Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Proclamaţia de la Bârlad. Mii de oameni au cerut blocarea exploatării gazelor de şist

protest_barladProclamaţia de la Bârlad

Noi, locuitorii municipiului Bârlad, reuniţi în Piaţa Civică alături de reprezentanţi ai cetăţenilor din celelalte localităţi ale judeţului Vaslui protestăm împotriva explorării/exploatării gazului de şist prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, metodă neconvenţională şi poluantă.

În prezent, Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie care să reglementeze utilizarea metodei fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist.

Experţii în domeniu atrag atenţia asupra pericolelor majore pe care le prezintă această metodă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, şi anume:

1. contaminarea pânzei freatice şi a surselor de apă potabilă;

2. epuizarea resurselor de apă datorate metodei fracturării hidraulice, care foloseşte cantităţi enorme de apă în procesul tehnologic;

3. contaminarea terenului;

4. apariţia explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele şi chiar a cancerului;

5. risc seismic asociat cu antrenarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră;

6. scoaterea terenurilor din circuitul agricol, precum şi degradarea florei şi faunei spontane.

Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării metodei fracturării hidraulice, astfel:

1. în iulie 2011, FRANŢA a interzis prin lege folosirea acestei metode;

2. în noiembrie 2011, MAREA BRITANIE a suspendat toate explorările şi producţia de gaz de şist, ca urmare a seismelor produse în Blackpool;

3. în octombrie 2011, BULGARIA a impus un moratoriu permanent, iar în ianuarie 2012 a devenit a doua ţară, după Franţa, care a interzis complet, prin lege, explorarea şi exploatarea gazului de şist;

4. în GERMANIA, în landul Westfalia – Renania de Nord, parlamentul local se pregăteşte să adopte un moratoriu în acelaşi sens al interzicerii explorării şi exploatării gazului de şist.

Având în vedere atitudinea statelor europene de a-şi proteja cetăţenii şi mediile în care trăiesc aceştia prin interzicerea exploatării gazelor de şist, prin metoda fracturării hidraulice şi noi, cei care am protestat astăzi, cerem să fim protejaţi de instituţiile statului român pentru a nu deveni eventuale victime ale utilizării în zonă a acestei metode.

În acest sens, cerem tuturor autorităţilor statului român care, prin lege, sunt obligate să ne asigure protecţia noastră şi a mediului în care trăim, să adopte, de urgenţă, următoarele măsuri:

1. Guvernul României, prin persoana primului ministru, să impună Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale anularea sau suspendarea imediată a acordurilor petroliere de concesiune pentru explorarea/ exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor;

2. Guvernul să susţină în Parlamentul României proiectul de lege privind interzicerea folosirii în România a metodei de fracturare hidraulică a rocilor în explorarea/exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, aflată în dezbatere la Senat ca primă cameră sesizată;

3. Primul Ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, să-l destituie imediat pe preşedintele ANRM, pentru declaraţiile publice prin care respinge a prioriorice dezbatere asupra metodei fracturării hidraulice a rocilor şi pentru partizanatul evident prin care susţine o corporaţie privată în dauna interesului general al cetăţenilor din zonele vizate de explorarea/ exploatarea gazelor de şist.

4. completarea legislaţiei de mediu cu măsurile necesare evitării, acum şi în viitor, a riscurilor de poluare rezultate din explorări/exploatări de hidrocarburi lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice.

În conformitate cu art. 2 alin. 1 din Constituţia României, cerem Guvernului să analizeze cu responsabilitate cererile noastre. Ne susţinem punctele de vedere prin semnăturile ataşate în tabelele anexate.

Ca români nu putem concepe să fim părăsiţi de statul român şi instituţiile sale, în faţa unor ameninţări ce vin din partea unor corporaţii ce au ca singur scop asigurarea profitului şi nicicum sănătatea oamenilor şi protejarea mediului înconjurător. Sperăm ca Guvernul României să fie la fel de responsabil, atunci când este în pericol viaţa cetăţenilor săi, ca şi alte state din Europa cum sunt Franţa, Germania, Marea Britanie, Bulgaria, Irlanda.

Dată astăzi, joi, 22 martie 2012, la Bârlad.

Mii de oameni au cerut blocarea exploatării gazelor de şist

Peste 5.000 de persoane au participat, joi seară, la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, manifestanţii solicitând blocarea unui proiect care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui printr-o metodă pe care ei o consideră periculoasă.

Acţiunile de protest, la care au participat reprezentanţi din toate categoriile sociale, de la elevi şi preoţi, până la angajaţi din fabrici şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, au început cu un marş desfăşurat pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, între Grădina Publică şi Piaţa Civică din Bârlad.

Adunaţi în centrul municipiului, manifestanţii au scandat împotriva companiei americane care ar urma să exploateze gazele de şist în zona de sud a judeţului Vaslui, prin metoda fracţionării hidraulice, considerată una periculoasă pentru mediu înconjurător şi, implicit, pentru populaţie.

O parte dintre protestatari au luat cuvântul la microfonul instalat în Piaţa Civică, motivându-şi acţiunea de respingere a proiectului de extragere a gazelor de şist.

“Noi sperăm ca prin această manifestaţie să sensibilizăm Guvernul cu privire la impactul care l-ar avea asupra mediului şi populaţiei acest proiect al extracţiei gazelor de şist. A fost un miting paşnic, la care au participat peste 5.000 de oameni nu numai din Bârlad, ci şi din comunele limitrofe, inclusiv din nordul judeţului Galaţi. Din nefericire, firma Chevron nu a venit până acum să explice populaţiei ce presupune această metodă de extracţie a gazelor naturale, ceea ce-i face pe oameni să fie şi mai sceptici”, a declarat, joi, primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.

Mitingul organizat de societatea civilă s-a încheiat în jurul orei 19.00, oamenii intenţionând să-şi continue seria acţiunilor prin care încearcă să blocheze proiectul extracţiei gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui.

În acest sens, societatea civilă va înainta o petiţie către Guvern care, până în prezent, a fost semnată de 20.000 de oameni.

În 15 martie, preşedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, anunţa că a iniţiat organizarea unui referendum în Bârlad şi în 30 de comune vasluiene, pe tema proiectului privind exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit pentru prima oară, cu ocazia discursului din urmă cu două săptămâni din Parlament, despre potenţialul economic al exploatării gazelor de şist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând pentru MEDIAFAX că şeful statului a fost vizitat anterior de reprezentanţii grupului petrolier american Chevron, liderul mondial în exploatarea gazelor de şist.

Agenţia MEDIAFAX a relatat despre întâlnirea dintre premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi reprezentanţii Chevron, întrevedere ce a avut loc marţi, 6 martie, şi la care a asistat şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gittenstein.

Referindu-se la problema exploatării gazelor de şist în România, ministrul Mediului a afirmat că, în prezent, compania Chevron este încă în faza de explorare, “de prospecţiuni”, la nivelul întregii Uniuni Europene. Directorul pentru România al companiei Chevron, Thomas Holst, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că gigantul petrolier american va începe în 2012 forajul în România, în căutarea de gaze neconvenţionale.

“Am început prospecţiunile seismice în luna august şi apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012″, afirma atunci Holst.

În România, Chevron deţine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi, a spus şi el la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenţionale.

Chevron a avut însă probleme cu operaţiunile din Bulgaria.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică. (Mediafax)

sursa: razbointrucuvant.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Guvernul actual ne vinde pe fata fara pic de scrupule si fara a consulta macar la nivel de discutii libere populatia locala din zonele ce urmeaza a fii calamitate!Pentru ca ceea ce se urmareste pe langa profit este si distrugerea populatiei si a terenurilor agricole,care in judetul Vaslui sunt destul de productive!Rusine tradatorilor de neam!

 • Domnule Președinte al României Traian Băsescu,
  Domnule Prim-Ministru Mihai-Răzvan Ungureanu,

  Vă adresăm această scrisoare deschisă din capitala creștină a Moldovei, noi „cei proști, dar mulți” care ținem să vă aducem la cunoștință că Moldova nu este a noastră, dar nu este nici a voastră, este a urmașilor, urmașilor noștri, cum pe bună dreptate ar spune orice inimă de om.
  Domnule Președinte și Domnule Prim-Ministru, guvernați o țară. Vă aducem la cunoștință că această țară, asemenea altor țări, are o lege fundamentală. Legea noastră fundamentală se numește Constituția României. Această constituție este investită cu o forță juridică superioară care cuprinde principiile esenţiale ale organizării statului, drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, stabileşte drepturile şi datoriile principale ale cetaţenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme şi locale, reflectând astfel stadiul de dezvoltare socială, economică şi politică la un moment dat al statului respectiv:

  „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.” (articolul I, paragraful 2)
  Din faptele dumneavoastră, domnilor, se pare că nu aveți cunoștință de conținutul acestei legi fundamentale și uneori se pare că nici legile omeniei nu vă apar ca având vreo evidență sau relevanță. Legile omeniei sunt dictate de conștiință iar conștiința poate fi înșelată de patimă, acest sentiment puternic şi violent care copleşeşte pe om, întunecându-i adesea dreapta judecată, cum este definită în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. În plan moral este alegerea fiecăruia ce este, ce vorbește și ce face, consecințele și judecățile fiecăruia putând fi supuse unor interpretări și percepții din cele mai variate. Pe plan social însă, pentru a face posibilă conviețuirea între oameni, cetățenii români au considerat, au consimțit și au votat că:

  „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.” (articolul I, paragraful 4)
  „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.” (articolul I, paragraful 5)
  „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.” (articolul II)
  V-ați promovat în campanii electorale și ieșiri publice după cele mai rafinate și costisitoare strategii de imagine ca fiind un apărător al democrației, al drepturilor, al libertăţilor şi al îndatoririlor fundamentale ale oamenilor. Aceste mult-râvnite drepturi și libertăți prea scump plătite cu peste un secol de războaie mondiale, totalitarism, comunism, cenzură, măceluri, tragedii, elitism economic și filozofii criminale de viață împodobite în cele mai atractive ambalaje. Iată acum, o lume întreagă strigă: „Drepturile Omului ! Democrație !”