Politică

Prima reacţie oficială a KMGI, fostul Rompetrol: Încă deţinem controlul

rompetrol_11457900KMG International, fostul Rompetrol Group, salută încheierea astăzi la Beijing a memorandumului de înţelegere între compania naţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC China Energy Company Limited pentru crearea şi dezvoltarea la nivel internaţional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol şi gaze, se arată într-un comunicat al KMGI.

Aceasta este prima reacţie oficială a grupului petrolier faţă de acordul kazaho-chinez. În această dimineaţă, Reuters a scris că de fapt înţelegerea dintre cele două părţi ar presupune cedarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International de către KazMunayGas către chinezi în baza unei tranzacţii evaluate la 0,5-1 miliarde de dolari.

Activele şi operaţiunile deţinute şi derulate de KMG International (KMGI) în Europa şi în regiunea Mării Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMG şi ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cât şi extinderea la nivel internaţional a activităţilor şi operaţiunilor de profil derulate de compania CEFC, se mai spune în comunicat.

Oficial însă, KMG International nu menţionează cedarea controlului către chinezi, precizând că în acest moment compania este deţinută integral de KazMunayGas. În cadrul acestui memorandum, CEFC şi-a exprimat intenţia de a prelua o parte din acţiunile deţinute de KMG în cadrul KMGI şi în acest sens, a transmis către unicul acţionar – KMG o propunere de preluare. KMG International este deţinut integral de KazMunayGas, compania natţonală de petrol şi gaze din Kazahstan.

Acţiunile Rompetrol au explodat în şedinţa de astăzi de la Bursa de la Bucureşti, fiind în creştere cu peste 14%, după anunţul iniţial conform căruia un grup chinez a ajuns la un acord pentru preluarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG. KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de ţiţei pe termen lung către subsidiarele KMGI pentru susţinerea şi extinderea operaţiunilor de profil ale acestora în Europa.

Potrivit surse citate, parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC şi KMG International şi va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune şi va contribui la creşterea economică şi socială a zonelor în care acestea vor fi implementate, inclusiv în România. JSC NC KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazakhstan, fiind deţinută integral de fondul naţional suveran Samruk-Kazyna. CEFC China Energy Company Limited este un important jucător internaţional în sectorul energetic (petrol, gaz și servicii financiare) şi derulează operațiuni de profil în aproximativ 15 țări.

Cu o cifra de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro în 2014 şi peste 20.000 de angajați în întreaga lume, compania s-a situat printre primele 500 cele mai importante companii capitalizate la nivel mondial și printre primele 500 cele mai influente branduri la nivel mondial. KMG International NV deține și desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale, aceasta având aproximativ 7.500 de angajaţi şi operațiuni în 12 piețe majore în regiunea Mării Caspice (Kazahstan, Georgia), în zona Mării Negre (Ucraina, Moldova, Bulgaria, Turcia, România) și în Europa de Vest (Franța, Spania).

Autor: Cristian Cretu

Sursa: Cotidianul

Abonează-te la newsletter