functioneaza fara reglementari la comanda/dispozitia superiorilor.

Un sistem ierarhic militar este un sistem condus arbitrar si discretionar pentru ca nu este un sistem reglementat si guvernat dupa reguli. Este reglementata doar disciplina. Actiunile si metodele nu sunt stipulate in regulamente pentru ca sistemul trebuie sa raspunda operativ la actiuni viitoare necunoscute, motiv pentru care sunt sisteme reactive.

Sistemele sociale performate incearca sa rezolve preventiv problemele ce pot apare si functioneaza dupa reglementari legislative si dupa proceduri.  Reglemenarile fac functionalitatea institutiilor predictibila, obiectiva, etica si limiteaza arbitrariu, subiectivismul si abuzurile celor care le conduc.

Un sistem ierarhic de tip militar functioneaza la comanzile superiorilor si are urmatoarele efecte:
– Erorile nu pot fi imputabile subordonatilor care au executat ordinele, pentru ca sanctiunea se intorce ca un bumerang impotriva superiorului care a ordonat-o. In aceste conditii erorile raman nesanctionate si nu exista vinovati. “Ceea ce nu se pedepseste la inceput, sporeste mereu“(Esop).
– Abuzurile subordonatilor sunt consecinta unui exces de zel pentru a indeplinii ordinele sau pentru a satisface dorintele superiorilor si a le intra in gratii, pentru ca promovarea lor depinde de bunavointa sefilor.  E neproductiv sa sanctionezi pe subordonatii care fac exces de zel pentru ca se distruge entuziasmul celorlalti subordonati.
– Se promoveaza oportunistii si se epureaza sistemul de indivizii cu personalitate. Loialitatea/devotamentul fata de superiori si executarea neintarziata a ordinelor este valoarea suprema intr-un sistem ierahic de tip militar. Persoanele care au idei, sau care pun sub semnul intrebarii ordinele, nu sunt recomandate, pentru ca lezeaza prestigiul comandantilor si increderea in superiori. In aceste conditii promovarea celor obedienti si eliminarea celor critici este fireasca.
Relatia intre lideri si subordonati este una de “stapan si suspus”, pentru ca in lipsa criterilor obiective de  apreciere, conducatorii apreciaza subiectiv performantele subordonatiilor. Sefii decid si subalternii executa. Nepotismul este omniprezent.
– Nu exista strategii si planuri pe termen mediu si lung.
– Adversarii sunt considerati dusmani care trebuie eliminati si puterea nu se imparte cu nimeni.
O asemenea conducere are tot interesul sa elimine functionarea jusititiei si accesul la putere al altor pretendenti, sa simuleze pluripartidismul. Conducerea unui sistem, in care cei care-l conduc nu mai sunt controlati si sanctionati, devine stabila si se permanentizeaza.

Ce vedem in Romania?
– Coruptie si hotie fara vinovati si fara sanctiuni. Erori si gafe de proportii nesanctionate si neasumate care se inmultesc.
– Tortionari protejati la cel mai inalt nivel, pentru ca se considera executanti ai unor ordine si executarea ordinului este perfect normala si legala intr-un sistem ce functioneaza prin ordine.
– Institutiile statului actioneaza la ordin (vezi actiunea lelele olandeze cu parazit necunoscut, sau desantul impotriva vamesilor).
– Promovarea submediocritatilor a incompetentilor a coruptilor santajabili si eliminarea specialistilor din viata publica este omniprezenta.
– Nu exista strategii si programe economice pe termen lung sau mediu.
– Justitia nu este justitie independenta si functionala, este o institutie utilizata pentru eliminarea celor incomozi.

Dupa ’89 puterea a fost preluata de oameni de formatie militara, care au decis sa administreze economia asa cum cred ei ca este bine. Au preluat un sistem ierarhic nereglementat si au considerat ca sistemul este bun dar “aplicat prost”, condus de oameni/activisti comunisti incompetenti. Ei cred in virtutile sistemului centralizat de stat, organizat dupa metode militare. Au “privatizat” economia in firme “sub acoperire”, catre “baietii destepti” care executa ordinele celor de la putere.
Acum in Romania functioneaza o “struto-camila” comunista, un sistem in care se imbina decizia militara cu reglementarea legala, ultima fiind la nivel national.
Nimeni nu a incercat sa schimbe sistemul de comanda comunist ce functioneaza in administratie, cu unul democratic, transparent ce functioneaza prin reglementari, si sa faca functionarii sa devina responsabili.
S-au adpoptat institutii care exista in democratie, dar institutiile nu au fost prevazute cu reglementari democrate si cu proceduri. Nu exista preocupari pentru democratizarea sistemului, pentru ca democratia este considerata un obstacol in buna functionare, de fapt este un obstacol pentru puterea discretionara.
Puterea este un ping-pong intre diverse grupuri, care incearca sa o tina cat mai mult, ca sa profite de ea.

Consecinta – Romania este evitata de capitalul strain si condamnata sa ramana in subdezvoltare atata timp cat nu adopta modelul tarilor democrate.
Romania nu va putea iesi din caderea libera daca merge mai departe cu mentalitatea securisto-comunista a conducerii tarii ca pe o unitate militara, cu filozofia “omul potrivit la locul potrivit“.

