Analize și opinii Politică

Predicţiile Saxo Bank pentru 2013: naţionalizări în Japonia şi falimentul Spaniei

Aşa cum ne-a obişnuit în fiecare an, Saxo Bank a făcut lista celor mai şocante predicţii pentru anul viitor, predicţii puţin probabile, totuşi. Exerciţiul Saxo Bank lansează un avertisment asupra evenimentelor extreme care se pot produce atât pe piaţa financiară, cât şi pe scena politică, ceea ce înseamnă că probabilitatea lor de a se întâmpla cu adevărat este foarte mică, dar nu trebuie să le subestimăm nicio secundă.

Aflăm, de exemplu, că Germania va începe să accepte împărţirea poverii datoriei europene, lucru care, coroborat cu alţi factori de constrângere, ar putea provoca o cădere a indicelui DAX până în jurul valorii de 5.000 de puncte. Apoi, vedem că preţul aurului ar scădea până în jurul valorii de 1.200 dolari per uncie din cauza revenirii economiei americane şi a unui dolar mai puternic, în pofida supraîndatorării Rezervelor Federale.

Alte evenimente despre care Saxo Bank crede că ar avea un impact semnificativ ar fi creşterea dobânzilor în Spania până la valoarea de 10%, în ciuda faptului că Banca Centrală Europeană va continua să cumpere titluri guvernamentale, a tensiunilor sociale crescânde şi a ieşirii Greciei din joc. Ar mai fi, apoi, desprinderea dolarului din Hong Kong de cel american şi ataşarea lui la moneda chineză, odată ce Beijingul îşi doreşte ca destinul său economic să fie cât mai puţin legat de cel al SUA şi al băncilor centrale.

„Predicţiile şocante pentru anul viitor sunt, cu precădere, o selecţie de evenimente nefaste: fiecare dintre ele poate schimba peisajul financiar şi, în anumite cazuri, chiar starea actuală de lucruri în politică. Acum, la sfârşitul lui 2012, volatilitatea este extrem de redusă pe toate activele, în special din cauza faptului că nu mai există descoperiri autentice de preţ. Într-un asemenea context, orice mişcare în afara a două deviaţii standard devine şocantă”, spune Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank.

„Aceste 10 predicţii nu fac parte din prognozele oficiale Saxo Bank pe 2013. Totuşi, ele pot deveni extrem de importante pentru investitori din cauza impactului extrem de sever pe care l-ar avea fie şi un singur asemenea eveniment, dacă se întâmplă. Înainte de a tranzacţiona şi investi, cu toţii trebuie să ştim care este cel mai negru scenariu – păstrarea capitalului e o cerinţă vitală, iar portofoliul dumneavoastră trebuie să fie capabil să traverseze o furtună puternică.”

Predicţiile şocante Saxo Bank pentru 20131. DAX scade 33 de procente, până la 5000

Creşterea economică a Chinei continuă să scadă, oprind şi expansiunea industrială a Germaniei. Acest lucru va provoca o scădere a preţurilor acţiunilor industriale şi a încrederii consumatorului. Din cauza contextului politic din Germania – alegeri în 2013, presiunilor pe cancelarul Angela Merkel, economiei slăbite şi a unui guvern care se apropie de acceptarea împărţirii datoriei UE, indicele DAX ar putea ajunge la valoarea de 5000. Adică o scădere de 33%.

2. Naţionalizarea marilor companii de tehnologie din Japonia

Industria niponă de electronice, gloria ţării cândva, intră într-un stadiu terminal după ce a fost depăşită de cea a Coreii de Sud. Cu o pierdere anuală cumulată de 30 de miliarde de dolari numai de la Sharp, Panasonic şi Sony, posibilitatea de creditare scade vertiginos, iar guvernul nipon naţionalizează jucătorii majori din industrie, aşa cum a făcut guvernul SUA cu industria auto americană.

3. Seminţele de soia: creştere cu 50%

Vremea nefavorabilă din 2012 care a provocat pagube imense producţiilor agricole globale şi a golit aproape total hambarele cu soia ale Americii echivalează cu faptul că preţul noilor recolte va fi expus, de asemenea, capriciilor vremii, fie că vorbim de SUA, America de Sud sau China. Cererea crescândă de combustibil bio va juca şi ea un rol important în creşterea preţurilor, iar speculatorii vor fi gata să reintre în jocul pieţei, împing preţul spre valori mai mari cu până la 50%. Securitatea alimentară va deveni un subiect fierbinte de discuţie.

