Politică

Prin noile prevederi, noul Cod al insolvenţei va împinge multe firme direct în faliment

insolventaNoul Cod al insolvenţei, arma Fiscului împotriva evaziunii fiscale, loveşte şi firmele care au intrat în insolvenţă din motive obiective, obligându-le să-şi revină în maximum un an.

Una dintre cele mai importante modificări aduse legislaţiei insolvenţei, în varianta aprobată de guvern prin ordonanţă de urgenţă, spune că o companie intrată în insolvenţă va avea la dispoziţie un an de zile pentru a îşi reorganiza activitatea şi a ieşi din insolvenţă.

Prevederea a apărut în legislaţie în momentul în care documentul era analizat de autorităţi, iar specialiştii sunt de părere că respectiva mă­sură va împinge multe companii în faliment, deoarece durata alocată reorganizării este prea redusă. „Noul Cod al insolvenţei face extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, reorganizarea“, a declarat pentru ZF Vasile Godîncă-Herlea, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania.

Pe de altă parte, potrivit lui Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, „perioada de un an alocată reorganizării companiilor în insolvenţă este o măsură extremă menită să combată o situaţie extremă, în contextul în care legislaţia actuală a insolvenţei permite chiar şi jucătorilor care pot efectua plăţi să evite achitarea unor sume“.

Recent, premierul Victor Ponta a declarat că unul dintre motivele pentru care guvernul are încasări sub prognoză este vechea procedură a insolvenţei care permitea firmelor să intre în această procedură pentru a nu mai achita taxe.

Autor: Andrei Circhelan
Sursa: Ziarul Financiar