Un sistem mare se guverneaza performant numai prin proceduri, prin care se stabilesc solutii la fenomene, proceduri in care se stabilesc obiectivele, metodele, indicatori de performanta si se urmaresc rezultatele. Daca rezultatele se abat de la tintele propuse se analizeaza cauzele, si se aplica corectii. Daca procedurile sunt eronate se corecteaza. Daca sunt vinovati oamenii pentru ca nu au aplicat procedurile, acestia sunt sanctionati. Procedurile sunt rezultate in urma dezbaterilor, pentru ca probabilitatea aparitiei erorilor sa fie cat mai mica. Oamenii sunt in functii temporar, pentru a putea alege altii mai buni.
O decizie analizata de mai multe persoane are probabilitatea mult mai mare sa fie mai buna decat decizia luata de un individ.

Sunt lucruri elementare ignorate de cei de la putere, pentru ca nu sunt in avantajul lor.
Sistemul actual are aceleasi vicii ca sistemul comunist, doar ca sunt vicii “sub acoperire” sa dea impresia de democratie.

Schimbarea/rotirea politicienilor la putere nu este o solutie.
Solutia este inlocuirea sistemului de tip militar, schimbarea lui cu unul care functioneaza  dupa proceduri adoptate democratic.

sursa:

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • da —corect—dar acum, la noi, asta lipseste—-E NECESARA-PENTRU A PUNE ORDINE—–O DICTATURA MILITARA, E MAI NECESARA CA ORICAND—–cand -clasa politica -in totalitatea ei, unelteste impotriva ,poporului numai si numai -la comanda externa(fmi, banca mondiala, -care se stie -ca in spatele acestor institutii-sta –iudaismul-evreimea, sta –israelu, mosadu–americanu, rusu, chinezu-francezu, germanu,—)—deci –sta -altii, nu noi ca popor–clasa politica -romaneasca-in totalitatea ei , este aservita -intereselor acestora–nu -INTERESULUI NATIONAL—TARA ESTE , LA UN PAS DE -RUPTURA, ASA A FOST DE-A LUNGUL MILENIILOR—acum se creeaza -viitorul-totul, depinde -de resurse, —UNGAREA ,-duce tratative ,cu rusia si e la un pas de a cere -retragerea din -blocul nato–de ce -pentru ca in viitorul nu prea indepartat–rusia va controla –resursele -uniunii europene–o miscare -desteapta din partea -ungariei–trateaza cu rusii de la egal -la -egal , nu conditionat cum face cu uniunea europeana–si se pare ca are toate sansele de -reusita– politicienii, nostrii ,ori nu vad ,ori le-a fost impusa -orbirea–ce strategie, politica si economica au ei pe termen-lung si foarte lung–nici unul–se pare ca -istoria se va repeta , nu datorita noua-ci datorita lor -politicienilo-fara ,perspectiva -romanii—-tara , este pusa ,din nou la mezat de catre straini—SI NIME ,NU FACE -NIMIC–DE CE-?–sa cerut ,protectia-statelor -NATO-pentru o posibila riposta -ruseasca-impotriva , romaniei-pentru amplasarea scutului antiracheta -pe teritoriul nostru—nu sa primit -absolut -nici un raspuns de la nimenii—nimeni nu e dispus sa intervina in favoarea romaniei–in cazul unei , agresiuni din partea rusiei——in medii,restranse , se discuta –ca rusii si ungurii deja , au impartit -romania pe felii–asigura -rusii-protectorat-in ardeal–in schimbul–zacamintelor de la rosia-montana–asta e ,propunerea -lui orban pentru-putin–si celelalte doua provinci–moldova si oltenia–(ca banatul i-l revendica -sarbii, pentru sprijinul acordat de -romania-americanilor—la bombardarea–tarii lor)-astea doua provincii-vor fi -transformate -tara tiganilor–unde francezii-vor sa deporteze-totii tigani din europa——-stiind–toate acestea–nu credeti ca –doar o dictatura militara–ne mai -poate salva—–?……..din ,pacate -jocurile ,ia-r nu ne apartin -noua—si asta ,pentru ca asa vor , -MARII-LUMII….Asa am fost dintodeauna ca stat, intodeauna -am depins de altii—asta e soarta ,unui -stat care -bunul-dumnezeu-la lasat in rascruceea–drumurilor—-acum–rascruceea si interesele –sant–resursele—gazul caspic, aici e disputa—SI DIN -PACATE ,DAR CU VOIA LUI DUMNEZEU—IAR SANTEM IN DRUMUL -LOR —IAR, DERANJAM—IAR O SA FIM , CALCATII ,IN PICIOARE–

  • …..ESTE FOARTE POSIBIL SA TRAIM UN PLAN DIABOLIC INCROPIT DE SECURITATEA COMUNISTA IN 89 CAND AU REALIZAT CA NU SE MAI POATE FACE NIMIC
    UNA DIN DIRECTIILE POLITICE ALE SECURITATI COMUNISTE A ORDONAT TRECEREA LA MISIUNEA DE LUPTA-DECENEU
    CEEA CE INSEMNA CA STRUCTURILE SECU DIN TARA SI STRAINATATE IN LOC SA SE CONSERVE ,
    ACTIONEAZA DUPA UN PLAN BINESTABILIT PENTRU A PUNE MANA PE TOATE BUNURILE STATULUI,ALE PCR-ULUI,UTC-ULUI,SINDICATULUI ETC
    SE PUN BAZELE CONTROLAT A UNEI SOCIETATI CAPITALISTE PE CONTROL STRICT AL BENEFECIARILOR SI TOATE FIRMELE SI SOCIETATILE CARE ACCED LA FINANTARE SUNT EXTREM DE CONTROLATE SI SUBORDONATE……ASTFEC CA TOT CAPITALUL DE STAT SA TREACA IN STRUCTURILE BINE DETERMINATE DIN TIMP ALE STRUCTURILOR SECU!