4. Aurul ajunge la 1.200 de dolari pe uncie

Revenirea economică a SUA va lua cu surprindere pieţele în 2013, în special investitorii în aur. Aceasta, alături de de o lipsă de cerere fizică de aur din partea Chinei şi a Indiei – ambele luptându-se cu creşteri economice firave şi o rată a şomajului în creştere – vor atrage o masivă lichidare a stocurilor de aur. Metalul preţios va ajunge la 1.200 dolari pe uncie, înainte ca băncile centrale să profite de preţul scăzut şi să intervină.

5. Preţul ţiţeiului crud (WTI) atinge valoarea 50 de dolari

Producţia energetică a SUA va continua să crească, în primul rând prin tehnologii de producţie tot mai avansate, cum ar fi cele din industria şisturilor. Producţia americană de ţiţei creşte vertiginos; stocurile interne ajung la un nivel record pentru ultimii 30 de ani, iar exportul scade dramatic – pragul de vânzare al ţiţeiului WTI e pus sub presiune şi coboară la valoarea de 50 de dolari americani barilul.

6. Raportul dolar/yan se îndreaptă către valoarea 60,00

Partidul Liberal Democrat revine la putere în Japonia, împreună cu presupusa agendă de a „pedepsi” yenul japonez. Cu toate acestea, numai jumătate dintre măsuri sunt adoptate. În acelaşi timp, piaţa devine supra-poziţionată faţă de slăbiciunea yenului, iar investitorii niponi repatriază o parte din triliardele de dolari americani investiţi peste hotare, din moment ce apetitul pentru risc se redeschide. Yenul devine cea mai puternică valută de pe glob, iar raportul dolar/yan coboară până la 60,00 – aşternând, în mod ironic, calea măsurilor de a slăbi yenul promise de guvernul de la Tokyo şi Banca Japoniei.

7. Raportul euro/franc elveţian atinge 0,9500

Riscurile cu care se confruntă Uniunea Europeană se reinflamează – poate din cauza algerilor din Italia, sau din cauza ieşirii Greciei din uniunea monetară europeană şi a îngrijorării crescânde că urmează Spania. Acest lucru echivalează cu reîndreptarea capitalurilor către Elveţia, ceea ce va determina Banca Naţională a Elveţiei şi guvernul elveţian să producă “desprinderea” monedei naţionale de Euro pentru un timp, preferând această măsură în locul acumulării de rezerve peste 100% din GDP. În consecinţă, EURCHF atinge un nou record de scădere, subparitar, înainte ca Elveţia să fie forţată să introducă mai mult capital pentru a controla căderea.

8. Hong Kong-ul desprinde moneda proprie (Hong Kong Dollar) de dolarul american şi o ataşează monedei chineze, renminbi

Hong Kong îşi „dezleagă” dolarul de dolarul SUA, anexându-l monedei chineze, renminbi. Alte ţări din Asia prezintă semne de nerăbdare cum că şi-ar dori acelaşi lucru. Volatilitatea renimbi creşte, odată ce China îşi lasă moneda să se mişte mai liber, iar Hong Kong-ul devine un centru internaţional major de tranzacţionare valutară şi cel mai important centru financiar de tranzacţionare a renminbi.

9. Spania mai face un pas spre default, crescând dobânzile până la 10%

Cu tensiunile sociale din Spania deja crescute, sectorul public pur şi simplu nu mai poate aplica alte măsuri de austeritate. În 2013, datoria Spaniei este subcatalogată până la nivelul minim, ceea ce o va împinge dincolo de limite şi va respinge politicile europene de tip „ne prefacem că facem”. Profiturile încep să crească odată cu subcatalogarea, iar default-ul începe să fie valorificat.

10. Randamentul dolarului american se dublează în 2013

Politica „0% dobândă” a Băncii Federale a SUA forţează investitorii să evite veniturile fixe. Cu beneficii zero sau chiar negative, înlocuirea titlurilor cu acţiuni sună tot mai atractiv. Piaţa titlurilor este mult mai mare decât cea a acţiunilor, iar o reducere cu 10% a fondurilor investite în prima pentru a le reinvesti în cea de a doua ar creşte capitalul de pe piaţa acţiunilor cu 30%. Acest lucru ar duce la dobânzi mai mari pe piaţa americană şi ar putea fi începutul unui deceniu de performanţă mai bună a acţiunilor faţă de titluri.

Autor: Aurel Drăgan

sursA: businesscover.ro