Politică

Propagandă care frizează absurdul în presa din Israel: rezerviști ai forțelor de apărare israeliană și evrei civili au colaborat cu neo-naziștii in “teatrul” de operatiuni Maidan

deltaJewish Telegraphic Agency JTA , preluat mai apoi și de Haaretz și alte ziare israeliene, au publicat un reportaj cel puțin ciudat, dacă nu chiar absurd. Articolul relatează la modul propagandistic despre cum rezerviști ai forțelor de apărare israeliene și evrei, au jucat un rol foarte activ in “teatrul” de operatiuni Maidan sub conducerea directă a partidului neo-nazist Svoboda.  Citiți și vă minunați:

Și-a botezat trupele “căștile albastre ale Maidanului”, deși culoarea maro este reprezentativă pentru căștile purtate de Delta (pseudonimul comandantului unei forțe paramilitare israeliene care a participat la revoluția ucraineană).

Sub casca sa, acesta poartă și kippa.

Delta, un fost soldat ucrainean al armatei israeliene, a vorbit, sub protecția anonimatului, cu jurnaliștii de la JTA. El a explicat cum a ajuns să folosească tehnicile de luptă pe care le-a învățat în cadrul batalionului de recunoaștere Shu’alei Shimshon al brigadei de infanterie Givati, pentru a se afirma în confruntările stradale din Kiev.

El a condus un grup format din 40 de bărbați și femei, inclusiv mai mulți rezerviști ai forțelor de apărare israeliene IDF în cadrul confruntărilor violente cu forțele guvernamentale.

Mai mulți evrei ucraineni, inclusiv rabinul Moshe Azman, unul dintre aspiranții la titlul de rabin șef, au confirmat identitatea lui Delta și rolul acestuia în cadrul revoluției care încă nu s-a terminat.  Porecla de Căști Albastre, o aluzie la forțele de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite, a rămas după ce trupa lui Delta a oprit un grup de oameni să incendieze o clădire ocupată de poliția ucraineană, a afirmat acesta.

Gruparea Căștile Albastre este formată din 35 de bărbați și femei care nu sunt evrei și care sunt conduși de cinci rezerviști ai forțelor armate israeliene, spune Delta, un evreu ortodox care se apropie de 40 de ani care se roagă de obicei la sinagoga lui Azman, Brodsky. El a refuzat să vorbească despre viața sa privată.

Delta, care a imigrat în Israel în anii 90, s-a întors în Ucraina acum câțiva ani ca om de afaceri. El afirmă că s-a alăturat voluntar protestului pe 30 noiembrie, după ce a fost martor la acte de violență ale forțelor guvernamentale îndreaptate împotriva studenților protestatari.

“Am văzut cum civili neînarmați fără nicio pregătire militară sunt puși la pământ de către o mașinărie militară unsă cu toate alifiile și mi-a făcut sângele să fiarbă”, a declarat Delta jurnaliștilor de la JTA într-o ebraică amestecată cu jargon militar. “M-am alăturat civililor chiar în acel moment și am început să ripostez în modul în care am învățat, folosind manevre de război urban. Oamenii m-au urmat și m-am văzut conducând un pluton de tineri. Copii, de fapt.

Celălalt fost infanterist din cadrul forțelor armate israeliene s-a alăturat grupării Căștilor Albastre mai târziu după ce a aflat că e condusă de un coleg rezervist, a mai spus Delta.

Ca lider de pluton, Delta spune că ascultă de ordinele activiștilor care se află în legătură cu Svoboda, un partid ultra-naționalist care a fost acuzat în mod frecvent de anti-semitism, și despre ai cărui membri se crede că au deținut poziții importante în organizarea protestelor opoziției.

“Nu fac parte din Svoboda, dar ascult de ordinele lor. Ei știu că sunt israelian, evreu și rezervist al armatei israeliene. Ei mă numesc fratele lor. Ceea ce se spune despre Svoboda este exagerat, știu sigur acest lucru. Nu îmi plac pentru că sunt inconsecvenți, nu din cauza problemei anti-semite. ”

Rolul coordonator al partidului Svoboda în cadrul revoluției nu este un secret, după afirmațiile lui Ariel Cohen, un cercetător asociat al Heritage Foundation, un think tank cu sediul la Washington D.C.

“Forța motrice în cadrul așa-zisului sector alb în piața Maidan sunt naționaliștii, care s-au împotrivit echipelor SWAT și lunetiștilor care trăgeau în ei”, a declarant Cohen pentru JTA.

Cu toate acestea, mulți evrei au sprijinit revoluția și au participat activ la aceasta.

La începutul acestei săptămâni, un guvern interimar a fost anunțat înaintea alegerilor programate pentru luna mai, incluzând miniștri care făceau parte din mai multe minorități etnice.

Volodymyr Groysman, fostul primar al orașului Vinnytsia și actualul adjunct al ministrului pentru politică regională este evreu, a spus rabinul Azman.

“Nu există motive de îngrijoare, încă”, a spus Cohen, “dar Occidentul trebuie să lămurească Ucraina că modul în care este percepută depinde de modul în care își tratează minoritățile.”

Miercuri, președintele Dumei de Stat a Rusiei, Sergey Naryshkin, a afirmat că Moscova a fost îngrijorată de declarațiile anti-semite din partea unor grupări radicale din Ucraina.

Însă, în opinia lui Delta, Kremlinul folosește cartea cu anti-semitismul în mod derizoriu pentru a deligitima revoluția ucraineană, care distanțează Ucraina de sfera de influență a Rusiei.

“Este o inepție. Nu am văzut vreodată vreo exprimare anti-semită în timpul protestelor, motivul pentru care m-am alăturat protestelor este chiar lista de revendicări. Încercăm să demonstrăm că evreilor le pasă”, a mai spus acesta.

Cu toate acestea, motivele pentru care Delta nu ne-a dezvăluit adevăratul său nume trădează faptul că se simte ca un intrus. “Dacă aș fi fost ucrainean, aș fi fost un erou. Dar pentru mine este mai bine să nu-mi dezvălui numele dacă vreau să trăiesc aici în liniște și pace”, a spus Delta.

Alți evrei l-au criticat pentru că a colaborat cu Svoboda.

“Unii m-au întrebat dacă nu cumva aș prefera să mă salute cu <Sieg heil> în loc de <Shalom>. Mie însă mi se pare doar amuzant.”

Cu toate astea, Delta are frustrări de intrus: “Uneori îmi spun: <Ce faci? Asta nu e armata ta. Nici măcar nu e țara ta>”.

Își amintește că se simțea așa în timpul uneia dintre cele mai violente confruntări prin care a trecut, care a avut loc pe strada Institutskaya și în urma căreia au murit 12 protestatari.

“Lunetiștii au început să tragă cu gloanțe de cauciuc în noi. Am ripostat cu arma mea cu gloanțe de cauciuc, a declarant Delta. Prietenul meu a primit un glonte în picior. Au tras în noi ca la țintă. Nu eram pregătit pentru o astfel de luptă. L-am cărat pe prietenul meu și le-am ordonat trupelor mele să se retragă. Sunt copii speriați. Le-am dat niște mărunțiș pentr telefoane și le-am spus să-și dea jos uniformele și să fugă până la noi ordine. Nu vroiam să mai văd pe cineva că moare în acea zi.”

Actualmente, Căștile Albastre fac muncă de polițiști care include patrulare și prevenirea jafurilor și a vandalismului într-un oraș cu 3 milioane de oameni care se luptă să iasă din haosul care i-a cuprins în ultimele trei luni.

Însă Delta are un alt proiect mai ambițios: el și Azman organizează o evacuare pe calea aerului a protestatarilor grav răniți în Israel pentru operații majore, dintre care niciunul dintre ei nu este evreu.   Azman spune că își dorește ca avionul cu 17 pacienți să decoleze săptămâna viitoare cu ajutorul financiar al unor sponsori private și cu ajutorul ambasadorului ucrainean în Israel.

Unul dintre pacienți, o tânără de 19 ani a fost rănită la Institutskaya de către un glonte care i-a perforat ochiul și s-a oprit în creier, conform spuselor lui Delta.

“Doctorul mi-a spus că un milimetru mai la dreapta sau la stânga ar fi fost fatal pentru tânără”, a declarant Delta. “Eu i-am replicat că este un miracol divin.”

Autor: Cnaan Liphshiz

Sursa; : Jewish Telegraphic Agency

Traducerea: Alina Stredie


Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu