Politică

Presa și diplomația protestează: Ungaria nu vrea să fie ”marioneta” SUA

FRANCE/Ministerul de Externe al Ungariei s-a adresat Ambasadei SUA pentru a-si exdprima preocuparea in legatura cu un articol aparut in publicatia online American Nepszava. Este vornba despre un articol al unui autor anonim care cere autoritatilor ungare sa renunte la planul de a ridica in Budapesta un monument dedicat ocpatiei germane din Al Doilea Razboi Mondial.
Diplomatia ungara a precizat ca articolul cu pricina exprima o orientare extremista si incita la violenta si a cerut Ambasadei SUA sa ia masuri legale impotriva portalului de stiri respectiv.

Monumentul ce a devenit mar al discordiei ar trebui sa aiba peste 7 metri inaltime si sa includa vulturul imperial german napustindu-se asupra arhanghelului Gabriel, care simbolizeaza Ungaria. Ar urma sa fie amplasat intr-o zona a Budapestei unde se mai afla Monumentul Eroilor Sovietici, statuia lui Ronald Reagan si Ambasada SUA. Mai multe organizatii evreiesti considera insa ca acest monument ar distrage atentia de la rolul regimului Horthy in Holocaust si ar amesteca Holocaustul cu suferinta ungurilor in timpul ocupatiei germane. Mai mult, unele organizatii evreiesti au precizat ca vor refuza orice finantare din partea guvernului Orban pentru manifestarile din acest an, declarat de guvern drept An al Holocaustului.

Intrebarea pe care si-o pun insa multi comentatori de la Budapesta este daca acest momument reprezinta adevarata cauza a racirii relatiilor cu SUA sau daca adevarata cauza nu este acordul energetic de peste 10 miliarde de euro semnat de premierul Orban cu Vladimir Putin, prin care Rusia se angajeaza sa construiasca doua reactoare nucleare in Ungaria, primind apoi beneficiile exploatarii lor pe urmatorii 30 de ani. Care ar fi fost pozitia Washingtonului daca o companie americana ar fi primit contractul de 10 miliarde?

Reactia Budapestei este ultima dintr-o serie ce releva o racire puternica a relatiilor dintre SUA si Ungaria.

In luna ianuarie, Lazar Janos, secretar de stat in cadrul cancelariei premierului Viktor Orban a declarat ca informatiile despre spionarea de catre NSA a convorbirilor dintre politicii ungari poate dauna relatiilor bilaterale si a precizat ca parlamentarii din recent infiintata comisie pentru investigarea actiunilor NSA in Ungaria ar putea dori sa o audieze pe proaspat numita ambasadoare a SUA la Budapesta, Colleen Bradley Bell.

Imediat dupa aceste declaratii a urmat vizita la Budapoesta a senatorului american John McCain. El a declarat ca SUA sunt ingrijorate in privinta situatiei in care se afla institutiile democratice si statul de drept in Ungaria. Senatorul american a mai precizat ca Budapesta rtrebuie sa invite obserbvatori internationali pentru monitorizarea alegerilor legislative din Ungaria, din aprilie. McCain a devenit mult mai dur cand a comentat decizia autoritatilor de a ridica un monument dedicat celui de Al Doilea Razboi Mondial, subliniind ca acest proiect nu ar face decat sa legitimeze ”comportamentul german” si comportamentul celor care au colaborat cu Germania nazista. Senatorul a declarat ca evreii din Ungaria au tot dreptul sa se simta ofensati de ridicarea unui asemenea monument.

Presa de dreapta de la Budapesta, sustinatoare a guvernului Orban, s-a lansat intr-o ofensiva impotriva lui McCain, dar si asupra ambasadoarei Colleen Bell. Aceasta din urma este lipsita de experienta in diplomatie si a activat ca producator de soap-opera si activist de mediu, fiind sotia cunoscutului producator de seriale de televiziune Bradley Bell. Audiata pe 16 ianuarie de Comisia pentru politica externa a Senatului SUA, Colleen Bell a declarat ca democratia din Ungaria este intr-o permanenta degradare si ca extremismul este in ascensiune.

Presa ungara aprpiata guvernului acuza faptul ca SUA au ales sa-si exprime dezaprobarea fata de actualul guvern cu doar cateva saptamani inainte de alegerile din aprilie si se intreaba daca nu cumva Senatul american si noul ambasador ar fi fost mai putin critici la adresa la Budapesta daca guvernul oferea unei companii americane contractul de zeci de miliarde de dolari pentru extinderea capacitatii singurei centrale nucleare din Ungaria, si nu companiei de stat ruse Rosatom. Cotidianul Magyar Hirlap sustine in acest context ca SUA nu ar trebui sa mai trateze Ungaria ca o marioneta, ”chiar daca unele marionete nu ar avea nimic impotriva.”

Magyar Nemzet il critica pe John McCain, aratand ca declaratiile sale sunt o ofensa adusa Ungariei. Ziarul arata ca Ungaria a modificat legile criticate de Consiliul Europei in ultima vreme, iar ingrijorarile exprimate de McCain cu privire la starea democratiei ungare nu sunt decat ecoul acuzatiilor nefondate aduse de politicienii opozitiei de stanga de la Budapesta. Editorialistii de la Magyar Nemzet gasesc ca este insultatoare ideewa lui McCain ca SUA sa ptrimita observatori la alegerile din Ungaria, tratand aceasta tara aliata precum Hondurasul, Kazahstanul, Ucraina, Congo sau Zimbabwe. Cat despre acuzatiile privind glorificarea ocupantilor nazisti, Magyar Nemzet le gaseste ”ridicole” si arata ca, inainte de a vorbi despre ele, McCain ar trebui sa vorbeasca despre cum NSA i-a spionat pe politicienii unguri – un act care ii face de aceasta data pe cetatenii Ungariei sa se ingrijoreze cu privire la starea democratiei in SUA.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Toata stima pentru Orban si guvernul sau!Adevarati patrioti!Pe cind si Romania o sa aiba un asemenea guvern?