. Strigați la fel și dumneavoastră. Vi s-a dat puterea ca după bunul plac, atât cât s-a putut într-o lume cu oameni, să vă impuneți legile cum a dorit cabinetul și partidul de guvernământ. Ați încercat vreodată să trăiți măcar, nu bine, ci doar să trăiți, cu 700 de lei într-o lună de zile cum ne cereți nouă românilor să o facem impus sub bastoanele jandarmeriei care apără megalomania și hedonismul impus de regimul dumneavoastră „patriotic” de guvernare ? V-ați pus vreodată întrebarea dacă țara aceasta a făcut suficiente sacrificii de douăzeci de ani încoace de când partidele politice, marile companii, băncile și presa își fac jocurile aici ca pe o tablă de șah ? V-ați întrebat vreodată cât sânge s-a vărsat ca România să existe ? V-ați întrebat vreodată câtă omenie, valoare și cultură a îngropat regimul comunist sub lespezile pușcăriei ? Este vreo frază mai potrivită decât genocidul poporului român ce face conducerea actuală a țării ? Nu așteptăm un răspuns, altceva așteptăm. În noi „cei proști, dar mulți” nu nașteți resemnare, altceva se naște.
  Supunerea și toleranța față de conducerea de la un anume moment a oricărui popor și oricărei comunități de oameni, creștini sau necreștini, români sau străini, este greu de anticipat și ca trăsături și ca manifestări, oricâte studii și sondaje pe oricâți bani s-ar face. Mulți din cei care au făcut afaceri pe teritoriul României au avut profituri cu mult peste așteptări, alții au întâlnit obstacole neprevăzute și neașteptate. Niciodată până acum însă, nu s-a mai pus cu atâta violență și agresivitate de către clasa politică actuală și o parte din mass-media, problema de a face bani producând energie dar omorând oameni, provocând cancere, otrăvind iremediabil ecosistemul, epuizând sursele de apă, cauzând cutremure, ștergând de pe hartă orașe și producând daune care să facă imposibilă locuirea peste sute de mii de hectare de teren urban a noastră și a urmașilor noștrii.
  Socotim, din faptele dumneavoastră, Domnule Președinte și Domnule Prim-Ministru că avem în față, înaintea ochilor noștri, chipurile de criminali ale celor care au încheiat în secret, care păstrează în secret și militează pentru punerea în aplicare al contractul de exploatare al „gazelor de șist” cu compania Chevron. Nu ne pricepem, noi, „cei proști, dar mulți” la războaie economice, la strategii politice și alte plăsmuiri iraționale ale luptei pentru putere dar întrebăm: Vă credeți vreun fel de dumnezei să luați hotărâri de unii singuri ? Vă credeți providențiali în misiunea de distrugere ecologică a României ? Nu este clară Constituția României și Legea Administratiei Publice ? Doriți un regim de anarhie în România, un regim, vă cităm, „fără guvernare”, domnule Traian Băsescu ? Semnarea acestui contract este motivul numirii dumneavoastră în funcția de prim-ministru, domnule Mihai-Răzvan Ungureanu ? Ați stabilit care este prețul vieții împreună cu domnul ministru al mediului Laszlo Borbely ?
  Se pare stimaților că puterea nu este pentru voi, nu știți nici ce este, nici cum se stăpânește și nici ce se face cu ea. De aceea, noi, o comunitate foarte numeroasă din Moldova, mulți dar nu întotdeauna proști, și totuși împreună oameni, vă reamintim că am participat și noi, alături de întreaga țară, la elaborarea și adoptarea Legii Administrației Publice Locale, cât și la definirea a ceea ce înseamnă „descentralizare administrativă”. De aceea, pentru că sunteți lipsiți de consiliere juridică, domnule președinte, ofițer de marină și domnule prim-ministru, istoric și cine mai știe ce, vă punem în vedere:

  „Administrația publică în unitățile administrativ-teritoriale se organizează și funcționează în temeiul principiilor descentralizării, autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilității autorităților administrației publice locale, legalități și al consultării cetățenilor în soluționarea problemelor locale de interes deosebit.” (Legea Administratiei Publice Locale 215/2001 actualizată; art. 2)
  Dumneavoastră când ați recomandat un referendum la Bacău, Covasna, Năvodari, Costineşti, Timişoara şi Craiova dacă oamenii aceia vor sau nu să se supună atâtor pericole ? Când ați cerut părerea autorităților locale ? Ați apreciat greșit, de la tribuna trufiei și de la balconul cladirilor de lux ale marilor corporații, considerând că sărăcia înseamnă lipsă de demnitate și resemnare în fața morții, otrăviți nu oricum, ci contra cost, pe banii noștri, pe pământul nostru și pe copii noștri.
  Înainte de a vă pune semnătura, Domnule Prim-Ministru, fost Șef al Serviciului de Informații Externe, nu v-ați simțit oripilat de informațiile legate de activitățile companiei Chevron pe teritoriul altor state ? Nu v-ați simți contrariat, spre exemplu, de faptul că această „multinațională” are de plătit cea mai mare amendă de mediu pentru poluare dată vreodată unei companii ? 9, 5 miliarde de dolari pentru poluarea pădurii amazoniene, pentru fraudă și pentru ascunderea de probe al contaminării mediului și aceasta doar pe teritoriul statului Ecuador. Știți reacția companiei la sentința Tribunalului Arbitral de la Haga ? Vă spunem noi: „Compania a asigurat, între altele, că amenda nu poate fi plătită și că verdictul este ilegal și inaplicabil, considerând că el este rezultatul unei fraude și total contrar unei probe științifice.” Studiile de mediu din Statele Unite și catastrofele produse acolo prin această exploatare, nu vă sensibilizează ? Catastrofele produse de această companie în Marea Britanie, nu le cunoașteți ? Alungarea lor din Marea Britanie, Germania, Franța, Bulgaria, Canada, este tot irelevant ? Interzicerea în nenumărate alte state a acestui gen de exploatare a gazelor de șist, nu vă spune nimic ? Sau poate, domnilor, nu-i așa, dacă tot suntem maimuțe evoluate, că doar genetica nu-i pentru tot prostul, merge să ne omorâm între noi și să facem și ceva bani din asta ? „Capitalismul, o poveste de dragoste”, ar spune unii. Alții ar spune s-o lăsați mai moale cu „liberalizările” ca să nu ajungem pe nesimțite în haos total și anarhie. Cam prea multe „liberalizați” domnilor ! Acum vedem că liberalizați din proprie inițiativă cu de la sine putere și legile țării. Oare istoria nu v-a învățat nimic sau voi n-ați învățat istorie ?
  Domnule Președinte, la momentul declarației dvs. în Parlamentul României, pe 7 Martie 2012, când „cereați” Parlamentului să fie de acord cu această catastrofă ecologică și umană, aveați cunoștință de existența Constituției României și de textul acesteia ? Au ajuns preoții să vă dea lecții de drept și guvernare ? A cui treabă este aceasta, domnilor ? A noastră, sau a voastră ? Ce faceți cu banii oamenilor, cu munca lor ? Nu vă este frică de Dumnezeu ? Au ajuns oamenii să plătească la stat și să caute la Biserică pentru soluții în vreme ce presa voastră ne acuză pe noi pentru problemele create de voi ? A distrus Biserica economia națională ? A încheiat Biserica acorduri cu FMI ? A vândut Biserica economia națională în fraude de neconceput pentru o minte sănătoasă ? Faceți un comunicat de presă în care comparați tot jaful produs de guvernare, cu prețul unei catedrale ! Preoții să stea cocoțați pe scenă, credincioși să stea în ploaie, la slujbe ținute în cort pe Dealul Patriarhiei și să se închesuie la sărbători filmați, umiliți, încadrați de jandarmi, luați la mișto dar voi să dați ture cu mașini platinate pe moșii cu vile de lux ? Am găsit problema țării acesteia ! A ieșit Biserica biruitoare din comunism și n-are voie, pe sângele atâtor martiri și jertfele atâtor mărturisitori, cetățeni ai țării și ei, să își afirme propria existență și identitate.
  De legislația de mediu ați auzit ? Măcar principial, sau poate la întrebări de acest gen, trebuie să ne lămurească, nu-i așa, Ministrul Mediului și Pădurilor, stimatul László Borbély care contrasemnează odioasele documente. Ne-a lămurit totuși suficient domnul Alexandru Pătruți (Șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale), suficient încât să se facă de râs în direct pe Tvr 2 și la fel de suficient încât să ne demonstreze fie incompetența, fie duplicitatea, fie jena de a încerca să dea o justificare credibilă acestei catastrofe sau poate toate acestea la un loc. Oare părerea manifestată public a doi specialiști în geologie este irelevantă ? Domnul Gabriel Sava (expert geolog), doamna Georgeta Ionescu (expert geolog, jurist) și-au riscat viața deschizând gura mai înainte de noi, în calitate de experți, împotriva unei companii multinaționale recunoscute pentru politica sa agresivă. Pentru dumneavoastră aceasta nu înseamnă nimic ? Pe cine reprezentați ? Când lucrurile sunt deja clare, când o întreagă țară se revoltă, când specialiștii îndreptățesc revolta, tot victimele vin cu explicații ? A ajuns poporul să lupte cu partidul de guvernământ ? Ce se petrece aici ? Din nou vă amintim că vă aflați înafara legii și ne puneți în mare dilemă:

