Analize și opinii Politică

Reforma pervertita

Realitatea in care se scufunda Romania anului 2010 este din ce in ce mai alarmanta. Drama populatiei se generalizeaza, milioane de romani privind cu groaza la iarna care urmeaza. In tot acest timp, profitorii regimului Basescu, cei care compun aceasta ecuatie a incompetentei, iresponsabilitatii si fraudelor de tot felul, continua sa sfideze criza. Se ascund cu lasitate in spatele carnetului de partid, profitand fara niciun dram de jena de situatia economica si sociala dramatica. Institutiile statului se decredibilizeaza accentuat, fiind confiscate de catre decidentii de astazi, cei care au dus numirile politice la cote greu de acceptat. Ce asteptari sa mai ai de la aceasta Putere, cat timp presedintele Camerei Deputatilor, omul numarul trei in stat fraudeaza, in dispretul Constitutiei, regulamentelor Parlamentului si aritmeticii elementare, votul la Legea Pensiilor? Ce asteptari sa mai ai cand seful statului, garantul legalitatii, respectarii Legii Fundamentale a statului si al echidistantei, inchide ochii, ba mai mult, protejeaza furtul la vot si institutionalizeaza migratia politica? Ce asteptari sa mai ai de la liderii Opozitiei cand acestia promit salvarea Romaniei, desi stiu foarte bine ca nu pot oferi decat un biet miraj?

Actuala clasa politica va refuza sa se reformeze cu adevarat. Lideri imbatraniti in rele vor dori sa isi prezerve Puterea, influenta, privilegiile. Vor forma discipoli credinciosi, gen Anastase, Udrea, Ridzi, Voinescu, Boureanu, Ponta, Banicioiu, Negoita, Adomnitei, iar lista este terifiant de lunga si are ramificatii in toate partidele si sferele Puterii. Singura menire a acestora este sa apere interesele actualei clase politice, pe care insa vor continua, la nivel declarativ, sa o acuze. Ei sunt, in realitate, continuatorii acesteia. Avocatii acesteia, liantul prin care compromisurile, pervertirea legii si a democratiei si devalizarea bugetului de stat se intind ca o pelagra asupra intregii Romanii. Teama de o reforma reala a politicii, de o modernizare in sens adevarat a Romaniei, de lideri noi, cu coloana vertebrala, este uriasa la varful actualei clase politice.
Liderii care, de 20 de ani, se afla in fruntea tarii in diferite formule de guvernare conjuncturale si interesate, dominati de obsesia propriei capatuieli, aroganti si dispretuitori, influentabili si santajabili, nu concep sa piarda controlul asupra Romaniei. Astfel au aparut acesti “mutanti” tineri care sunt capabili sa faca orice doar pentru a-si apara mentorii. De ce am avea nevoie de reforma clasei politice?, se intreba cu ceva timp in urma Cristian Boureanu, care se prezenta ca o dovada de necontestat chiar a acestei reforme. Tupeul acestuia si al altor tineri din Parlament, care nu au nimic in comun cu populatia, cu interesele acesteia, ridica serioase semne de intrebare asupra viitorului politicii romanesti. Multi alesi se dau revoltati de faptul ca mass-media fac “generalizari injuste” la adresa tuturor actorilor politici. Este posibil sa existe si exceptii, prea putine si prea putin importante in ecuatia Puterii, dar acestea nu pot stopa decredibilizarea totala a politicului.

