Politică

Povestea masacrului financiar de la Harinvest

bursa-ssCea mai mare parte a pagubelor în scandalul Harinvest-BCR au fost generate în numai două zile la jumătatea lunii noiembrie anului trecut, când societatea şi clienţii ei au fost prăduite de 8,2 mil. lei. Păgubiţii contactaţi de Curierul Naţional acuză o conspiraţie în care au fost parte actori grei din piaţa de capital Deşi au trecut două luni şi jumătate, nimeni de la Bursă, Depozitarul Central, ASF şi BCR nu vrea să răspundă întrebărilor incomode din acest scandal.

Scandalul Harinvest-BCR, o poveste cu pagube de 20 milioane lei şi cu un furt din conturile clienţilor, pare a fi cel mai mare din piaţa de capital românească în condiţiile în care acesta ar implica deopotrivă cea mai mare bancă din România, o casă de brokeraj reprezentativă, garantul proprietăţii pentru deţinerile de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti şi reglementatorul pieţei. Potrivit informaţiilor obţinute de Curierul Naţional, 90% dintre furturi s-ar fi realizat în numai două zile la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, cadavrul Harinvest fiind sfârtecat cu sprijinul unei persoane neautorizate din interior.

Sunteţi antreprenor. Imaginaţi-vă că într-o zi un angajat al dumneavoastră ar vinde fără nicio împuternicire şi fără niciun drept maşinile înregistrate pe firma al cărei proprietar sunteţi. Invers. Sunteţi angajat. Imaginaţi-vă că aţi vinde cu de la sine putere sediul firmei pentru care lucraţi, dar şi mobila de acolo, pentru a vă însuşi banii şi a vă plăti cu ei propriile dumneavoastră datorii către bănci. Pare dincolo de imaginaţie. Totuşi, aşa s-a întâmplat la Harinvest. Un singur agent de Bursă a vândut acţiunile BVB deţinute de casa de brokeraj. Încă şi mai grav este că această tranzacţie neautorizată s-ar fi derulat cu girul singurului notar al pieţei, Depozitarul Central.

Sângerând abundent în urma rănilor cauzate de tranzacţiile cu produsele structurate, Harinvest primeşte lovitura de graţie în zilele de 14-15 noiembrie 2013. O jugulară tăiată pentru o hemoragie preţ de 8,2 milioane lei. La locul crimei, BCR, SSIF Broker, Depozitarul Central şi ASF. Da, fărădelegea s-a petrecut cu poliţistul în camera alăturată, potrivit mărturiilor persoanelor păgubite. “Este vorba despre un grup infracţional organizat”, ne-a declarat una dintre acestea.

Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât nu a fost vorba de un asasinat ţintit către Harinvest, ci de un veritabil masacru financiar în care investitorii clienţi ai casei de brokeraj vâlcene au fost furaţi de active în valoare de aproape 10 milioane lei.

Angajându-se fără un control adecvat al riscului în tranzacţii neinspirate pe segmentul produselor structurate listate la Bursa de Valori Bucureşti, SSIF Harinvest din Râmnicu Vâlcea s-a înscris în anii 2012-2013 pe calea insolvenţei. Falimentul a fost amânat vreme de mai bine de un an de zile doar prin colaborarea celor două contrapărţi importante, BCR şi SSIF Broker Cluj, în rostogolirea poziţiilor prin utilizarea frecventă a unor operaţiuni de sell-out care în mod normal ar trebui să aibă doar un caracter corectiv în procesul post-tranzacţionare.

După 798 de tranzacţii sell-out însumând 175 milioane lei, inevitabilul s-a produs, societatea de brokeraj vâlceană intrând în incapacitate de plată, în condiţiile acumulării unor poziţii pierzătoare şi datorii către intermediari de 15-20 milioane lei. Ceea ce se ştie mai puţin este că dacă aceste pierderi au fost rezultate în timp, în schimb devalizarea Harinvest, inclusiv prin prăduirea conturilor clienţilor, s-a realizat în numai două zile.

Potrivit mai multor declaraţii ale investitorilor păgubiţi, dar şi din zona acţionariatului casei de brokeraj vâlcene, în zilele de 14-15 noiembrie au avut loc 90% din furturile din banii clienţilor şi tot atunci a fost vândut forţat pachetul de acţiuni deţinut de Harinvest la operatorul de piaţă Bursa de Valori Bucureşti. Autor al acestor tranzacţii, un simplu agent de Bursă, Maria Voinea, iniţiator şi al tranzacţiilor pierzătoare pe structurate. Conform datelor obţinute deCurierul Naţional, aceasta nu avea niciun fel de autorizaţie din partea Consiliului de Administraţie al societăţii pentru a efectua respectivele tranzacţii cu acţiuni BVB, le-a intermediat pe un cont “house” asupra legalităţii căruia există semne de îndoială şi, de asemenea, nu a avut vreo semnătură din partea clienţilor pentru a face vânzările de acţiuni. Cu toate acestea, Depozitarul Central a autorizat transferurile totalizând 8,2 milioane lei realizate de Voinea.

Persoanele păgubite contactate de noi găsesc suspecte conlucrarea părţilor în operaţiunile din 14-15 noiembrie 2013 şi acuză existenţa unei conspiraţii între conducerea executivă a Harinvest, BCR, Broker Cluj, Depozitarul Central şi reprezentanţi ai ASF în devalizarea conturilor Harinvest.

De ce a avut loc marea prăduire

După ce au rostogolit poziţii vreme de mai bine de un an de zile cu Harinvest, BCR a notificat ASF în data de 13 noiembrie 2013 că întrerupe tranzacţiile cu societatea vâlceană, iar în aceeaşi zi acesteia i se suspendă de către Bursă activitatea de tranzacţionare din piaţa reglementată motivându-se neplata unor comisioane de 130.000-140.000 lei către operatorul de piaţă.

Vânzările pachetului de acţiuni BVB al Harinvest, dar şi cele ale titlurilor furate de la clienţi se vor derula astfel prin operaţiuni sell-out la Depozitarul Central în zilele de 14-15 noiembrie, banii obţinuţi find folosiţi pentru îndestularea Fondului de Compensare care fusese utilizat cu 500.000 de euro anterior, dar şi pentru plata unor obligaţii ale Harinvest către BCR în contul operaţiunilor cu produse structurate. “Banii noştri sunt la BCR”, a declarat pentru Curierul Naţional unul dintre clienţii societăţii vâlcene care au fost furaţi în cadrul acestei operaţiuni.

Silviu Antonescu, persoană care îşi reprezintă familia, aflată în acţionariatul Harinvest, în demersurile de recuperare a pagubelor, a explicat şi de ce a avut loc această devalizare de la jumătatea lunii noiembrie. În mod normal, dacă nu s-ar fi realizat vânzările Mariei Voinea, investitorii individuali ar fi avut pe mai departe acţiunile înregistrate de Depozitarul Central şi nu ar fi fost prinşi cu nimic în afacere, în timp ce BCR şi Broker Cluj ar fi urmat să îşi recupereze banii din executarea poziţiilor pe structurate la masa credală, la falimentul Harinvest. Aceasta ar fi presupus însă o procedură mai îndelungată, iar o parte din acţionarii Harinvest ar fi putut invoca în Justiţie existenţa unor legături vinovate între BCR şi Voinea în realizarea, adâncirea şi perpetuarea acestor pierderi. Banca s-ar fi putut teme de un astfel de proces şi în aceste condiţii, varianta mai convenabilă s-a profilat a fi aceea unor vânzări de active operate de la desk-ul Harinvest. Banii ajungând la BCR, acum aceasta este confortabilă cu o muşamalizare a întregii poveşti.

Mai-marii pieţei de capital, în tranzacţii cu o hoaţă

Persoanele păgubite de la Harinvest pun în discuţie însă autorizarea unui simplu trader de a efectua asemenea operaţiuni şi se întreabă cum de tranzacţiile au putut fi validate de Depozitarul Central. Vânzarea acţiunilor deţinute de casa de brokeraj vâlceană la BVB către trei clienţi ai Broker Cluj, la un preţ de 24 lei, cu un discount de aproximativ 10% piaţa regular, s-a realizat, potrivit surselor contactate de noi, fără împuternicirea Consiliului de Administraţie al Harinvest, după cum Voinea nu a avut nici semnăturile clienţilor pentru vânzările forţate ale activelor investitorilor din zilele de 14-15 noiembrie 2013.

Dacă Depozitarul Central s-ar fi restrâns la vânzarea pachetului de la BVB pentru plata Fondului de Compensare cu 500.000 de lei, acest lucru ar fi fost de înţeles. Antonescu ne-a declarat că dacă Depozitarul executa pachetul nu ar fi avut nimic împotrivă. Apare însă o suspiciune de ce s-a preferat vânzarea de la desk-ul Harinvest şi aceasta s-a extins către titlurile deţinute de investitori. Unul dintre clienţi ne-a spus că cei de la Depozitar ar fi trebuit să intre la bănuieli atunci când vânzările s-au cifrat la 8,2 milioane lei.

În primul caz, dacă Harinvest avea aceşti bani, de ce tocmai ratase o decontare, iar în al doilea caz, dacă Voinea ar fi avut semnăturile clienţilor, aşa cum au invocat buna-credinţă reprezentanţii Depozitarului la întâlnirile din aceste săptămâni, de ce banii din vânzări au mers către BCR? “Sunt lucruri grave la Depozitar şi la BCR”, ne-a spus o persoană care a fost păgubită cu 200.000 de euro în acest caz.

Am încercat vineri să obţinem lămuriri pe această temă de la Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central. Acesta ne-a răspuns însă că preferă să păstreze tăcerea până la întocmirea raportului intern privind Harinvest. Acesta ar urma să fie gata săptămâna viitoare şi să fie supus de urgenţă unui Consiliu de Administraţie al Depozitarului. Interesant este că acest raport, care întârzie şi ancheta Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost solicitat şi la întâlnirea cu investitorii din 9 ianuarie a.c. şi atunci s-a vorbit tot despre un interval de o săptămână ca fiind necesar pentru obţinerea concluziilor de la Depozitar.

O crimă săvârşită cu poliţia în camera alăturată

Din discuţiile pe care le-am avut cu investitorii care aveau conturi deschise la Harinvest, un lucru ni s-a părut de-a dreptul şocant: un corp de control al supraveghetorului se afla în sediul din Râmnicu Vâlcea al casei de brokeraj chiar în momentul în care s-au realizat tranzacţiile din care au rezultat 90% din pagubele clienţilor. Ultimii sunt suspicioşi că reprezentanţii ASF au fost aduşi de beneficiarii operaţiunilor tocmai pentru a o intimida pe Maria Voinea astfel încât aceasta să dea drumul tranzacţiilor. “Femeia nu era de fier”, ne-a spus un investitor căruia i s-au vândut neautorizat acţiuni la Fondul Proprietatea şi SIF-uri şi căruia i s-au furat din cont banii veniţi din realocări din oferta Romgaz. Voinea ar fi fost ameninţată că dacă nu realizează vânzările, i se va retrage autorizaţia şi Harinvest va fi închis.

Şefi ai ASF le-ar fi confirmat păgubiţilor la întâlnirile din ianuarie că, într-adevăr, un corp de control al autorităţii se afla acolo, dar că acesta era într-o altă speţă. “Ne iau de proşti!”, ne-a spus unul dintre investitori.

Am încercat să obţinem de la ASF confirmarea sau o negare a celor declarate de investitori şi am întrebat dacă se aflau reprezentanţi ai instituţiei în sediul Harinvest din Râmnicu Vâlcea în datele de 14-15 noiembrie. Răspunsul a fost imprecis. “Controlul ASF la Harinvest s-a desfăşurat în perioada 15-27 noiembrie 2013”, se scrie în e-mail-ul de răspuns al serviciului de comunicare al ASF pentru care sunt plătiţi 1,1 milioane lei în trei ani din banii investitorilor.

De asemenea, nu am reuşit să obţinem de la Autoritate o copie a deciziei numărul 1209 din 14 noiembrie 2013 privind Harinvest, citată într-un alt document al ASF. Conţinutul acesteia ar fi foarte important de cunoscut întrucât aceasta a survenit între suspendarea de la tranzacţionare din 13 noiembrie 2013 şi marele furt din următoarele două zile.

Unul dintre clienţii păgubiţi la Harinvest observă că din tranzacţiile dubioase din 14-15 noiembrie au câştigat toţi ceilalţi actori: Bursa şi Fondul de Compensare, BCR, Broker Cluj, în timp ce investitorii au fost cei păgubiţi. În mod normal, ASF prin obiectul său de activitate nu ar trebui să fie preocupat nici de operatorul de piaţă, nici de intermediari şi nici de fondul de compensare constituit de aceştia, ci numai de investitori. Ei bine, în cazul Harinvest tocmai aceştia au fost păgubiţi deşi nu aveau nicio vină, iar faptul că ASF se afla la sediul societăţii când s-au operat tranzacţiile incriminate constituie un fapt deosebit de grav.

Dacă nu a fost conspiraţie, de ce e tăcere?

Senzaţia că a  existat o conspiraţie pentru devalizarea din 14-15 noiembrie 2013 a Harinvest şi a conturilor clienţilor săi a fost întărită în rândul păgubiţilor tot de ceea ce se întâmpla la sediul societăţii vâlcene. Unul dintre investitorii cu care am vorbit urmărea să obţină cash pentru cumpărarea unui teren, iar Voinea îl amâna cu returnarea banilor. Acest lucru l-a adus de mai multe ori la sediul firmei de brokeraj în săptămânile care au premers marelui furt. El a observat în mai multe rânduri reprezentanţi ai BCR şi Broker Cluj. Potrivit acestuia, în datele de 11-12 noiembrie 2013, o doamnă din partea BRK a venit în Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu Maria Voinea. Post-factum, suspiciunea sa este că aceasta ar fi venit în persoană pentru că se temeau să nu fie interceptaţi la telefon.

În convorbirea pe care am avut-o cu Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj, acesta ne-a spus că, din punctul de vedere al societăţii pe care o conduce, tranzacţiile au fost legale, au fost solicitate de Harinvest şi, din moment ce au fost autorizate de Depozitarul Central, acestea  nu au avut nimic în neregulă. “Este o tranzacţie garantată de Bursă şi Depozitar. De aia le plătim comision… Ca să garanteze decontarea”, ne-a declarat Chiş adăugând că întrebările noastre ar trebui adresate celor două instituţii.

Deocamdată, Depozitarul nu ne-a oferit nicio informaţie, ASF dă răspunsuri în doi peri, iar BCR refuză să comenteze. Este secretul care adânceşte neîncrederea în rândul persoanelor păgubite şi le întăreşte acestora suspiciunea că marea prăduire a Harinvest din 14-15 noiembrie 2013 a fost rezultatul unei conspiraţii în care au fost implicaţi actori de primă mărime ai pieţei de capital.

Autor: Adrian Panaite

Sursa: Curierul National