Analize și opinii Politică

Prietenii democraţiei lui Băsescu, anchetaţi în Germania

German Chancellor Merkel smiles next to Villis, CEO of energy company EnBW and Baden-Wuerttemberg Premier Mappus during a statement following her visit at the construction site of Rheinfelden hydro power plant in RheinfeldenScandal politico-economic de proporţii în Germania, ale cărui ramificaţii ajung până la cancelarul Angela Merkel şi chiar la Nicolas Sarkozy şi Palatul Élysée. Stefan Mappus, fost ministru-preşedinte al landului Baden-Wurttemberg, al treilea ca mărime al Germaniei, este anchetat de procurori pentru naţionalizarea EnBW la un preţ mult umflat.

Mappus a plătit în 2010 suma de 4,7 miliarde de euro pentru cota de 45% deţinută de Electricite de France (EdF). Gigantul nuclear francez cumpărase pachetul de acţiuni în 1999, însă, având doar 45%, nu avea practic nici un control asupra companiei. Mai mult, aversiunea faţă de energia nucleară a nemţilor s-a simţit din plin în afacerile EnBW. Merkel a extins în septembrie 2010 durata de viaţă a centralelor nucleare, inclusiv ale celor deţinute de EnBW, însă a impus în numele crizei noi taxe care au redus profitabilitatea.

Pe acest fond, Mappus a regizat reîntoarcerea „bijuteriei“ landului la patria-mumă în plină campanie electorală. Pe 26 noiembrie 2010, EdF cade de acord asupra preţului de 40 de euro pe acţiune.

În martie 2011, după cutremurul de la Fukushima, Merkel decide închiderea treptată a reactoarelor, iar compania devine mai puţin atractivă. Procurorii încep propria anchetă şi descoperă că suma plătită a fost cu 18% peste nivelul capitalizării bursiere a EnBW, paguba rezultată la bugetul regional fiind de 840 de milioane de euro. Acum, Mappus riscă 5 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Interesele cui?
Totul s-a făcut prin Dirk Notheis, şi el membru al partidului Angelei Merkel – Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi director al Morgan Stanley Germania. Prieten din copilărie cu Mappus, Notheis a şocat scena politică germană când s-a aflat ce scria în mail-urile sale. Când EdF părea că ezită asupra tranzacţiei, în 3 decembrie 2010, Notheis a trimis un mail ameninţător, în care se spune că, „dacă e necesar, Angela a sunat Élysée“. Despre Mappus scrie să nu fie subestimat. „Controlează 30% din delegaţii partidului şi ar putea să o omoare pe Angela la congres.“ În altă parte, Notheis o alintă pe Merkel drept „Mutti“ – adică „mămica“. Bancherul l-a sfătuit pe Mappus să lucreze exclusiv cu Morgan Stanley. Avea tot interesul, căci comisionul băncii sale din vânzare a fost de 12 milioane de euro. Notheis a părăsit recent Morgan Stanley.

Problema franceză
Situaţia se complică şi mai mult pe partea franceză a afacerii. EdF este condusă de Henri Proglio, considerat un apropiat atât al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, cât şi al lui Dominiques Strauss-Kahn, fostul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI). A ajuns la conducerea gigantului energetic în 2009, cu susţinerea fostului ministru al Economiei Christine Lagarde, actuala şefă a FMI. Operaţiunile din Franţa ale Morgan Stanley sunt conduse de… Rene Proglio, fratele geamăn al şefului EdF. Într-un mail către omologul său de la Morgan Stanley Paris, Notheis recunoaşte că „fratele tău a acceptat deja un preţ de 40 de euro“ şi ştie că „preţul e mai mult decât generos“. Le Monde se întreabă interesele cui a apărat Morgan Stanley? Al cumpărătorului? Al vânzătorului? Sau al său propriu? Acela de a lua un comision mult mai mare…

Conexiunea românească ajunge lângă Macovei
Miza este imensă. Pentru Merkel situaţia e critică, căci în 2009, la nivel naţional, un votant conservator din şase a provenit din landul Baden-Wurttemberg. Astfel, la alegerile legislative din 2013, Merkel ar putea pierde puterea. Din aceeaşi organizaţie face parte şi Gunther Krichbaum, un apropiat al lui Mappus, din acelaşi oraş. Când Mappus a ajuns prim-ministru al landului, el l-a înscăunat pe Krichbaum ca preşedinte al organizaţiei locale a partidului.

Legăturile lui Gunther Krichbaum ajung până în România, de a cărei soartă acesta s-a arătat recent interesat. Preşedinte al Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, Krichbaum i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei. Declaraţia lui Krichbaum trebuie pusă în legătură cu faptul că este căsătorit cu Oana Harvalia, fost consilier personal al Monicăi Macovei. Harvalia a plecat din România după ce Macovei a fost debarcată de la Ministerul Justiţiei. Ea era cunoscută şi pentru o Fundaţie de adopţii de copii, criticată de doamna Theodora Bertzi, şefa Oficiului Român pentru Adopţii. Harvalia s-a căsătorit cu politicianul german la Primăria din Sibiu, după ce divorţase anterior de Czaka Zoltan, importator de cafea din Germania.

sursa: jurnalul.ro