Politică

Razboi SIE-SRI in TVR? Monica Ghiurco, realizatoarea celebrului documentar “Mostenirea clandestina”, haituita pentru a treia oara in TVR

simulare-3d-dvd_mostenirea-clandestinaRealizatoarea aclamatei serii de documentare “Mostenirea clandestina“, bazata pe dezvaluirile istoricului american Larry Watts (foto dreapta), jurnalista profesionista Monica Ghiurco, aflata de 11 ani la pupitrul sau in spatele camerelor de la Stirile TVR, este persecutata pentru a treia oara in institutia publica de media a Romaniei. Prima oara a scos-o de la Stiri, total abuziv, “pe mail” sublocotenentul Rodica Culcer, in 2010. A doua oara, in 2012, fostul sef al SIE, acum al TVR, Claudiu Saftoiu, a “restructurat-o”. Candidata la sefia Stirilor, in vara aceasta, ea a fost “facuta” de specialistii in domeniu, contestand, degeaba, ceea ce jurnalista a considerat a fi un simulacru de concurs.

Acum, drept rafuiala, ziarista cu functie de senior editor este haituta in TVR, fiind trecuta “pe linie moarta” si devenind o posibila victima colaterala intr-un conflict intre aripi nationale si internationaliste din mediile informative publice sau secrete. Cum Larry Watts, specialistul consultat de Monica Ghiurco pentru serialul TVR, este profesor la o catedra de Studii de Securitate organizata in parteneriat cu SRI iar Claudiu Lucaci, seful Stirilor, a fost numit si Consul al Romaniei la New York, un domeniu al SIE, nu vrem sa banuim ca asistam la un razboi al vremelnicilor potentati care reusesc sa pateze adeseori imaginea acestor institutii de stat si munca adevaratilor profesionisti. Vom urmari cazul pentru a ne lamuri cine trage sforile si pentru cine trag clopotele, cu adevarat, in TVR, si nu numai.

NapocaNews ne informeaza: Scandal la TVR. Monica Ghiurco, trecută pe linie moartă după ce l-a contestat pe Șeful știrilor

Monica Ghiurco, prezentatorul TeleJurnalului de weekend al TVR 1, a fost scoasă de pe sticlă la scurt timp după ce a contestat alegerea lui Claudiu Lucaci în funcția de Director al Știrilor Televiziunii Române.

Nici nu s-a instalat bine în mod oficial în funcția de șef al Departamentului Știri din cadrul TVR, căci Clauciu Lucaci a și început să se răzbune pe cei care îl contestă.

Prima victimă, Monica Ghiurco, celebra prezentatoare de știri de la TVR. Jurnalista a avut neplăcuta surpriză, ca la întoarcerea din concediul de odihnă, că a rămas pe dinafară. Mai exact, a fost retrasă de la pupitrul Telejurnalului de la ora 20.00, pe care-l prezenta în weekend alături de Mircea Radu. Și asta nu e tot, jurnalista a fost retrasă și de la pupitrul Telejurnalului de la ora 14.00, din weekend, pe care-l prezenta alternativ cu Mircea Radu.

Coincidență sau nu, retragerea Monicăi Ghiurco de pe sticlă survine la scurt timp după ce jurnalista l-a contestat pe Claudiu Lucaci, proaspăt ales în funcția de Director al Știrilor TVR.
Se pare că noul șef al Monicăi Ghiurco s-a răzbunat pe aceasta trecând-o pe linie moartă.

Monica Ghiurco, candidată și ea la funcția de Director al Știrilor TVR, a contestat condițiile de selecție și faptul că Claudiu Lucaci a fost favorizat în câștigarea concursului. Și asta în contițiile în care el fusese numit consul la New York.

”Vă solicit analizarea obiectivă şi transparentă a modului şi contextului în care s-a desfăşurat concursul pentru “Coordonator cu atribuţii de Director Ştiri”, având în vedere că e vorba de o poziţie publică şi orice viciere a procesului de selecţie ar afecta major prestigiul instituţiei noastre, atât în plan intern, cât şi internaţional. Concursul pentru ocuparea funcţiei de Director de Ştiri al Televiziunii Publice trebuie să fie în afara oricăror suspiciuni de incompatibilitate şi în condiţii de maximă transparenţă”, precizează Monica Ghiurco în contestația depusă la TVR pe 2 septembrie 2013.

Jurnalista spune că la data de 18 iulie 2013, ora 12.05, a făcut o solicitare la adresa selectie.manageri@tvr.ro, în baza dispoziţiilor Art. 13 din Regulamentul aprobat prin HCA nr. 55/2013, pentru a i se comunica oficial informaţii suplimentare, necesare elaborării proiectelor de management, însă nu i s-a răspuns nici până în ziua de azi.

Monica Ghiurco a solicitat și anularea concursului din motive de încălcare a prevederilor Regulamentului privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul Societăţii Române de Televiziune de către Claudiu Lukacsi, invocând următoarele argumente şi documente:

•Hotărârea Guvernului României nr. 345 din 2013 -06-12, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 354 din 2013-06-14, prin care dl. Claudiu Lukacsi este numit “consul general, şef al Consulatului General al României la New York, Statele Unite ale Americii”.

•Regulamentul privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul Societăţii Române de Televiziune, Art.4. – (1) “Pentru a putea participa la concursul de proiecte de management în conditile prezentului Regulament, persoana fizică trebuie să indeplinească următoarele condiţii: (…) e) nu are incompatibilităţi cu funcţia pentru care candidează.”

•Statutul ziaristului din Societatea Română de Televiziune, Anexa: “membrii Comitetului Director al Societăţii Române de Televiziune; celelalte functii de conducere din cadrul directiilor TVR 1, TVR 2, Productie Editorială,Ştiri, TVR International” fac parte din categoria ziaristilor de televiziune.

•Statutul ziaristului din Societatea Română de Televiziune, Capitolul I: Definiţii, INCOMPATIBILITĂŢI, Art.3 (b): (…) nu pot face parte din rândul ziariştilor din televiziunea publică “persoanele care sunt salariate sau fac parte din organismele de decizie ale statului sau din alte instituţii direct dependente de puterile publice.”

Am contactat-o pe Monica Ghiurco pentru a-i solicita un punct de vedere cu privire la retragerea ei de pe sticlă, dar jurnalista a refuzat în mod politicos să facă orice fel de declarație.
I-am solicitat în scris lui Claudiu Lucaci, un punct de vedere oficial cu privire la motivul retragerii Monicăi Ghiurco de la Telejeurnal, însă până la publicarea acestei știri, nu am primit niciun răspuns.

Monica Ghiurco revenise pe sticlă la pupitrul Telejurnalului în 27 octombrie 2012, după o absență de doi ani de pe micul ecran.

În locul Monicăi Ghiurco a fost pusă să prezinte știrile la TVR 1, Dorina Florea, crainic știri la TVR 2.

Sursa: Ziaristi online

Abonează-te la newsletter