Politică

“Pungeşti. Stare de necesitate” (Reportaj TVR)

pungesti-4_46862500În ediţia din 19 martie, reporterul Cătălin Apostol a prezentat la Dosar România un reportaj din Pungeşti, locul „revoluţiei” de toamna trecută împotriva explorării gazelor de şist.

Comuna Pungeşti din judeţul Vaslui este astăzi un colţ de lume aproape închis şi izolat de restul României. Niciun musafir nu poate intra aici fără a fi controlat sau vigilent supravegheat de camerele de filmat ale patrulelor de jandarmi care mişună neîntrerupt pe străzile din comună. După repetatele acţiuni de revoltă ale localnicilor împotriva explorării gazelor de şist, autorităţile au instituit aici o aşa-numită „zonă specială de siguranţă”, definită prin „măsuri speciale de prevenire a faptelor antisociale şi de menţinere a ordinii publice”. Pentru localnici însă, asemenea măsuri nu sunt decât metode agresive de intimidare care evocă amintiri sumbre din vremea dictaturii ceauşiste.

„Noi nu mai avem deloc linişte. Suntem trataţi ca nişte gunoaie, ca ultimii infractori, păziţi zi şi noapte de zeci de jandarmi. Vă rog să mă credeţi, la Pungeşti, adică acasă la noi, ne simţim de la o vreme ca într-o închisoare”, este declaraţia unui localnic speriat de tot ceea ce se petrece în ultima vreme în comuna lui. Dar sunt sute de oameni din Pungeşti care gândesc la fel şi simt aceeaşi frică şi disperare.


Sursa: TVR.ro