Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Revolutia maruntisului si profitorii grosului

mamaligaro“Mamaliga nu explodeaza”, se zicea pe la inceputul anilor ’90, cu o expresie inventata de Europa Libera, oficina propagandistica a CIA. Asta ca sa se sublinieze faptul ca mamaligari cum eram, am avut totusi curajul si am explodat, inlaturandu-l pe Ceausescu pentru a face loc democratiei de import. Dupa ce lucrurile s-au pus pe fagasul dorit, ce credeti?, nimeni nu a mai vorbit, nici nu a mai vrut sa-si aminteasca macar, de aceasta expresie atat de la moda in acei ani. Semn ca incarcatura propagandistica si-a facut pe deplin efectul si a putut fi aruncata la cos. Acum, as putea spune ca nu doar am uitat, ci ca exista chiar o teama surda de a mai folosi peiorativa expresie “mamaliga nu explodeaza”.

Dimpotriva guvernantii, strans infasurati in jurul gd, atului omului de rand, ca sa nu zic “poporului” cum ii place lui Basescu, ar da orice sa stearga din creiere expresia cu pricina. In fond, cine are nevoie de explozii? Si mai ales a mamaligii! Si mamaliga, incalecata, s-a invatat ca si cainele lui Pavlov sa protesteze in liniste, cu mainile la spate, cu unghiutele facute, cu calusul in gura, cu cantece si voie buna. Cat despre explozie, puschea pe limba! Caci asta e ideea in democratie, atunci cand nu vorbim din carti: guvernantii sa ia totul, supusii sa nu faca nimic.

Si totusi, romanul inventiv – atat de saracit ca sunt pline supermarketurile, atat de amarat incat din 3 milioane pensie plateste un milion telefonul si atat de chinuit incat atunci cand ramane fara bani, schimba o suta de euro – a gasit drumul catre revolutia uitata. Fara ajutorul serviciilor secrete straine si interne, cativa baieti pusi pe rele au gasit modalitatea infailibila de a darama guvernul impilator: revolutia maruntisului. Daca pretul benzinei a crescut atat de mult, modul de a pune capat lucrurilor putrede este acela de a alimenta cu benzina de la pompele hulpave si de a plati nu cu cardul, ci cu punga de monede calpe, de 10 bani. Ba unii, mai indrazneti, se gandesc chiar si la solutia extrema a revolutiei: trei zile de nealimentare cu benzina de la pompa!

Unii vad in asta caderea sigura a guvernului corupt si reinstaurarea dreptatii. Guvernul, speriat, parca vad cum are pregatita o ordonanta de urgenta prin care va cere arestarea celor care platesc cu maruntis, precum si a celor care nu alimenteaza regulat de la pompa dupa un program stabilit de acelasi guvern. Nu ca ar mira pe cineva, in situatia in care guvernul pastorit de Basescu face ce vrea in tara asta, fara nici cea mai mica opozitie. Daca ar exista vreo urma de opozitie, in loc de aliante fictive, atunci oamenii astia, platiti si ei din bani publici, ar actiona in vreun fel, in afara de discursuri la televizor. Unii ar lua in colimator Consiliul concurentei, altii Guvernul care tolereaza una dintre cele mai teribile si criminale aberatii: un pret al benzinei la pompa in Romania situat la nivelul pretului de la pompa din Franta, de pilda, in vreme ce salariul romanilor este de zece ori mai mic! Pentru aceasta politica anti-nationala, guvernantii ar putea sa ia drumul puscariilor daca am trai intr-o tara efectiv democratica.

Unii se asteapta ca guvernantii sa reactioneze. Dar cum sa reactioneze guvernantii la aceasta situatie intolerabila cand chiar ei au pus-o la punct? Cum sa actioneze guvernantii la economia subterana si la evaziune, cand chiar ei o patroneaza? Asa ca, de pe urma revolutiei maruntisului vor profita tot cei care sunt cuplati la banii grosi, iar ponoasele de pe urma acestei revolutii de tabla le vor trage tot “mamaligarii”, cei care vor trebui sa plateasca (taxe marite) toate pierderile suferite de pagubitii revolutionarilor.

Statul nu pierde niciodata si, intr-adevar, mamaliga nu explodeaza. Doar dinamita pusa in mamaliga este cea care explodeaza.

autor: George CUSNARENCU
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu