Analize și opinii Politică

Putin: Uniune Eurasiatică după model UE

Premierul Putin vrea să înfiinţeze un spaţiu economic comun pornind de la Rusia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Rusia, Belarusul şi Kazah­stanul vor crea o piaţă comună cu milioane de consumatori în momentul înfiinţării Spaţiului Economic Comun (SEC) la 1 ianuarie 2012, scrie premierul rus, Vladimir Putin, într-un articol intitulat „Un nou proiect de integrare pentru Eurasia: Viitorul se naşte astăzi”, apărut în cotidianul  „Izvestia”.

Uniunea Vamală şi Spaţiul economic unic, formate în prezent din Rusia, Belarus şi Kazahstan, la care au aderat ulterior şi Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul, vor deveni în viitor baza pentru o Uniune economică Eurasiatică, subliniază Putin. SEC va avea o legislaţie comună, capitalul va circula liber, la fel şi cetăţenii din cadrul celor trei state, susţine fostul lider de la Kremlin.

„Drumul spre acest proiect ambiţios a început în urmă cu 20 de ani, când a fost înfiinţată Comunitatea Statelor Independente după destrămarea URSS”, mai scrie premierul rus. Acest proiect este posibil în condiţiile unei strânse coordonări economice şi politici valutare. „Noua uniune nu va deveni o nouă Uniune Sovietică, ci o legătură eficientă între Europa şi regiunea Asia-Pacific şi unul dintre polii lumii moderne”, subliniază premierul rus.

Parteneriat cu UE

Putin a calificat acest proiect drept „deschis”, invitându-i şi pe alţii să adere la el. „Intrarea în Uniunea Eurasiatică va permite fiecăruia dintre participanţi, pe lângă avantajele economice, o integrare europeană mai rapidă şi de pe poziţii mai solide. În plus, un sistem logic şi echilibrat de parteneriat între Uniunea Eurasiatică şi UE are darul de a crea condiţii reale pentru modificarea configuraţiei geopolitice şi geoeconomice a întregului continent, cu un efect global pozitiv”, scrie Putin.

Fostul lider de la Kremlin susţine că proiectul este „o realizare istorică” pentru toate statele foste sovietice şi că va ridica barierele pentru înţelegeri de afaceri, precum şi pentru oamenii aflaţi în căutare de locuri de muncă. „Integrarea se transformă acum într-un proiect logic, stabil şi pe termen lung, atrăgător pentru cetăţeni şi companii, care nu depinde de schimbările politice sau de alte situaţii”, a încheiat viitorul lider de la Kremlin.

Alegere geopolitică

Politologul Iuri Solozobov a declarat pentru postul de radio „Vocea Rusiei” că înfiinţarea unei astfel de uniuni este necesară în noile condiţii economice în care se află lumea contemporană. „Rusia, ca de altfel şi ţările CSI, se află în faţa unei alegeri geopolitice decisive. Aceste state vor fi fărâmiţate şi unite o parte cu Europa, alta cu China, iar această unire va avea loc într-un  mod nu prea confortabil. Alternativa este crearea unui centru de forţă economic – Uniunea statelor Eurasiatice. O formă firească de integrare economică a acestor ţări va fi uniunea politică. În mod asemănător a fost creată Uniunea Europeană actuală – fără lezarea suveranităţii naţionale şi a independenţei economice”, crede Solozobov.

Viorica Marin

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Au ales bine omul cei din NWO! Urmează zona extremului orient să facă o uniune, apoi America centrală şi de sud ultima uniune. Planul merge bine.Adică până în 2050 toată ţările de pe planetă unite într-o singură naţiune.Cam greu se face unirea membrilor aceleiaşi rase într-un tot unitar.