Extern Politică

Portugalia cere ajutor, după Grecia și Irlanda. Urmează Italia și Spania?

Portugalia a cerut ajutor financiar de la UEGuvernul în exerciţiu al Portugaliei a anunţat miercuri că a decis să ceară ajutor financiar din partea Uniunii Europene, în ciuda declaraţiilor oficiale de până acum care dădeau asigurări că Lisabona nu este în situaţia de a călca pe urmele Greciei şi ale Irlandei.

Premierul în exerciţiu Jose Socrates a anunţat într-o declaraţie televizată că respingerea de către Parlament a măsurilor suplimentare de austeritate, luna trecută, a agravat situaţia financiară dificilă a ţării, făcând “inevitabilă” recurgerea la asistenţă finanicară externă.

“Am încercat totul, dar ne-am dat seama că am ajuns la momentul în care dacă nu am lua această decizie ar însemna riscuri pe care ţara nu trebuie să şi le asume”, a spus Socrates. “Întotdeauna am văzut ajutorul extern ca ultimă soluţie, dar responsabilitatea mea este să am grijă de binele poporului portughez”, a spus Socrates.

Specialiştii estimează că Lisabona ar putea avea nevoie de un pachet de susţinere financiară în valoare de 60 până la 80 de miliarde de euro, acordaţi prin împrumuturi europene şi de la FMI pe o durată de trei ani.

Portugalia va devenit astfel a treia ţară din zona euro, după Grecia şi Irlanda, care recurge la ajutor financiar extern. Anul trecut în mai Eurogrup a stabilit un fond de 440 de miliarde de euro – Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară – la care poate recurge un stat membru aflat în dificultate financiară. Condiţiile finanţării vor trebui negociate cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Portugalia a recurs de două ori la ajutorul FMI, în anii ’70 şi ’80, având de făcut faţă unor măsuri draconice de austeritate pe care mulţi nu le-au uitat. (realitatea.net)

Portugal defaults, America on the waiting list?

Following sovereign debt crises in Greece and Ireland, the Prime Minister of Portugal asked the European Union for a bailout on Wednesday. With the United States’ deficit causing coast-to-coast panic, can we learn from what’s happening overseas? The Market Ticker’s Karl Denniger says that the story is far from over. (infowars.com)


sursa: RT.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu