Analize și opinii Economie Politică

Reactie la “Editorial CTP: Un popor de invalizi?”

Pentru CTPopescu si tuturor celor ca el

Participarea la vot este o exercitare libera si democratica a fiecarui individ “valid” a societatii. Neparticiparea la vot prin consecinta si extrapolare la acest caz inseamna ca un individ se identifica sau altfel spus plusul valoare adus de catre el societatii din care face parte este zero. Nu doresti sa te “exprimi”, acest lucru nu ar trebui sa afecteze intreaga comunitate(societate). In schimb ceea ce decide intreaga societate care isi manifesta activ optiunile(deciziile) este normal sa te afecteze ca individ. De ce 50%+1 dintr-un numar FIX pe care nici nu-l cunoastem cu exactitate (Avem 19 milioane de locuitori si 18,4 milioane de votanţi. Suntem o ţară fără copii? Chiar am înnebunit cu toţii?)? Iar ajungem sa voteze mortii? Iarasi vin liste facute cu cei care au “votat” peste hotare? Procesul de vot poate fi optimizat pana spre perfectiune insa nu se doreste. Se doreste doar aprobarea acelor reguli care sunt “favorabile” la un moment dat unui anumit grup care are puterea de decizie.

In cazul dl. CTPopescu din pozitia sa de ziarist deci formator de opinie (nu este un simplu cetatean) exprimarea publica a optiunii sale de vot poate fi considerata o actiune ce incalca o stare de normalitate si din pacate inca nementionata si/sau sanctionata de “Legea referendumului”.

Starea de normalitatea poate fi exprimata astfel: ai o parere mergi la vot, iti exerciti dreptul democratic garantat prin lege, si in dreptul tau se va trece valoarea 1 (pentru cel pe care l-ai ales). Daca nu, stai “acasa”! Valoarea ta este 0(zero). Nu mai ai nici un drept dupa “razboi” sa mai comentezi indiferent daca rezultatul final iti este favorabil sau nu.

PS: vai de noi ca tara daca 50%+1 din voturi vor fi contra presedintelui suspendat, iar presedintele castiga prin neprezentare (lipsa de cvorum)! Cati din partenerii externi (mai pe romaneste – de unde vin banii) vor mai fi dispusi sa vina in Romania in cazul unei instabilitati politice?

autor: Ariciuc Horatiu un cetatean care merge la vot.

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Horatiu am o veste proasta pt tine! Nu te supara frate dar valoarea mea ca nu merg la vot nu este 0 ci este cu mult mai mare decat a unuia care va merge. Ca sa explic pe indelete si pt ceilalti si va rog sa-mi scuzati logica ireprosabila:
    – in primul rand daca majoritatea imbecilizata de televizor decide sa te castreze maine tu vei fi de acord cu majoritatea nui asa?
    -nu am citit editorialul lui CTP si nici nu am de gand ca-l cunosc pe tip si sincer nu stiu cu ce tea ranit asa de tipi.(el ia bani ca sa scrie ceva, orice!)
    -starea de normalitate a unui cetatean ce sa saturat efectiv sa fie mintit, manipulat si furat constant in ultimii 22 de ani este cea de REVOLUTIE.
    -ducandu-te la vot nu arati ca ai avea un neuron dar te mai faci si de cacat ca indiferend ce votezi tu, tot EI NUMARA VOTURILE FRAIERE “CARE ESTI”.
    -daca ai fi un adevarat ganditor nu ai face greseala sa zici “parteneri externi” deoarece partenerii nu te fura, schilodesc, iti fura forta de munca si pe urma te indatoreaza si te numesc tara bananiera.
    -tocmai ca eu nu ma duc la vot pentru ca oricum vor fura si uni si altii si pana la urma votul nu este decat o manifestare a EGOULUI si trebuie sa fi tare prost uitandu-te in spate 2000 de ani si sa spui azi ca votul tau chiar conteaza? Pentru cine oare ca politicianului i se rupe spitul in curul tau oricum si vei ramane sclavul lui dependent de bani si mult dupa ce vei fi murit.
    -daca am gresit macar cu ceva in analiza mea astept raspuns (inafara de cele gramaticale bineinteles)

  • @tudor vecerzan – Cea mai pertinenta opinie vazuta in ultimile 2 saptamani. Felicitari!

  • @Horațiu
    Analiza ta este destul de pertinentă. O singură precizare: CTP, ca formator de opinie (un om care are o opinie, opinie pe care o impune, o formează în mintea publicului) nu are voie să aibă O OPNIE? Păi ce formator de opnie ar mai fi? Băsescu, Antonescu, Ponta, Gitenstein, Merkel, Barosso nu pot fi catalogați ca formatori de opinie? Sau Cristoiu și Pora? Rolul lor, ca formatori de opinie, este să ne ofere nouă, publicului, o opinie (a lor) cu argumentația aferentă. Iar rolul nostru este să cântărim opiniile lor și să alegem ce credem că este bine.
    Despre valoarea votului ai dreptate parțial. Într-un sistem normal, unde contează votul și nu cine numără, este corectă opinia ta. În societatea contemporană valoarea este relativă (în 2008) Băsescu a pierdut alegerile în țară, dar a compensat votul la 20 de secunde a „românilor” din Franța. Dacă poți revedea ce spunea Videanu când l-a sunat pe Viorel Hrebengiuc vei constata un lucru halucinant: Videanu ȘTIA DEJA REZULTATUL FINAL al votului, la fel cum a fost anunțat de BEC după numărarea voturilor. Și asta în condițiile în care votul în străinătate era în derulare. De unde atâta exactitate? Cine este cel care a avut „premoniția” rezultatului înainte de a se finaliza votul?
    Valoarea unui vot se stabilește în condiții limită. Apropo știi că Hitler a ajuns cancelar cu voturi la limită? Și încă ceva ce a spus și Băsescu și avea dreptate: nu pot unii fura cât pot cetățenii vota. La o rată de participare mare, este mai greu să transformi câteva voturi în procente. De exemplu, UDMR ar ieși din parlament, că nu ar avea 5%.
    @tudor vecerzan
    1. Majoritatea imbecilizată de televizor nu are, de cele mai multe ori, dreptate. Dar în România nu este o democrație reală, este o dictatură a majorității. Asta se vede și din discursul tovarășului Băsescu (el a recunoscut că este un comunist, în campania din 2004 contra lui Năstase), unde argumentează că dacă el a fost ales de 5 milioane de români (conform rezultatelor din 2008), doar 9 milioane au dreptul să îi ceară să plece.
    2. CTP are păreri proprii cu care poți să fii de acord sau nu. La fel și Cristoiu, Pora, D. Diaconescu și alții. Dacă nu ești de acord cu ei, schimbă canalul, dă la altă pagină, etc. Dar să nu uiți: în DEMOCRAȚIE fiecare are dreptul să aibă părerea proprie!
    3. Starea unui cetățean furat timp de 22 de ani ar trebui să fie de meditație: CUM DE SUNT AȘA DE PROST ÎNCÂT SĂ FIU FURAT PE FAȚĂ??? Și mai stau și cuminte în banca mea. Apropo de revoluție: TU CÂND AI ÎNCEPUT-O PE A TA? Că nu am auzi te ea.
    4. Deși nu ne cunoaștem, m-ai jignit. Pe mine PERSONAL! Și pe toți cei care merg la vot. Să te crezi mai inteligent doar fiindcă ești contra, nu te avantajează.
    5. Ei sunt parteneri externi. Nu este vina lor că cei care ne conduc „renunță la suveranitatea României” fără să se consulte cu nimeni, iar noi, ca niște animale docile, nu comentăm. Noi, cei care (nu) votăm suntem răspunzători pentru indivizii care ne conduc. Năstase, de exemplu, a fost un bun prim-ministru (SURPRIZĂ: chiar Băsescu a spus asta) dar a fost „pedepsit” și tras pe dreapta PRIN VOT în 2004. Deci, până la urmă, votul contează!!!
    6. Iar m-ai jignit! Crezi că EȘTI INTELIGENT deoarece vei sta acasă cu ochii laB1, Gîgă TV, iRealitatea, 0 TV, lAnte(r)na 3? TOȚI MINT! Toți mani.pu.lează. Eu am dat „reset” la TV și mă informez de pe net.
    În rest, cu partea ortografică, ai dreptate: e groaznică (în sfârșit un punct de vedere comun).

  • @bisericadinsuflet
    Ceea ce m-a facut sa ma exprim in acest articol a fost tocmai faptul ca CTPopescu se declara un simplu “cetatean” dar si dorinta de a ajunge sa traim intr-o tara in care lucrurile se desfasoara plictisitor si agasant de normal. Am considerat modul sau de expunere o modalitate de manipulare… si atat. Iti multumesc pentru opinia/observatia ta la ceea ce am exprimat in articolul meu cat si pentru raspunsul dat lui tudor vecerzan.

    @tudor vecerzan
    Faptul ca suntem cel putin 2 oameni care se indoiesc de logica dvs ar trebui (poate) sa va dea de gandit. In plus poate ca v-ar fi util ca inainte de toate sa cititi si articolul dl. CTPopescu.