  „Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.” (Constituția României, articolul 35)
  „Statul recunoaște oricărei persoane dreptul la un mediu sănătos și echilibrat ecologic, garantând în acest scop: accesul la informația privind mediul (!), dreptul de a fi consultat în procesul de luare a deciziilor privind dezvoltarea politicii și legislației de mediu (!), emiterea actelor de reglementare în domeniu (!), elaborarea planurilor și programelor (!); dreptul de a se adresa, direct sau prin intermediul organizațiilor pentru protecția mediului (!), autorităților administrative și/sau judecatoresti, după caz, în probleme de mediu, indiferent dacă s-a produs sau nu un prejudiciu.(!)” (Ordonanța de Urgență 195/2005, articolul 5)
  Am pus semne de exclamare în cazul în care, fiind foarte ocupați, atenția vă joacă feste. La acele semne de exclamare să meditați. Oare trebuie să amintim aici cum se sfidează expertiza și legislația statelor care au legiferat expres interzicerea folosirii acestui procedeu ? Oare trebuie să angajăm traducători de legislație străină ca să vă oferim modele de lucru ? Oare trebuie să amintim câte legi penale sunt încălcate din omeniul protecției mediului, din domeniul industrial, domeniul alimentației publice, domeniul afacerilor și al concurenței, și chiar al siguranței naționale ? Tinem lecții de drept reprezentanților puterii legislative și executive ? Rușinos și nedemn fapt Domnule Președinte și Domnule Prim-Ministru.
  Oare comunismul cu cei cincizeci de ani de dictatură, nu a otrăvit destul pământul prin fertilizări și îngrășări chimice și prin miile de tone de fosfati și azotați ? Este prea puțin cancer în România Domnule Președinte și Domnule Prim-Ministru ? Aveți așa de mulți bani de medicamente să intoxicăm populația cu ape contaminate prin tehnologii ținute secret corporativ și contracte ascunse ? Suntem cumva poligon de experimente chimice și geologice ? Doriți să ajungem ca-n Africa să platim cu bani grei litrul de apă ?
  Țara nu-i a dumneavoastră, voi sunteți ai țării domnule președinte. Țara este a poporului român, nu a clientelismului accidental care vine prin comisioane mizerabile să steargă România de pe harta lumii. Județul Vaslui este patrimoniu național. Așa săracă cum este această zonă a Moldovei, a decis soarta Europei în secolul al XV-lea. Caii lui Mahomed nu au putut transforma Moldova în hipodrom otoman și veniți voi să-i ștergeți istoria ? Vreți să-i scădeți demografia ? Câte puțuri de adâncime a făcut guvernul în aceste stepe ? Câte sate sărace au o fântână modernă ? Veniți cu tăvălugul părerii de sine și al îngâmfării guvernamentale ca să luați decizii catastrofale la adresa umanității ?
  Pentru că nu mai puteți candida la președenție vreți să-i condamnați la moarte prin otrăvire cu cianuri, cu substanțe radioactive și altele ținute secret, domnule președinte ? Raportul Comitetului pentru Energie și Comerț al Statelor Unite (aprilie 2011, pagina 1) vorbește de „mai mult de 2500 de produse de fracturare hidraulică conținând peste 750 de chimicale și alte componente folosite în proces”; să le ducă la ei acasă, nu la noi. Ați întrebat pe Patriarhul României, P.F. Daniel dacă este de acord să-i ucideți păstoriții ? L-ați întrebat pe Dumnezeu dacă vă dă voie să distrugeți ceea ce El a creat ? Nu aveți dreptul să faceți aceasta. Veți rămâne în istorie ca împăratul Nero care a dat foc Romei doar pentru a-și scrie odiseea poetică. Doriți să vedeți doar mitinguri și arestări ? Nu vă place vorba bună ? Mintea nu mai raționează omenia ? Este trist că după două milenii de creștinism, aduceți țara în punctul în care trebuie să vă învețe Biserica ce este bine și ce este rău în modul cel mai infantil cu putință. Aceasta să fie urmarea comunismului ? Capitalismul ateu, irațional și agresiv ?
  În concluzie, nu suntem de acord cu extragerea acestor gaze și nu veți putea face aceasta decât peste viața noastră.

  Fiii duhovnicești ai părintelui Calistrat din județele Iași, Vaslui, Bacău și Galați.
  contact: administratia@parintelecalistrat.com