Politică

(R)evolutie in ELVETIA? Referendum pentru venit garantat din nastere pentru fiecare cetatean

moneyPentru cine nu e familiarizat cu aceasta tema am s-o descriu pe scurt . De cativa ani in vestul Europei ideea unui venit neconditionat si garantat din nastere pentru fiecare cetatean al tarii respective a aprins spiritele in randul politicienilor, bancherilor si mediului de business. Cum adica Venit Garantat Neconditionat (presc. VGN) pentru fiecare cetatean ? Asa fara sa faci nimic ? Da. De la nastere pana cand dai coltul ? Da? Fara sa tina cont de avere,educatie,varsta ,salariu etc ? Da . Indiferent ce vei face in viata asta ? Da. Pai suna beton..dar e sustenabil ? Da,zic cei ce sunt pro. Nu,zic cei ce sunt contra .
Hai sa mergem si mai in amanunt (dar tot la modul general , cine vrea detalii de micro-economie poate sa studieze mai multe in literatura de specialitate, pot sa dau si cateva titluri in germana daca sunt pasionati printre voi.)

Venit garantat din nastere, fara conditii,pentru fiecare cetatean. Sa luam exemplul Elvetiei, acolo au calculat vreo 2500 de franci CHF pe cap de adult si vreo 650 CHF pe cap de copil. In total vreo 200 de miliarde de CHF De unde sa iei banii astia ? Initiatorii au deja cateva raspunsuri :

Vreo 70 de miliarde CHF vin din taierea tuturor ajutoarelor sociale ,pensiilor,alocatiilor ,etc. Adica sa nu te mai simti amarat ca esti o povara pt societate, biet asistat ,pensionar , sa nu mai cersesti nimic pentru ca dreptul ala il ai din nastere si tu si ceilalti cetateni in mod egal. Adica alta calitate a vietii, gata cu cetateanul de rangul 2.

A doua sursa de venit pentru VGN e schimbarea modelului de impozitare. Sa luam un exemplu. Un om castiga azi 7500 CHF. Daca s-ar implementa VGN (venitul garantat neconditionat) angajatorul ar putea scade salariul angajatului la 5000 CHF fara ca angajatul sa sufere o scadere de venit (5000 +2500 din VGN). In schimb angajatorul ar plati mai putin impozit datorita faptul ca si salariul e mai mic . O parte din impozit se va duce in fondurile pentru plata VGN (cca 50%) restul in celelalte fonduri ale statului . Ei zic ca s-ar face vreo 100 si ceva de miliarde cat sa acopere restul de bani pana la 200 de miliarde de CHF necesari pentru introducerea VGN .

O alta sursa de venit e reducerea drastica a aparatului de stat care si-ar pierde sensul odata cu implementarea VGN . Adica cei care ocupau de alocatii,pensii ,anchete sociale pentru ajutoare ar trebui sa se reorienteze. Unde? Pai daca si ei sunt beneficiarii acestui sistem cu siguranta vor face ceva util .

Asadar banii ar ramane cam aceiasi , VGN avand doar rolul de redistribuire a lor. Singurii care ar avea venituri mai mari ar fi doar cei care pana acum traiau sub limita acceptata de saracie. Dar daca nu toti au salarii mari, de unde ar veni asa multi bani la bugetul VGN ? Pai dupa ce studiara putin piata ,baietii astia idealisti au venit cu cifre exacte din rapoartele guvernului elvetian si cica le- ar iesi socoteala. Ca sunt unii ,nu putini in Elvetia , care castiga de exemplu 10.000 de CHF. Dupa VGN angajatorul i-ar plati doar 7500 CHF ,restul de 2500 i-ar primi din VGN . Impozitele platite de angajator pentru un angajat se ridica cam la aceiasi suma cu salariul . Deci 50% din impozit ar fi cca 3750 CHF care ar intra in fondul de VGN, cu 1250 CHF peste suma ce-I va fi data lui personal . Restul se va redistribui la cei care sa zicem ca ar castiga mai putini CHF . Ati inteles principiul ,nu ? Asa zic aparatorii acestui impuls si sunt din ce in ce mai multi care spun ca sistemul e viabil . Iar cei care sunt de acord cu sustenabilitatea acestui model sunt sefi de banci ,economisti , CEO’s de concerne . Adica oameni care lucreaza cu cifre nu cu vise colorate . Daca sunt insa toti de acord cu aceasta idee? Nici pe departe.

Multi spun ca un asemenea sistem se va prabusi imediat deoarece, odata scapati de grija zilei de maine ,o masa mare de oameni ar renunta la job. Adica ,direct spus, omul este lenes de la natura, daca nu-i e foame si sete nu pune osul la munca. Sindicatele urla si ele impotriva VGN : e o gaselnita a statului sa nu mai plateasca ajutoare oamenilor si sa-si scada responsabilitatea sociala. Liberalii dimpotriva ,astia sustin ca introducerea VGN ar face cetateanul dependent de stat , s-ar trece la socialismul sovietic .

Aparatorii ideii de VGN sustin insa contrariul : cel care traieste “in frica” nu este eficient ,deci ei prognozeaza o crestere a eficientei . Omul nu e facut pentru lene si huzur, toti vor sa faca ceva cu viata lor ,au un sens ,o menire. Omul isi doreste sa munceasca iar daca e liber de frica saraciei o va face mult mai bine si cu mult sens . Cel care vrea sa munceasca are nevoie de bani . Poftim ? Da ,ce-ati auzit , imi trebuie bani ca sa pot munci . Nu invers ? Nu.

Revenind la Elvetia , baietii veseli care sustin impulsul VGN , dupa ani de stat la claca prin cafenele , podiumuri, conferinte si talkshow-uri in care au explicat celor dornici sa-i asculte cum va functiona VGN, ei bine, baietii astia s-au pus pe treaba. “Treptele trebuie maturate de sus in jos” spune Werner Goetz , patronul Drogerie Markt (15000 de angajati worldwide) si unul dintre cei mai vizibili aparatori ai VGN. Si din aprilie pana in mai 2013 au reusit sa stranga 110.000 de semnaturi pentru a aduce ideea lor in fata referendumului popular. In Elvetia ,pentru a declansa un referendum e nevoie de 100.000 de semnaturi.

Abia acum treaba devine serioasa, daca referendumul trece si este adoptat, Elvetia va trebui sa ia in calcul introducerea acestui sistem .

Catastrofa ori salvare ,VGN mai are insa de asteptat , procedura de declansare a referendumului pentru introducerea VGN va porni abia peste 2 ani ,poate chiar 4 . Initiatorii sunt multumiti , pana atunci ideea va ramane in discutie publica si va putea fi analizata pe toate partile. Multi resping VGN din start ca utopie ,fara sa se documenteze. Initiatorii sunt insa incantati ,daca VGN ramane in discutie publica 2 ani ,la cat de repede a evoluat discutia in jurul acestui impuls , e de asteptat ca populatia sa analizeze in profunzime acest sistem : “si noi exact asta ne dorim , VGN e o cale de meditatie asupra societatii in care traim si asupra societatii in care am vrea sa traim “ . ( Daniel Häni ,initiator VGN in Elvetia ).

Intr-adevar ,la nivelul societatii am avea parte de o schimbare radicala. Ganditi-va toti la situatiile in care suntem fortati sa facem un compromis de dragul familiei care ne asteapta sa punem seara ceva pe masa. In era VGN , spun aparatorii initiativei , agentul economic ar trebui sa treaca de la mentalitatea “ fa ce-ti spun si taci ca eu te platesc” la gasirea unor mecanisme prin care un anumit post ar deveni atragator pentru angajati . Iar daca un salariu mare nu ar fi posibil (neprofitabil) , ar trebui fie sa-si schimbe atitudinea fie sa puna lacatul pe usa . Pe scurt , baietii astia prognozeaza o schimbare a viziunii angajatorilor si angajatilor.

Sunt multe de scris pe tema asta dar ma opresc azi aici si inchei acest topic cu un citat din Werner Goetz : “Venitul care sa asigure o viata decenta este un drept fundamental al fiecarui om. Ocuparea totala a fortei de munca este ,asa cum demonstreaza timpurile noastre, o utopie, o iluzie. De aceea a venit timpul sa despartim ideea de munca de ideea de venit. Gandirea trebuie sa fie revolutionara ; practica evolutionara. “ (facand aluzie la faptul ca acest sistem ar trebui introdus in etape in urmatorii 25-30 de ani )

Eu nu stiu ce sa zic… dar sunt curios sa aflu opiniile dumneavoastra . Hai sa spunem ca din punct de vedere financiar Romania ar putea acoperi un asemenea sistem. Lasand la o parte acest lucru… cum credeti ca ar reactiona societatea romaneasca ? Dar politicienii ?

Sursa: Accentic

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • De la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa necesitati. Dar vai, sa nu pronuntam cuvantul blestemat! Nu e mult mai bine in capitalism: fiecaruia dupa “posibilitati” (pensii, salarii, s.a.), de la fiecare dupa “necesitati” (unora le trebuie foarte mult ca sa se sature)?

  • VGN este viabil numai daca implementatorii si factorii de decizie, conducatorii societatii sunt obligati prin lege ca atunci cind intra in functie sa aiba ca sursa de venit numai VGN (adica cel mai mic venit garantat de societate).

    Sa vedem cine va mai deveni politician de cariera.

    Cosmar Orwelian garantat, fara drept de apel.

  • Marx a murit..,Traiasca MARX &CAPITALUL..!dobanda-i caduca..,cota de profit garantata!:)banii se iau, nu se cer!