Asistam la lupte pe viata si pe moarte pentru Putere, compromisuri gaunoase, dispret fara limite la adresa milioanelor de romani. Asa poate fi caracterizata activitatea politica a celor care de 20 de ani se incapataneaza sa ne demonstreze ca avantajele apartenentei la un regim democratic nu reprezinta decat o iluzie. Statul a devenit tot mai slab, institutiile tot mai obediente, drepturile noastre, ale tuturor, ramanand doar in paginile unei Constitutii pe care nu o mai respecta nimeni. Blocajul care exista in Camera, incapacitatea guvernantilor de a gasi solutii de iesire din criza, directia gresita in care se indreapta acest regim al dezbinarii care va refuza sa predea democratic Puterea, demagogia crasa a actualei Opozitii, ne prefigureaza un viitor sumbru. Cat timp populatia nu va intelege ca este singura in masura sa stopeze acest derapaj, nimic nu se va schimba. Iar democratia va suferi lovitura dupa lovitura. Cu toate consecintele care deriva de aici…

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Mai Iuliane!

    Democratia NU EXISTA. E o timpenie. Imi vine greu sa inteleg cum un baiat inteligent ca tine poate opera mental cu astfel de ineptii. “demos” si “cratos” nu pot opera niciodata si niciunde decit in relatie de subordonare neconditionata. Iar asta se numeste “auto” “cratie”. Si nu poate functiona decit in sensul in care Puterea controleaza strict Poporul, “vulgul”, prin metode tipice, consacrate, de control social. Este ca si cum ar pretinde pasagerii unui avion sa aleaga in mod “democratic” dintre ei, pe cineva care sa piloteze avionul. Binenteles ca e de ris. Pilotii adevarati se numara pe degete, sint scoliti in scoli speciale si li se dau pe mina aeronave numai dupa o indelunga experienta DEMONSTRATA. “Politicul” insa, pretinde ca “navele sociale” pot fi pilotate de oricine “arata bine” si emare “mester la vorbe”. Si asta e “de plins”.
    “Gaselnita” prin care “ritualurile de linistire” determina populatiile din intreaga lume sa-si accepte soarta, sa-si puna singure funia de git, e una isteata ce-i drept, dar nu se adreseaza persoanelor inteligente ca tine ci… “vulgului”. Pentru numele lui Dumnezeu”! Nu poti continua la infinit sa ramii o “unealta” in mina lor, facindu-le jocul si folosindu-te pentru asta de tot talentul tau scriitoricesc. Iti spun toate astea pentru ca nu pari sa fii “unul de-ai lor”. Si daca ar fi asa, n-ai putea fi decit unul “vindut” lor, mai mult de nevoie decit de voie. Nu ai tu “stofa” sa fii un astfel de nemernic. Si nici nu te-ar mai accepta printre ei. Cercul lor s-a inchis de mult.

    “Regimul” oricare ar fi el, nu poate fi “democratic”. Trebuie sa te hotarasti aici. Cita vreme pomenesti de REGIMURI, nu au loc linga ele nici macar ineptiile “democratice”. Este ca si cum ai vorbi de “divinitatea” “diavoliolor”, de “inocentul”, de “imaculatul” DRAC. Asta suna “ca dracul”. Sigur ca poti vorbi, nu te opreste nimeni, dar nu poti continua sa ai pretentia de a nu cadea in ridicol.

    De asemeni nu inteleg ce anume te surprinde atit de tare sa constati “lupta pe viata si pe moarte pentru Putere”. Sa nu fi aflat pina acum, cu toate scolile pe unde ai umblat, ca asta este insasi definitia politicii? Ca “politica” nu e nimic, dar absolut nimic altceva, decit “lupta pentru putere”? Nu Iuliane! Surprinzator nu este asta. Surprinzator este ca asta inca mai “surprinde!

    Una din cauzele actualei crize este si aceea ca din ce in ce mai putini oameni se dedica “politicului”. Si nici unul “de calitate”. Politicul nu mai poate atrage decit “scursuri”. Nu numai in Romania. In toata lumea. Sint semne ale decadentei acestei civilizatii, care nu mai beneficiaza nici macar de resurse… umane.
    Politicul a esuat. Economicul a esuat. Socialul a esuat. De ce vrei sa esuezi si dumneata? Corabia asta se scufunda. De ce nu incerci sa construiesti, sau sa imaginezi macar o “barca de salvare”?

    Cu respect
    Cristian Butusina