Politică

Războiul pentru România

Nici sărbătorile n-au adus un strop de odihnă în luptele pentru putere. În primele zile ale anului 2018 am avut parte de proteste și de chemări la luptă. Goarna SRI în mass-media Ziare.com anunță că „suntem pe marginea prăpastiei. Suntem la un pas de ieșire din zona democratică, de o dramatică descalificare din categoria statelor de drept funcționale“.



Cucoana de la Ziare.com cheamă la revoltă, la luptă, la susținere internațională. Alarmă, români! Săriți la arme, că democrația și libertatea sunt pierdute! Și țara, la fel. Dacă susținătorii acestei teorii, adică protestatarii, nu se urnesc, totul este pierdut. Cu alte cuvinte, în viziunea organului de presă (și nu numai a sa), 2018 va fi un fel de „acum sau niciodată“.

Dacă n-ar fi decît această goarnă, n-ar fi mare lucru. Dar pericolul pentru statul de drept din România este un loc comun rostogolit de mulți diplomați acreditați la București, mai ales de cei ai țărilor din spațiul euroatlantic. La fel stă situația și în ziarele quality din aceste țări. Ca dovadă, trompeta de la București își bazează alarma pe un articol din Washington Post, fanionul presei libere de peste Ocean.

Iată ce scrie consiliul editorial al faimoasei publicații americane: „Românii cinstiți au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale. Ambasada Statelor Unite la București s-a exprimat clar în favoarea statului de drept, la fel, și șapte ambasadori ai unor țări membre UE. Dar Parlamentul României ar trebui să audă asta direct de la lideri precum Angela Merkel sau Donald Trump. Nu este încă prea târziu pentru a opri decăderea democrației în Europa Centrală, dar acest lucru va necesita o acțiune urgentă și concertată la cel mai înalt nivel“ (Washington Post, preluat după Ziare.com, cu diacritice de la redacția Cotidianul).

Ce să înțelegem din asta? Că presa americană este deja mobilizată în susținerea punctului de vedere al demonstranților de la București? Sau demonstranții nu fac decît să amplifice punctul de vedere american față de situația politică din România, iar presa din capitala SUA participă și ea la crearea unei imagini a democrației din România, aflată în mare pericol? Iar la amintita operațiune mai participă și țările europene și presa quality a acestora, semn că operațiunea este de importanță maximă pentru blocul aliaților. Ce ar presupune asta? Că partenerii noștri consideră România de o importanță strategică maximă și că prezența PSD-ului la cîrma Executivului este văzută ca un real pericol. Cît pentru democrație, cît pentru operațiunile militare la care țara noastră este parte. Ce ne mai spun acest efort susținut și această sincronizare? Că ar exista deja o mobilizare internațională pentru amplificarea campaniei anti PSD – ALDE. Mai mult. O orchestrare a unei asemenea campanii ne trimite obligatoriu cu gîndul nu doar la interesul euroatlantic pentru capul de pod în Estul Europei numit România, dar și, implicit, la o blocare, dacă nu chiar un plan de dărîmare a Guvernului PSD – ALDE. Prima conotație clară a acestei sincronizări interne și externe este simplă. Aliații României (europeni sau transatlantici) nu au încredere într-un guvern dominat de PSD. Și fac tot ce pot împotriva lui. Adevărul este că din 1990 pînă astăzi PSD-ul a fost privit și s-a comportat cu un urmaș al PCR și nu a izbutit să își creeze nici legături solide, nici norme și standarde și nici argumente de natură democratică pentru a scăpa de suspiciunile trecutului și de bănuielile orientării estice. Cîți fruntași PSD au fost eliminați din partid din cauza corupției? Cîți pesediști au sărăcit și au rămas pe drumuri din cauza idealurilor lor socialiste? Și cîți dintre liderii de acum au sărăcit sau nu văd în politica pe care o fac decît o oportunitate de îmbogățire?

Acest apel orchestrat are o singură mare hibă. Niciunul dintre apărătorii statului de drept nu poate indica punctual abuzurile din noile proiecte de legi ale Justiției. Ba, și mai ciudat. Cu toții se rezumă la generalități și evită o asemenea discuție la obiect. Profesorul Andrei Marga, într-o analiză pe care o publicăm în ziarul de miercuri, mai semnalează că în această campanie de proteste apărarea statului de drept se face simultan cu sacrificarea libertăților și „pentru a stoarce profit“. Și politic, și material, aș adăuga eu.

De ce o mare parte din alianța PSD – ALDE nu se apără și nu explică, nu convinge și nu face demersuri externe pentru a lămuri lucrurile? Ne aflăm cumva în aceeași situație oarbă din 2012, cînd 8 milioane de români au votat pentru debarcarea lui Traian Băsescu și Philip Gordon, un biet adjunct al secretarului de stat Hillary Clinton, a întors lucrurile și a scos din pălărie cifra de 2 milioane de voturi fraudate?

Nu-i exclus ca situația să se repete. Un război politic cumplit este pe cale să domine România în 2018. Americanii și europenii par hotărîți să nu colaboreze cu un guvern în care n-au încredere. O continuare a guvernării PSD – ALDE ar însemna pentru ei un risc de pierdere a controlului asupra celui mai important capăt de pod din Europa de Sud-Est.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu