Analize și opinii Cultură și Familie Politică

PROTESTE ÎN GRECIA ŞI PORTUGALIA faţă de măsurile de austeritate

Zi de proteste şi în Europa. Situaţia economică tot mai dificilă şi măsurile dure de austeritate i-au scos în stradă pe oameni. În Portugalia, manifestaţiile organizate în întreaga ţară au coincis cu vizita creditorilor internaţionali. La Atena, în schimb, profesorii şi studenţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de tăierile bugetare din Educaţie.

Zeci de mii de persoane au format o maree umană pe un bulevard din Lisabona ce duce la Ministerul Finanţelor purtând pancarte pe care scria “La dracu, troica (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană), ne vrem vieţile înapoi.

Mulţi protestatari cântau un cântec vechi de 40 de ani şi legat de revolta populară din 1974 cunoscută sub numele de Revoluţia Garoafelor.

Portugalia se aşteaptă să îndure în 2013 un al treilea an consecutiv de recesiune, cu o contracţie economică de 2%. Rata şomajului a crescut ajungând la un record de 17,6%. (sursa: cotidianul.ro)

Sute de mii de oameni din mai multe oraşe din Portugalia au protestat faţă de măsurile de austeritate, dar şi faţă de prezenţa finanţatorilor internaţionali.

Reprezentanţii Uniunii Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene se află la Lisabona pentru a analiza situaţia ţării, aflată sub asistenţă financiară.

“Sunt aici să protestez faţă de Guvern, care e hotărât să plătească o datorie care nu este a noastră. Este un delict şi este ilegal. Ne forţează să ne hrănim cu pâine şi apă şi să plătim o datorie făcută de nişte politicieni şi bancheri corupţi, pe care nu-i interesează clasa muncitoare”, a declarat Fabio Carvalho, regizor de film.

Profesorii şi studenţii eleni au decis să ia atitudine şi au manifestat împotriva tăierilor de cheltuieli în Educaţie. Măsurile de austeritate impuse de Guvernul elen pentru al patrulea an consecutiv au afectat grav sectorul public din Grecia.  (sursa: ph-online.ro)

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu