Politică

Resemnarea ca formă de ”sinucidere” colectivă

Situația cu care se confruntă România nu este una conjuncturală, ci una care ține de însăși fibra ei existențială. Ne-am fi așteptat să existe atitudini, reacții, mobilizări generale, însă ceea ce constatăm este resemnarea. Aceasta fiind soluția cea mai cumplită spre ne-am putut orienta! Am așteptat mult dintr-o anumită direcție, iar acum ne privim cu indiferență rănile. Pasivismul doare, însă ține de deciziile personale!

”Politica nu poate să reformeze adâncul sufletesc al unei societăți, ci ea se mărginește la schimbările de la suprafață. O lege politică bună sporește numai posibilitatea faptelor bune, dar nu dă și motivarea acestor fapte; motivarea vine din sufletul individual”, spunea sociologul Constantin Rădulescu Motru.

Politica nu schimbă oamenii! Chiar dacă activitatea politică este benefică! Iar atunci când este dezastruoasă, care pot fi efectele??? Așteptăm prea mult de la mediul politic. Nu acolo este soluția! Atâta timp cât nu va exista o regenerare a societății din interiorul ei viitorul va arăta la fel de sumbru precum și prezentul!

Pentru ca acest lucru să se realizeze este necesar ca anumite tipare de gândire colectivă să fie extirpate! Însă, această operație este dificilă, deoarece timp de secole ne-am format anumite virtuți false, pe care acum le constatăm că ne condamnă la extincție. O ”porție de introspecție” poate ne-ar ajuta în regenerare personală și colectivă…

”Omul de caracter, la români, nu este acela care este consecvent cu sine însuși, ci acel care n-a ieșit din cuvântul grupului, adică acela care a urmat totdeauna clopotul turmei” spunea același autor în a sa Psihologie a poporului român.

Spiritul de inițiativă nu ne caracterizează și ne mișcăm doar dacă și turma se pune în mișcare! Curajul și determinarea civică adesea ne sunt străine fiindcă presupune capacitatea de mișcare contra grupului. Iar acum resemnarea este o trăsătură generalizată ce caracterizează grupul majoritar. Un profesor mi-a spus că ar fi mulțumit dacă primește înapoi o parte din banii luați! Nimic despre valori, nimic despre democrație, nimic despre civism! Dacă vin banii, totul intră în normalitate! Totul se așează în…normalitatea turmei! Îmi explic acum și forța de penetrare a comunismului, dar și nostalgia care există… Aceștia sunt oamenii, ei sunt majoritarii!

Săptămâna aceasta am avut privilegiul să țin un discurs despre valorile civice în fața studenților de istorie și relații internaționale de la Universitatea Suceava! Despre modele, atitudini și responsabilitate individuală! Exact nevoile urgente care presează asupra României! Impresia mea este că există un material brut în tânără generație care poate fi modelat și regenerat! Cine să o facă? Ar însemna să lupți contra sistemuluiCum să o facă? Ar presupune să comită sacrilegiu naționalDe ce să o facă? Ar implica ieșirea din turmă….

Însă, dacă nu o facem, destinul nostru este deja pecetluit! Vom continua să plângem, să acuzăm, să denigrăm, să așteptăm de la politicieni o salvare care nu mai vine și să asistăm cum trece pe lângă noi carul mortuar al unei nații despre care se va vorbi doar la timpul trecut!

Autor: prof. Lehaci Florentin

sursa: proatitudine.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu