Politică

Prapastia dintre interesele guvernarii si nevoile populatiei

Cabinetul Boc face eforturi sustinute sa treaca linia de sosire. Criza l-a lasat in urma, departe de plutonul fruntas al unor guverne europene care au reusit sa reduca pe cat posibil consecintele crizei. Guvernarea a fost cu mult sub asteptarile unei populatii tot mai dezamagite si saturate de scandalurile politice fara sfarsit dintre liderii Coalitiei. Dupa noua luni de prestatie execrabila, Boc si partenerii de guvernare incearca sa traga linie, in tentativa disperata de a demonstra ca guvernarea nu a fost un esec total. Din pacate, argumentele lipsesc, iar realitatea economica grava in care ne aflam face cat o mie de cuvinte ale alesilor.
Miza prezidentialelor este uriasa, in contextul in care vinovatii de situatia economica actuala cer, cu un tupeu nemarginit, reconfirmari in functie. Basescu doreste un nou mandat, desi aproape nimic nu il indreptateste sa se mai prezinte in fata alegatorilor. Cliseele electorale, vizitele din teritoriu, acuzele aruncate in eter fara a identifica si vinovatii, rolul accentuat in decredibilizarea institutiilor statului sunt doar cateva elemente care ar trebui sa il opreasca la capatul acestui prim mandat. La noi insa, nu exista capacitatea, vointa de a te opri la momentul potrivit. La fel si Mircea Geoana, un alt prezidentiabil obsedat de Putere care are, in solidar cu partidul pe care il conduce, o parte uriasa de vina pentru exacerbarea nemultumirilor sociale si scaderea ingrijoratoare a indicatorilor economici.
Dar, asemeni sefului statului, notiunea de asumare a responsabilitatii ii este straina si liderului din Kiseleff.
Premierul Boc, acompaniat strans de ministrii democrat-liberali, nu a putut depasi faza mimarii actului de guvernare. Demagogi, incompetenti, avizi de cat mai multa Putere, liderii Coalitiei se prezinta cu fruntea sus si obrazul ingrosat de nesimtire in fata celor pe care i-au adus la disperare.
Lunile care urmeaza pana la prezidentiale si primul trimestru din 2010 sunt cruciale pentru viitorul Romaniei. In ciuda asigurarilor unor demnitari inconstienti, bugetul este tot mai rarefiat in privinta fondurilor necesare achitarii obligatiilor catre salariati si pensionari.
Mai pe romaneste, tentativa Cabinetului Boc de a mima o situatie economica in curs de revigorare reprezinta un siretlic ieftin, pe care realitatea il va demola in viitorul apropiat. Sindicatele ameninta cu greva generala, disperate de directia in care se indreapta Romania, in timp ce alesii fac strategii privind voturile din turul II al unuia sau altuia dintre cei aflati in cursa.
Proverbul “Tara arde si baba se piaptana” se muleaza perfect pe “prioritatile” de mucava ale decidentilor. Incapacitatea clasei politice de a intelege ca populatia nu poate sa accepte la nesfarsit umilinta si dispretul sau arata, in modul cel mai elocvent, discrepanta uriasa dintre interesele alesilor si nevoile cetatenilor.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu