Analize și opinii Politică

Resuscitare prin zvonuri

În dimineaţa zilei de luni, compania ICAP care deţine cea mai importantă platformă de tranzac­ţionare interbancară a organizat teste pentru tranzacţionarea drahmei şi mărcii germane. Mana­gementul companiei a explicat că se pregăteşte pentru eventuala destrămare a zonei euro şidoreşte să ofere clienţilor companiei posibilitatea de a tranzacţiona cât mai rapid şi eficient noile monede europene începând chiar din momentul reintroducerii acestora. Pieţele financiare se pregătesc pentru dezintegrarea zonei europene şi  prăbuşirea sectorului bancar. Încercările de a resuscita optimismul investitorilor cu ajutorul zvonurilor se do­vedesc a fi inutile în condiţiile în care credibilitatea autorităţilor mo­netare şi a clasei politice europene se apropie de zero.

Cel mai interesant zvon al zilei a fost zvonul conform căruia FMI intenţionează să salveze de la faliment statul italian. “Sursele” mai multor jurnalişti italieni indicau că FMI pregăteşte un împrumut în valoare de 600 de miliarde de dolari ceea ce ar asigura finanţarea Italiei chiar şi în condiţiile în care investitorii din pieţele financiare ar fi refuzat să mai cumpere obligaţiuni de stat ale Italiei. Lansarea acestui zvon a permis crearea unui puseu de optimism care a ajutat la stabilizarea preţurilor acţiunilor şi obligaţiunilor europene, dar optimismul s-a terminat odată cu dezminţi­rile venite din partea oficialilor FMI. Pentru orice observator avizat, ştirea despre creditul “miraculos” acordat de urgenţă guvernului de la Roma era dubioasă din start. FMI nu dispune de 600 de miliarde de dolari, iar donorii principali ai fondului nu au resurse financiare disponibile.

Al doilea zvon prin care s-a încercat resuscitarea optimismului a fost zvonul referitor la lansarea “eurobondurilor” garantate de Germania şi alte state europene cu economii relativ sănătoase. Este surprinzător cu câtă insistenţă se încearcă pedalarea acestei idei în condiţiile în care politicienii germani au declarat în repetate rânduri că nu vor permite crearea “eurobondurilor”. Efectul zvonului a fost scurt şi efemer. Ministrul de finanţe al guvernului de la Berlin, Wolfgang Schauble şi-a reiterat poziţia:

“Suntem împotriva eurobondurilor în orice formă. In­for­maţia despre lansarea unor asemenea instrumente este o fabricaţie a ziariştilor.”

Se pare că lansarea acestor zvonuri este considerată ultima soluţie identificată de eurocraţii de la Bruxelles şi jucătorii din pieţele financiare pentru a amâna prăbuşirea zonei euro. Germania refuză să se conformeze cerinţelor cartelului bancar şi să pornească tiparniţa Băncii Centrale Europene, ceea ce creează o situaţie în care doar zvo­nurile mai pot fi o sursă de optimism. S-a ajuns la o situaţie penibilă în care “sursele” jurnaliştilor europeni sunt forţate să recicleze zvonurile vechi pentru că idei noi pur şi simplu nu mai există. Ieri s-a relansat ideea salvării miraculoase a Uniunii Europene prin injecţii de capital din partea Chinei. Iritaţi de această nouă iteraţie a ciclului zvonurilor europene, autorităţile chineze au organizat un răspuns prompt şi dur prin intermediul agenţiei Xinhua: “China nu poate salva lumea”. Speranţa că Bei­jingul îşi va folosi banii pentru a finanţa cheltuielile bugetare ale ţărilor europene nu are nicio legătură cu realitatea.

Agenţia Moody’s a recunoscut faptul că “şansele unui faliment multiplu în cadrul zonei euro au devenit substanţiale”. Dacă nu se produce un miracol, zona euro va ajunge la dezintegrare în viitorul apropiat. Unica şansă de a prelungi agonia ar fi utilizarea tiparniţei Rezervei Fe­derale a SUA pentru finanţarea ţărilor falimentare din UE, însă această opţiune are costuri politice prohibitive şi şansele ca liderii americani să accepte o asemenea strategie sunt aproape nule. Ţările-membre ale UE vor trebui să înveţe din nou arta gestionării responsabile a bugetului şi arta gestionării economiei, în condiţiile în care uniunea monetară europeană îşi va înceta existenţa.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Discuţie între unchiul Sam şi virgina Europă.
    -Nu ţi-a spus că să foloseşti dolarul meu de prima dată?
    -Da, dar am zis să fie ceva nou!
    -Ei uite că e ca mine. Tot la dolar vei ajunge.
    -Dar mă iei şi de nevastă?!
    -Dacă promiţi să fi ascultătoare, poate te voi lua.
    -Promit,promit!Hai te rog, ia-mă,ia-mă de nevastă, dar fără să se prindă popor…ă..ă..părinţii!
    Şi uite aşa va avea loc unirea întâi în cuget, după aia în simţiri, a lumii vechi cu cea nouă, care sunt din aceiaşi spiţă.