Politică

Replica jurnalistului Dan Andronic la comunicatul dat de KOVESI: ”Se comunica cu SRI prin fibra optică instalată de STS”

După ce jurnalistul Dan Andronic a făcut dezvăluiri despre protocolul secret de colaborare DNA-SRI și că Laura Codruța Kovesi avea instalat în birou un terminal SRI, DNA a trimis, după opt ore, un comunicat de presă în care spune că ”informațiile respective sunt neadevărate, ofensatoare și absurde și au menirea de a discredita activitatea procurorilor DNA”.

SRI_03

Imediat după publicarea comunicatului de presă al DNA, Dan Andronic a venit cu detalii.

”Mi se pare ciudat că DNA neagă niște afirmații făcute de procurorul general al României, Augustin Lazăr, și de șeful SRI, Eduard Hellvig, care au vorbit de protocolul secret între Parcehet și SRI, despre echipele mixte, dar asta-i deja o treabă internă. Să se certe între ei și să vadă cine minte, noi nu am făcut altceva decât să preluăm niște declarații. Dar aș vrea să citez dintr-un interviu dat de Laura Codruța Kovesi cotidianului nostru în 2013, în plină perioadă de funcționare a acestui protocol:  „Avem foarte multe informări pe care le primim din partea SRI, avem un protocol în baza căruia colaborarea noastră a fost dezvoltată şi facem echipe comune pe anumite cazuri. Ne sprijină în tot ceea ce înseamnă activităţi de investigare, de punere în aplicare a măsurilor de interceptare. Pot să spun că mi-aş dori să avem aceeaşi colaborare cu toate celelalte instituţii ale statului aşa cum avem şi cu SRI”.

În privința videoconferințelor la care ar fi participat Laura Codruța Kovesi, și aici am semne de întrebare. Eu pot admite că mă înșel, că nu dețin adevărul absolut, dar în primul rând, declarația fostului ofițer SRI, făcută în fața instanței britanice, este veche. A fost făcută în procesul lui Alexander Adamescu de la Londra, iar statul român ar fi trebuit să fie reprezentat. Nu am văzut nicio reacție atunci, după cum nu am văzut nicio reacție în urmă cu 48 de ore, când a fost publicată integral, în presa română, inițial exclusiv de de site-ul flux24.ro, apoi de luju.ro și evz.ro și reluată de toată mass-media. Mai mult, comunicatul DNA vine la opt ore de la momentul la care am pus în discuție prezența unui video-terminal în biroul doamnei Kovesi, prin care lua legătura cu cei de la SRI. Toate aceste întârzieri îmi arată o bâlbâială instituțională care demonstrează că s-au atins niște puncte nevralgice”, a spus jurnalistul Dan Andronic, care a adăugat că, după comunicatul DNA, a contactat din nou sursele care i-au dat informația primară și a cerut reconfirmarea știrii:

”Am primit-o, iar una din explicațiile oferite este de ordin semantic, așa cum îi place doamnei Kovesi în ultima vreme, întrucât fibra optică prin care se comunică a fost instalată de STS, nu de SRI. Însă participarea la videoconferințe a fost reiterată. Ca atare, am suspiciuni rezonabile că afirmațiile sunt adevărate. Așa cum a spus Laura Codruța Kovesi că nu este prietenă cu inculpatul Ghiță – deși din 2002  Sebastian Ghiță era inculpat într-un dosar aflat pe rolul instanței, deci din punct de vedere al procurorului Kovesi, Ghiță era inculpat de când l-a cunoscut și până s-a dezis de el – tot așa îmi pot închipui că asistăm la o interpretare personală a unor fapte reale”.

“Mai mult, am aflat că declarația pe care a publicat-o flux24 face parte dintr-un raport independent cerut de o instanță britanică, așa cum spuneam în procesul de extrădare a patronului “România Liberă”, Alexander Adamescu, unde sunt consemnate aceste videoconferințe, fiind vorba de mai multe mărturii. Vom avea surprize când vom citi acel raport, peste o lună sau două.”, a adăugat Andronic.

În comunicatul de presă transmis de DNA se precizează: ” Procurorul șef al DNA nu a participat la videoconferințe organizate de SRI, nici săptămânal, nici ocazional și nu are instalate în birou terminale speciale prin care să poată comunica instantaneu cu SRI. Nu există și nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA și nici protocol secret Coldea/Kövesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori și ofițerii de informații în case conspirative. Dosarele penale sunt instrumentate strict prin raportare la Codul penal, Codul de procedură penal și Legea 78/2000”.

Procurorul general al României, despre protocolul SRI-DNA

Prezent la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 19 ianuarie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că a existat un protocol între parchete şi serviciile secrete, în special SRI, prin care s-au format echipe mixte de anchetă formate din procurori şi ofiţeri de informaţii.

“Nu mergem înainte cu astfel de inginerii”

Augustin Lazăr a spus că, de când este în funcţie, protocolul nu mai există: “Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este şi o lipsă a mea, care nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu ştiu ce. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii, însa eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însuşit şi nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic aşa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedură penală, Doamne Dumnezeule… Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecaţi după Codul de procedură penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu ştiu ce”.

Procurorul general a mai arătat că nu vede locul comisiilor mixte: “Care ce să facă această comisie mixtă? Nu are ce… Mai ales acum… noi suntem privilegiaţi că avem un nou cadrul legal care ne arată foarte clar că ofiţerii de informaţii nu au atribuţii nici macar în materie de interceptări, de supravegheri operative etc.”

Directorul SRI: ”Au existat protocoale de colaborare”

Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat, pe 25 ianuarie, că au existat protocoale de colaborare cu organele de aplicare a legii, dar ofițerii SRI au oferit doar asistență tehnică de specialitate, în baza și în limitele legii.

“Au existat, în urma hotărârilor pe care decidenții le-au luat, protocoale de colaborare cu organe de aplicare a legii. Vă pot spune că ofițerii SRI au oferit, în cadrul acestor protocoale, asistență tehnică de specialitate și nu au desfășurat activități de cercetare penală. Cu alte cuvinte, punerea în aplicare a mandatelor a însemnat prestare de servicii de supraveghere operativă, tehnică în aceste dosare, în baza și în limitele mandatelor. Iar în prezent colaborarea cu organele de aplicare a legii, colaborarea se face în concordanță cu decizia CCR din martie 2016”, a afirmat Eduard Hellvig, după audierile în Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI.

CSAT a recunoscut “echipele mixte”

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a publicat un document al CSAT despre relaţia dintre serviciile de informaţii şi justiţie. În privinţa relaţiei dintre parchete şi serviciile de informaţii, CSAT a precizat că relaţiile de cooperare interinstituţională s-au materializat în “constituirea de echipe mixte, cu reprezentanţi ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”

Autor: Magda Spiridon

Sursa: Evz.ro