Politică

Probabilitatea unui conflict nuclear

“Adeseori, furtuna unei crize economice este urmata de uraganul unui razboi”

Dorim sa atragem atentia cititorilor nostri asupra unei situatii care poate influenta considerabil situatia geopolitica mondiala. Exista motive serioase sa consideram ca probabilitatea unui conflict nuclear la orizontul noiembrie 2010 este considerabila. Pentru a defini contextul viitorului conflict, reproducem analiza strategica realizata de fostul ministru al Apararii al guvernului israelian, Ephraim Sneh, care a fost facuta publica de cotidianul israelian Haaretz:

Israelul nu poate trai in umbra unui Iran nuclear. Imigratia se va opri, mai multi tineri vor pleca din Israel si investitiile straine vor scadea. Un Israel care nu mai este un loc lipsit de pericol pentru evreii din Diaspora si nu este caracterizat de un spirit de antreprenoriat si excelenta va insemna sfarsitul visului Sionist.

Primul Ministru Benjamin Netanyahu, in concordanta cu opiniile pe care le are in aceasta privinta, nu poate sa-si permita sa fie liderul in mandatul caruia Iranul va obtine arme nucleare.

In absenta unor sanctiuni devastatoare, este rezonabil sa presupunem ca Iranul va avea una sau mai multe bombe nucleare pana in 2011.

O campanie militara israeliana indreptata impotriva instalatiilor nucleare iraniene poate incapacita proiectul nuclear iranian pentru un numar de ani. Raspunsul indreptat impotriva Israelului va fi dureros, dar tolerabil.

Daca Iranul va obtine arme nucleare in timpul mandatului lui Obama, atunci acest fapt va avea prejudicii politice pentru el. Insa, pentru Obama, prejudiciul politic rezultant dintr-un atac independent al Israelului va fi devastator.

Din considerente practice, in absenta unor sanctiuni veritabile, Israelul nu va putea astepta pana la sfarsitul iernii viitoare, ceea ce inseamna ca va trebui sa actioneze in preajma alegerilor pentru Congres din noiembrie, pecetluind astfel soarta lui Obama ca presedinte.”

In acest context, este posibil ca unica modalitate viabila de a lichida potentialul nuclear al Iranului este utilizarea de catre armata israeliana a focoaselor nucleare de capacitate redusa (pana la 20 kilotone) pentru distrugerea buncherelor montane in care sunt localizate facilitatile de productie si cercetare atomica. Pentru o astfel de decizie va fi nevoie de o motivatie foarte serioasa si o dorinta a conducerii israeliene de a merge pana la capat in acest conflict regional. Aceasta presupunere este confirmata de un raport recent al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (Centre for Strategic and International Studies – CSIS), intocmit de analistul militar Anthony Cordesman. Raportul sustine inevitabilitatea utilizarii armelor nucleare daca se doreste distrugerea instalatiilor iraniene. Conform aceluiasi raport, “exista date care sustin ca Israelul este in posesia unor focoase nucleare cu masa de 200 kg care contin 6 kg de plutoniu si pot fi montate pe rachete lansabile de pe ambarcatiuni.”

Pe plan international, un atac nuclear unilateral al Israelului asupra Iranului va avea urmatoarele consecinte imediate:

1. O riposta militara a Iranului este iminenta. Israelul va trebui sa se pregateasca pentru un razboi la scara larga, miza fiind distrugerea fie a statului iranian, fie eradicarea completa a Israelului.
2. Miscarile teroriste din Palestina, cu sprijinul deschis al Iranului, vor intensifica atacurile asupra Israelului. Este foarte posibil ca Israelul va trebui sa lupte inclusiv cu armata libaneza si siriana.
3. Pretul petrolului va ajunge imediat la un nivel ridicat, evident peste 150 USD/baril.
4. Instabilitate economica globala, favorizata de atacuri teroriste in Europa si mai ales SUA, corelata cu cresterea preturilor la petrol.

Consecintele pe termen mediu si lung ale unui astfel de conflict sunt dificil de pronosticat. Ceea ce ne intereseaza in mod deosebit este altceva:

Presedintele Traian Basescu si CSAT au un plan de actiuni pentru mentinerea sigurantei (mai ales economice) a Romaniei in contextul acestui potential conflict?

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Daca Israel sau SUA ataca Iranul, e GAME OVER. Rusia este principalul aliat al Iranului, urmat de alte state din America de sud si Asia. Daca organizatiile palestiniene vor ataca Israelul (desi nu prea au ce ce), e probabil ca tarile arabe din jur sa reactioneze. Odata ce se intampla asta, urmeaza haos in Pakistan unde musulmanii vor solidariza cu arabii din Gaza, Liban si Siria si poate chiar cu iranieii. Statul pakistanez nu are forta necesara de a controla revolte foarte mari… si risca sa piarda controlul armelor nucleare. Dupa aia va fi nasol, chiar si pentru Romania care se afla pe o pozitie strategica destul de importanta.