Analize și opinii Politică

Regiunea bască din Franţa adoptă o monedă complementară euro

Eusko, moneda locală bască, va fi pusă în circulaţie în regiunea bască din sud-vestul Franţei pe 31 ianuarie 2013, iar iniţiatorii proiectului se declară surprinşi că mai bine de 70 de furnizori de servicii s-au alăturat deja acestei acţiuni.

„Aceşti profesionişti s-au angajat la îndeplinirea a două provocări în următorii doi ani“, a subliniat Dante Edme-Sanjurjo, co-preşedinte al asociaţiei Moneda Bascilor. „Obiectivul bascilor este de a afişa valoarea produselor în noua monedă sau să se înscrie la un curs în limba bască de formare profesională. Cea de-a doua provocare este pentru mediul înconjurător: să fie propuse trei produse locale ori, dacă nu este posibil, să se pună în aplicare sortarea deşeurilor în cadrul companiei“.

Eusko este o monedă complementară euro, aşa cum există deja în multe zone ale lumii, şi are ca scop consolidarea economiei locale, promovarea schimburilor la nivel local, dezvoltarea legăturilor sociale şi a solidarităţii, reducerea impactului asupra mediului, dar şi promovarea limbii şi a culturii basce.

Moneda al cărei nume a fost ales în urma unei consultări publice are o valoare de un euro şi va putea fi schimbată la circa 40 de case de schimb din Ţara Bascilor. Potrivit Asociaţiei Moneda Bascilor, Eusko va putea fi achiziţionată cu euro la un curs de schimb fix şi va fi folosită în toate companiile şi magazinele care o vor accepta. Comercianţii şi oamenii de afaceri pot reutiliza moneda la nivel local, dar dacă o reschimbă în euro vor pierde 2% din valoarea sa, potrivit AFP.

Întrebat de AFP despre Eusko, un purtător de cuvânt al Băncii Franţei a spus că este „un troc şi că singura monedă la un curs de schimb legal este euro“.

Alina Vasile
sursA: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu