Politică

Regrete inutile

Stiam din ianuarie 2009 de situatia dificila in care este Romania, dar nu am luat de atunci masuri de austeritate. … Romania se afla in cea mai dificila situatie de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Vasile Blaga, 13 iunie 2010

Rezultatul firesc si nefast al alegerilor a fost instalarea la carma tarii a unei coalitii formate din personaje care nu ar putea scoate din criza o taraba dintr-o piata agricola, nemaivorbind de gestionarea eficienta a unei economii puse sub presiunea crizei financiare.
Articolul “SOLUTII IMPROVIZATE PENTRU O CRIZA NEPLANIFICATA”,
Cronica Romana, editia din 15 ianuarie 2009


Situatia curenta a tarii si rezultatele politicii promovate de guvernul Boc ne provoaca concomitent sentimente de bucurie si tristete. In calitate de analisti economici si politici, este imposibil sa nu simtim satisfactie de ordin profesional, datorita faptului ca prognozele pe care le-am impartasit cititorilor in paginile cotidianului nostru s-au indeplinit aproape in totalitate. Din pacate, aceasta satisfactie profesionala este depasita cu mult de tristetea pe care o simtim gandindu-ne la soarta pensionarilor, bugetarilor si a tuturor locuitorilor tarii noastre care nu se pot bucura de acces politic la “ciolanul” bugetului statului.

Vasile Blaga a declarat ca regreta faptul ca masurile de austeritate nu au fost luate in 2009 si s-a aratat convins de faptul ca Emil Boc considera la fel. Din perspectiva bugetarilor care vor primi cu 25% mai putini bani in ziua de salariu, regretele politicienilor portocalii au valoare nula si sunt complet inutile. Este imbucurator faptul ca demnitarii PD-L incep sa-si recunoasca erorile, dar din pacate nu doresc sa-si recunoasca incompetenta generala si sa plece de la guvernare. Ministrul Blaga, desi a recunoscut implicit ca guvernarea portocalie a intarziat cu 18 luni in privinta adoptarii masurilor de austeritate, nu a indicat in vreun fel ca s-ar fi luat masuri pentru evitarea unor asemenea situatii in viitor. Este usor de inteles care a fost rationamentul deciziei guvernamentale de a nu implementa masuri de austeritate in 2009, dar ar fi deosebit de interesant de stiut de ce guvernul Boc nu a facut nimic in ianuarie 2010? Au crezut cumva intr-o relansare miraculoasa a economiei? S-au lasat indusi in eroare de propriile minciuni din perioada campaniei electorale? Le-a spus cumva Isarescu ca lucrurile se vor indrepta la nivel international si au considerat ca nu este nevoie de reduceri ale cheltuielilor bugetare?
Astazi, la conducerea tarii se afla un grup de personaje care prezinta pericol real pentru bunastarea tarii atat din cauza lipsei totale a responsabilitatii civice cat si din cauza incompetentei incredibile de care dau dovada. Un exemplu concret care demonstreaza o totala lipsa de bun-simt si o pregatire economica inexistenta a politicienilor portocalii este dat de declaratiile facute de Vicepresedintele Senatului, Anca Boagiu:

“Domnii de la PSD, sprijiniti de cei ai PNL, ne propun alternativa de a deveni debitorii Federatiei Ruse si ai Chinei in Uniunea Europeana, cu toate consecintele care decurg dintr-o asemenea situatie”.
Sursa: Mediafax

Se pare ca “virusul anti-comunist si anti-moscovit” care macina creierul domnului Traian Basescu este unul contagios si a inceput sa se raspandeasca in randul membrilor PD-L. Din perspectiva economica, este limpede ca aceasta declaratie este lipsita de sens. Din perspectiva politica, a face asemenea declaratii in ziua in care Rusia isi serbeaza Ziua independentei este destul de stupid. Un guvern cu creierul in regula ar trebui sa aleaga acea modalitate de finantare prin care se asigura o dobanda cat mai mica, perioada de imprumut cat mai mare si conditii colaterale cat mai putine. Relatia guvernului Boc cu FMI nu este una confortabila pentru tara noastra, iar conditiile atasate creditului de FMI nu au fost gandite in favoarea intereselor nationale. Guvernul si-a asumat vanzarea CFR Marfa si vanzarea sau lichidarea Termoelectrica si acesta este doar inceputul. In perioada imediat urmatoare, guvernul Boc are nevoie sa gaseasca finantare pentru deservirea datoriei publice si finantarea deficitului bugetar, ceea ce inseamna ca Romania va contracta credite in valoare de minim 13 miliarde de Euro. Declaratiile ministrului Blaga deja pregatesc opinia publica pentru perspectiva contractarii unui nou credit de la FMI, ceea ce va insemna noi masuri anti-sociale si noi vanzari ale unor active strategice ale statului. In aceste conditii, un guvern responsabil ar trebui sa caute orice modalitati de finantare care sunt mai putin nocive pentru populatia tarii. Daca exista posibilitatea de a obtine credite mai ieftine si cu conditii mai putin dure de la Beijing sau de la Moscova, atunci aceasta posibilitate trebuie utilizata imediat. Guvernul Boc invoca articolul 53 din Constitutie care se refera la siguranta nationala si la “un sinistru deosebit de grav” si cere din partea populatiei numeroase sacrificii in numele depasirii crizei economice, dar politicienii portocalii nu doresc sa-si sacrifice nici macar prejudecatile din perioada razboiului rece. Ar fi penibil daca in 2011 politicienii de la PD-L vor face declaratii televizate referitor la faptul ca regreta ca nu au negociat cu China sau Rusia acordarea unui imprumut in 2010, dar in cazul clasei politice de pe plaiurile dambovitene penibilul este un lucru obisnuit.

Suntem impresionati de rabdarea angelica de care da dovada electoratul roman. Experienta ne sugereaza ca, in alte tari, masurile draconice implementate de PD-L ar fi intampinat rezistenta considerabila din partea populatiei, aceasta rezistenta manifestandu-se prin miscari de strada la care ar fi participat sute de mii de oameni. In alte tari, daca ministrul de finante si primul ministru ar fi recunoscut in clar text ca au mintit poporul cu buna stiinta, iar un alt ministru ar fi spus ca a stiut cu 18 luni in urma despre situatia economica deosebit de proasta, dar nu a facut nimic pentru implementarea masurilor de austeritate, atunci ar fi inceput miscari de strada care nu ar fi incetat pana la caderea guvernului. Ne intrebam ce ar mai trebui sa faca guvernul pentru a trezi populatia la actiune.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu