Politică

Recomandarea Gandeste Romania: cele mai obiective si documentate 9 raspunsuri despre gazele de sist

gaze-de-sistTextul care urmeaza contine 9 intrebari si raspunsuri pe tema gazelor de sist. Este vorba despre clarificari tehnice, legislative, politice (modul cum Victor Ponta si Traian Basescu se pozitioneaza in aceasta problema) si economice (cum castiga Romania de pe urma explorarii gazelor de sist).

1) Ce stim despre metodele de exploatare a zacamintelor de hidrocarburi (petrol, gaze, uleiuri etc.) ?
Exista doua metode de exploatare a hidrocarburilor:

a) Metoda conventionala se aplica pentru zacaminte de hidrocarburi situate la adancimi mici (mai putin de 3000 de metri) in rezervoare poroase, cu permeabilitate buna si risc scazut la exploatare pentru mediul inconjurator. In acest caz exista doar riscul accidental de poluare cu produsele exploatate (poluare a apei prin accident de sonda, poluare a aerului prin arderi de proces, poluare a solului prin explozii).

b) Metoda neconventionala se aplica pentru zacamintele de hidrocarburi situate la adancimi mari (peste 3000 de metri) in rezervoare cu porozitate si permeabilitate mica si care necesita imbinarea mai multor tehnici de exploatare. Gazele de sist se incadreaza in aceasta categorie.

Printre cele mai importante riscuri, inca putin evaluate si monitorizate se numara contaminarea solului, apei si a aerului cu produse provenite din fluidul de fracturare uzat. Numai in zona Barladului Chevron anunta utilizarea a peste 8 milioane de metri cubi de substante chimice a caror lista ramane un secret comercial.

Trebuie sa facem deosebirea dintre tehnicile de fracturare hidraulica de volum mic si tehnicile de fracturare hidraulica de volum mare. Tehnicile de fracturare hidraulica de volum mic sunt folosite incepand din 1947. Au un risc de contaminare sporit comparativ cu tehnicile conventionale, dar controlabil si mai mult la nivel local. Tehnicile de fracturare hidraulica de volum mare au inceput sa fie utilizate industrial (pe scara larga) abia din 2005. De aceea, niciun studiu nu a putut fi elaborat privitor la efectele asupra mediului (dupa 10-50 de ani).

*****

2) Ce stim despre tehnologiile utilizate in exploatarea zacamintelor de hidrocarburi neconventionale (in special a gazelor de sist) ?

In anul 2000, americanul George Mitchell a identificat combinatia optima de tehnologii necesare pentru a exploata industrial gazele de sist. Este vorba despre 3 tehnologii.

a) foraj orizontal

Este vorba despre un procedeu tehnologic care s-a dezvoltat pornind de la forajul vertical utilizat in metodele conventionale si care permite instalarea in subteran a unor conducte de dimensiuni relativ mici.

b) cartografierea microseismica

Aceasta tehnica este utilizata in faza de prospectare / explorare cu scopul identificarii perimetrelor posibile de explorare/exploatare. Au fost cazuri cand s-a constatat ca aceste teste si masuratori (bazate pe vibratii) au avut influenta (in zonele mai sensibile seismic) in declansarea unor activitati seismice de suprafata sau in modificarea calitatii apelor freatice.

c) fracturarea hidraulica de volum mare

Este o tehnica ce implica utilizarea unui fluid de fracturare  (97,5% apa, 2% agent de sustinere in general nisip siliconic, dar mai putem intalni rasini acoperite cu nisip, particule de bauxita sinterizata sau particule ceramice -, 0,5% produse chimice). Este un fluid cu un potential toxic ridicat mai ales prin faptul ca sunt folosite produse chimice a caror combinatie depinde de structura solului si de “retetele” secrete ale companiilor. Produsele chimice utilizate reprezinta un secret comercial pe care companiile nu sunt obligate sa-l divulge.

Astfel in cazul unui accident de infestare a panzei freatice devine imposibil de determinat cauza contaminarii si vinovatul in conditiile in care companiile nu comunica ce substante au utilizat in diferitele faze ale procesului de exploatare. Tot in cazul unui accident, este legitim sa ne intrebam cum putem anihila efectele produse de aceste substante chimice fara a le cunoaste provenienta.

*****

3) Ce stim despre fazele de exploatare a gazelor de sist ?

Exploatarea gazelor de sist se realizeaza in trei faze:

a) faza de prospectare sau de explorare

In aceasta faza (2-3 luni) se utilizeaza atat tehnici conventionale de foraj (vertical si orizontal) cat si tehnici pentru cartografierea microseismica. Pana in acest moment, masuratorile pentru cartografierea microseismica nu sunt suficient de precise pentru a pune in evidenta faptul ca e posibil sa existe fisuri verticale care, la fracturare, se pot largi si pot conduce la contaminarea directa a pânzelor freatice.

b) faza de dezvoltare sau de testare

Este o faza pilot intermediara cand la sondele de explorare se aplica tehnici de fracturare hidraulica. In acest moment se stabileste si compozitia optima a lichidului de fracturare. Scopul acestei faze este de a evalua randamentul, productivitatea si densitatea puturilor pentru faza de exploatare. Incepand din acest moment (3-6 saptamani), implicatiile asupra mediului devin majore. O legislatie de mediu clara si stricta si o capacitate ridicata de supraveghere a modului in care legile sunt aplicate si respectate sunt esentiale.

c) faza de exploatare

Aceasta faza, care poate dura de la 2-3 ani pana la 15-20 de ani presupune atat utilizarea pe scara larga a tehnicii de fracturare hidraulica de volum mare (pana la 18 fracturari per sonda) cat si “indesirea” campului de sonde de exploatare (pana la 6 sonde per km2). Este evident ca in aceasta perioada riscurile cresc exponential.

*****

4) Ce stim despre legislatia actuala a Romaniei in materie de gaze de sist ?

In Europa, exploatarea hidrocarburilor neconventionale este incadrata legislativ diferit de la tara la tara. In Romania exista trei legi care reglementeaza domeniul resurselor energetice: legea minelor, legea gazelor si legea petroluluiPentru exploatarea zacamintelor de hidrocarburi neconventionale, se aplica in acest moment, prin analogie cu exploatarea conventionala, legea petrolului. Aceasta lege a petrolului nu mentioneaza nimic despre zacamintele de hidrocarburi neconventionale.

Pe baza legii petrolului, pot fi acordate trei tipuri de licente:

a) licenta de prospectare/explorare (in acest caz statul asigura, de regula, finantarea in vederea evaluarii resurselor energetice proprii)

b) licenta de dezvoltare si exploatare (in acest caz statul ar fi cel care ar decide inceperea exploatarii resurselor identificate in prealabil)

c) licenta completa (acord petrolier/acord de concesionare petroliera), care include impreuna fazele de explorare, dezvoltare si exploatare.

Aceste licente complete sunt singurele licente acordate in momentul de fata companiilor interesate de exploatarea gazelor de sist (clic pe imagine pentru a o mari si a vedea modul cine si unde are o astfel de licenta in Romania).

5) Ce stim despre independenta energetica a Romaniei ?

Pana in 1995, acordurile de concesiune petroliera prevedeau impartirea productiei intre statul roman si cel care exploateaza. Astfel statul roman se asigura de faptul ca beneficiaza de o parte din productia de gaz. Astazi vorbim de redevente in bani, ceea ce inseamna ca cel care exploateaza poate sa faca ce vrea cu intreaga productie de gaze (poate vinde celui care da mai mult, poate exporta 100% ). In acest caz devine dificil sa vorbim despre independenta energetica obtinuta prin exploatarea privata a gazelor de sist (indiferent ca este facuta de companii straine sau autohtone).

O solutie ar putea fi introducerea in legislatie a unui drept de preemptiune a statului asupra unei parti din productia de gaze de sist.

In limbajul politicienilor, independenta energetica se refera la posibilitatea de a obtine un beneficiu de de pe urma propriilor gaze, rezultat din faptul ca se exclude costul transportului.

*****

6) Ce stim despre avantajele economice ale Romaniei ca urmare a exploatarii gazelor de sist ?

Firmele care exploateaza gaze de sist in Romania ar urma sa plateasca statului redevente intre 3,5 și 13% din ceea ce extrag. De asemenea, mai datoreaza tot statului inca 16% ca impozit pe profit.

In SUA este vorba despre 12.5-30% redevente (care merg catre proprietarul pamântului, spre deosebire de tarile europene unde statul ia totul) si 35% impozit pe profit.

In Norvegia, este vorba despre 50% redevente si 28% impozit pe profit.

In Romania, Victor Ponta planuieste sa mareasca redeventele incepând din 2014. Are cel putin trei probleme pe care nu stie sa le rezolve.

a) Contractele deja existente (inclusiv cel cu Chevron) nu mentioneaza nimic despre schimbarea redeventelor.

b) Exemplul polonez nu-l ajuta. Polonia s-a deschis exploatarii gazelor de sist dar in acelasi timp a marit si taxele pe hidrocarburi la 40%. In aceste conditii, ExxonMobil (care deja avea rezultate slabe la foraj) a renuntat la concesiunile din Polonia. Chevron a avertizat ca ar putea face acelasi lucru daca apar piedici legislative. Polonia a amanat aplicarea noilor  taxe pana in 2020

c) Potrivit lui Alexandru Pătruți, cel care a semnat contractele cu Chevron, în calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale redeventele pentru gaze conventionale ar trebui sa fie mai mici pentru ca acestea sunt mai dificil de exploatat (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-10703258-alexandru-patruti-presedintele-anrm-redeventele-pentru-gazele-sist-trebui-fie-mai-mici-decat-pentru-cele-conventionale-crea-siguranta-legislatie-speciala.htm)

*****

7) Ce stim despre cum s-a format opinia lui Victor Ponta  despre gazele de sist ?

Gandirea premierului in materie de gaze de sist s-a dezvoltat surprinzator de mult in ultimul an si jumatate. Urmariti mai jos cateva momente semnificative.

22 martie 2012:

Are loc protestul de la Bârlad contra gazelor, susținut de autoritățile locale PSD. In urma acestor proteste, PSD propune chiar o lege de interzicere a fracturării hidraulice. Puteti vedea aici cum erau prezentate aceste manifestatii de protest in 29 martie 2012:  http://www.youtube.com/watch?v=rs9vtd0hRfQ

Liderii politici locali pe care ii vedeti  foarte fermi contra gazelor de sist sunt aceiasi care astazi trebuie sa convinga populatia sa accepte ca Chevron sa-si inceapa lucrul. Cat de legitimi mai sunt acestia ?

27 aprilie 2012: Moțiune de cenzură USL, p.3

“De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa  reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?” http://image.stirileprotv.ro/media/document/60567608.pdf

7 mai 2012

Programul de guvernare al guvernului condus de Victor Ponta, p. 49:

“Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derularea la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica.” http://static.cfnet.ro/media/usl-programul-guvernare-2012.pdf

5 iunie 2012

Victor Ponta primeste premiul “Tânăra sperantă ecologistă” în cadrul Galei Green Awards 2012, desfăsurat la Green Hours.

http://gov.ro/primul-ministru-victor-ponta-a-primit-premiul-tanara-speranta-ecologista-in-cadrul-galei-green-awards-2012__l1a117312.html

21 iunie 2012

Senatul controlat de USL respinge propunerea de lege pentru interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Propunerea initiata de 11 parlamentari PSD a intrunit 53 de voturi impotriva, 11 voturi pentru si 9 abtineri (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12581274-senatul-respins-propunerea-privind-interzicerea-explorarilor-exploatarilor-gazelor-sist-prin-fracturare-hidraulica.htm )

22 iunie 2012

Victor Ponta spune: “Nu dorim sa fim nici singurii care accepta si nici singurii care se opun gazelor de șist.” (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12592101-victor-ponta-romania-reanaliza-luna-decembrie-pozitia-privire-explorarea-exploatarea-gazelor-sist.htm )

5 iulie 2012

Victor Ponta anunță că are un nou consilier. Este vorba despreWesley Clark, directorul unei companii cu concesiuni de gaze de șist în Polonia, co-președinte într-un puternic grup de lobby pentru industria etanolului, Growth Energy și director la BNK Petroleum.

5 ianuarie 2013

Victor Ponta declara urmatoarele la Antena 3:

“Ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv.”

“Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori d egaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora”

24 ianuarie 2013

Victor Ponta spune:

“Explorare, da. Dupa confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz vom lua o decizie finala care presupune da, exploatam gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene si mondiale de protectia mediului.”http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14079073-victor-ponta-sustin-explorarea-gazelor-sist.htm

29 mai 2013

Victor Ponta il avertizeaza pe ministrul mediului:

“Trebuie să mergem mai departe pe drumul corect pe care au mers Statele Unite ale Americii […] fără a ne lăsa totuşi influenţaţi indiferent de ce fel de campanii şi indiferent de unde sunt aceste campanii purtate”. (http://www.mediafax.ro/politic/ponta-ii-cere-ministrului-mediului-sa-nu-se-lase-influentat-de-campanii-impotriva-gazelor-de-sist-10909303)

13 iunie 2013

Victor Ponta declara:

“Acum mă bat pentru gazele de șist și cred că fac bine.” (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14995241-livetext-premierul-victor-ponta-b1-robert-turcescu.htm)

11 iulie 2013

Chevron primește acordul de a fora trei sonde de explorare în perimetrul Bârlad (http://www.mediafax.ro/economic/chevron-isi-poate-amplasa-sondele-de-explorare-in-vaslui-11117587 ).

21 octombrie 2013

Victor Ponta afirma ca:

“Guvernul pe care il conduc e decis sa continue toate explorarile de gaze neconventionale, atat timp cat sunt indeplinite si respectate toate standardele de mediu” (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-15857986-victor-ponta-sua-guvernul-decis-continue-toate-explorarile-gaze-neconventionale.htm)

*****

8 ) Ce stim despre ce crede Traian Basescu despre gazele de sist ?

Presedintele Traian Basescu este sincer si spune urmatoarele:

“În privinţa gazelor de şist, nu ştiu dacă avem această resursă. Ea trebuie prospectată. Nu sunt în măsură să spun cât de mari sunt riscurile, dar, dacă va fi în mâna mea decizia – până îmi voi termina eu mandatul nu vom şti ce resurse avem, decizia se va lua după ce termin eu mandatul -, între oarecare riscuri şi independenţa energetică, răspunsul meu ar fi da gazelor de şist, fără să ştiu prea mult depre riscuri” (http://www.mediafax.ro/economic/basescu-raspunsul-meu-e-da-gazelor-de-sist-pentru-o-natiune-e-preferabila-independenta-energetica-10936179 )

*****

9) Ce stim despre cine reprezinta Chevron in Romania ?

Pana acum, am identificat doar câteva nume ale unor reprezentanti ai Chevron in Romania. Din pacate, nu am putut afla prea multe cu privire la parcursul lor profesional si politic sau la interesele economice. In masura in care exista informatii disponibile, raspunsul la aceasta intrebare va  putea fi completat prin comentariile dvs.

Reprezentantii Chevron in Romania sunt urmatorii:

Tom Holst, country manager, seful operatiunilor Chevron în România

Jim Christianopoulos, responsabil de mediu

Cristina Gaginsky, director de relatii publice

Gheorghe Orbu, sef de foraj

Cosmin Ghitã, consilier de afaceri publice.

Autor: Adriana Gorga

Sursa: Contributors.ro