Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Preţul grâului scade la cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Este o tragedie, spun fermierii


Preţul grâului de panificaţie a ajuns în prima săptămână a lunii iulie la 700 lei/tonă (157 euro/tonă), cel mai scăzut nivel în comparaţie cu perioada similară din ultimii trei ani precedenţi, arată statistica oficială a Ministerului Agriculturii (MADR).


Preţul grâului de panificaţie a ajuns în prima săptămână a lunii iulie la 700 lei/tonă (157 euro/tonă), cel mai scăzut nivel în comparaţie cu perioada similară din ultimii trei ani precedenţi, arată statistica oficială a Ministerului Agriculturii (MADR).

Cifrele publicate de instituţie reprezintă prima confirmare oficială a scăderii accelerate a preţului grâului după ce în ultimele luni cifrele vehiculate atât de producători, cât şi de comercianţii de materii prime agricole au indicat această tendinţă.

Faţă de acum doi ani cotaţia grâului este cu 21% mai mică, iar declinul din ultimele şase luni este de 40%. Evoluţia are impact, în principal, asupra marjelor de profit ale fermierilor pentru că recolta mai mare de grâu va aduce în economie, în ciuda preţu­lui mai mic, tot un miliard de euro, un nivel similar cu cel de anul trecut. „Este un dezastru pentru produ­că­tori. Cei care vor câştiga ceva din grâu vor fi doar fermierii care vor face peste cinci tone la hectar“, spune Lucian Buzdugan, directorul fermei de 55.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei.

El subliniază că nivelul mediu al costurilor pentru producţia de grâu se ridică în medie la 3.000 de lei/anual/hectar (680 euro/hectar), iar în cazul unei producţii de cinci tone/hectar şi al unui preţ de 150 euro/tonă (660 lei/tonă) rezultă încasări totale de 3.300 lei (750 euro/hectar). În aceste condiţii, marja netă pentru produc­ţia de grâu este 26% având în vedere şi subvenţia de 130 euro/hectar (570 lei/hectar), potrivit calculelor ZF.

„Grâul nu mai este o cultură profitabilă, nu rămâne mai nimic la fermieri, cum nici anul trecut nu a rămas. Noi am crezut că în momentul în care a început recoltatul urmează o curbă descendentă şi că preţul se va echilibra la 160-165 euro/tonă, iar apoi o va lua în sus“, mai explică Lucian Buzdugan, care estimează şi că producţia din ferma pe care o conduce se va ridica la 120.000 de tone, cu o productivitate medie de 7 tone/hectar.

Scăderea preţului grâului vine în contextul în care proiecţiile arată o recoltă totală apropiată de 7 milioane de tone, cu 40% peste nivelul de anul trecut atunci când productivitatea a fost trasă în jos de condiţiile meteo nefavorabile.

„Preţul a scăzut într-adevăr iar la poarta fermei tranzacţiile se fac acum pentru 620 lei/tonă – 670 lei/tonă în funcţie de calitate şi de locaţia respectivei exploataţii. Tendinţa este de uşoară scădere dar cu perspectivă stabilă acum pentru că traderii au făcut achiziţii importante din piaţă şi există deja blocaje în porturi“, explică Cătălin Grigroriu, directorul general al grupului de agrobusiness Confert, care ocupă în acelaşi timp şi fotoliul de manager al producătorului de pâine Pambac.

La nivel regional, România este prinsă într-o adevărată menghină pentru că Rusia şi Ucraina se pregătesc să strângă recolte-record de grâu. Astfel, fermierii ruşi urmează să bage în hambare în următoarele săptămâni 54 milioane de tone de grâu, cu 45% peste anul trecut, iar ucrainenii prognozează dublarea volumelor la 19,8 milioane de tone.

Pe piaţa internaţională, recolta totală de grâu este stimată la 701 milioane de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul anterior.

Autor: Gabriel Razi
sursa: zf.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu