Politică

Ponta și Erdogan fac cărțile: Kovesi la Bruxelles, Coldea la Pretoria. Din primăvară, la București ”vorbim” turcește

ponta_97069700România este o colonie. Acesta nu este un slogan, este purul adevăr, iar aceasta este realitate de peste 150 de ani. Fie că au fost ”Marile Puteri” , ”Înalta Poartă”, URSS, SUA sau Uniunea Europenă, suntem obișnuiți să avem o conducere supranațională care să aranjeze lucrurile la nivel național.

Alegerile prezidențiale din 2014 l-au adus la conducerea țării pe Klaus Iohannis, în detrimentul lui Victor Ponta. Trebuie să fim cinstiți, chiar dacă asta îi va dezamăgi pe ”tinerii frumoși și liberi”, nu românii l-au ales pe Klaus Iohannis, acesta a fost fost numit de Washington. În această situație, instituțiile de forță (DNA, SRI, SIE, Parchet General, Înalta Curte etc.) au căzut total sub influența foștilor PDL-iști. Așa a apărut Dosarul Referendumului pentru Dragnea și dosarele pentru Victor Ponta.

Dosarele împotriva lui Victor Ponta au avut dublu rol, căderea guvernului și discreditarea sa în străinătate, astfel, premierul României a fost pus în fața unei reticențe internaționale. În acest context, Victor Ponta a dat dovadă de o bună înțelegere a situației geopolitice și și-a jucat cărțile excepțional:

-Pe 6 iunie este chemat la DNA
-Pe 13 iunie participă la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku alături de Vladimir Putin și președintele Turciei, Recep Erdogan
-Pe 14 iunie pleacă de la Baku la Istambul, cu avionul lui Recep Tayyip Erdogan
– În perioada 15 iunie – 8 iulie Victor Ponta se află în Turcia pentru o intervenție chirurgicală la genunchi

În perioada iunie – iulie, Victor Ponta obține sprijinul lui Recep Tayyip Erdogan. În acea perioadă, acest pact nu părea o mare victorie, președintele turc fiind asociat cu Vladimir Putin și primind mai multe reproșuri din partea statelor occidentale, iar Ponta fiind aspru criticat în România. Fără să se dezică de relația foarte bună cu Erdogan, Ponta continuă bunele relații româno-turce și sprijină construirea moscheii din București.

În continuare, guvernul Ponta îl numește pe Amet Aledin, fost membru al Parlamentului României, din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, şef al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, în locul unui reprezentant al UDMR.

Schimbări la DNA și SRI via Ankara

În actualul context geopolitic, Turcia a devenit un stat mai mult decât important pentru SUA, atât prin prisma influenței în Orientul Mijlociu cât și din cauza apropierii Germaniei de Rusia. Statele Unite au nevoie de un aliat puternic în Orientul Mijlociu, odată cu intervenția rusă, iar Turcia este singurul stat sufiecient de puternic militar să intervină în noul război rece început în Siria. Practic, Statele Unite folosesc Turcia atât împotriva Rusiei cât și împotriva Germaniei/Uniunii Europene. Comunitate turco-musulmană din Germania (apropape 5% din populație) este o pârghie importantă în jocul geopolitic actual iar valurile imigranți musulmani cresc gradul de influență pe care Turcia îl va avea atât în Germania cât și în Uniunea Europeană.

Din toată această situație, pare să aibă de câștigat și Victor Ponta, care, sprijinit de Erdogan este altfel perceput de Statele Unite, mai ales după răcirea relațiilor SUA-Germania (fiind cunoscute afinitățile lui Klaus Iohannis pentru Angela Merkel).

Deși, după câștigarea prezidențialelor din 2014, Klaus Iohannis visa la un guvern PNL, se pare însă că președintele a înțeles exact pe ce poziție se află și faptul că Victor Ponta are un sprijin extern important. În acest context, presiunile pe guvern au scăzut, fiind evidentă lipsa de susținere la ultima moțiune depusă de PNL.

Miza cea mai importantă, în acest moment, este reprezentată de instituțiile de forță, DNA și SRI care vor suferi, cât de curând, modificări majore. Ajutorul Turciei în Siria nu este gratis, iar influența lui Erdogan va crește în România cu ajutor atât din partea ambasadei americane cât și din partea guvernului Ponta. Cel mai probabil Koveși și Coldea vor fi schimbați, fără prea mult scandal, totul va părea un final de ciclul, o schimbare firească. Pentru șefa DNA se speculeză că va ajunge la Curtea Penală Internațională sau la Parchetul European, un nou organism pe cale de constituire. În ceea ce-l privește pe Florian Coldea se pare că va fi propus Ambasador în Africa de Sud. Aceste schimbări vor genera o mutație a politici românești iar republica procurorilor va fi amânată pentru o perioadă.

Pe această cale este important de menționat, mai ales pentru propagandiștii de la televiziunile ce apără statul de drept, că șalvarii și caftanele tocmai au revenit la modă iar noul salut nu mai este Guten Tag/ Auf Wiedersehen ci Gunaydin/Aferim Efendi.

Autor: Laurențiu Nicodim

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Hai ca autorul bate campii.Nu a fost necesar sa citesc tot articolul.
    Acesta spune ca Iojannis a fost ales de America si, drept urmare, institutiile de forta au cazut in mainile PDL-ului, asa aparand dosarul Referendumului si al lui Ponta

    Total gresit.Dragnea avea dosar de pe timpul lui Basescu.Iar daca aceste institutii cadeau in mana PDL-ului, madam Udrea si Basescu nu aveau la randul lor dosare penale.Uite asa se face propaganda, se manipuleaza opinia publica si se spala mintile cititorului.Acest site cu o denumire specifica(gandeste) probabil ca doreste ca cititorii sa preia gandirea autorilor articolelor.Este prima si ultima oara cand intru aici

  • Acum vad ca comentariul meu trebuie aprobat Atunci va pot banui si de partialitate in cazul in care nu mi-l aprobati.Si cum am un blog, taman bine: o sa-i atentionez pe cititori.Am intrat aici sa citesc articolul preluat de un site, si pe care am vrut sa-l redau pe blogul meu.In cond i care autorul este subiectiv, nu vad sensul sa-l raspandesc

  • Ceea ce nu intelege autorul asta este ca Ponta nu mai este dorit de propriul sau partid.Nu pomeneste nimic si trece cu eleganta de plagiat, minciunile la ordinea zilei, faptul ca nu stie sa managerieze o tara, ca nu si-a tinut promisiunile cand a dat jos guvernul Boc,ca a indatorat tara la FMI cu inca 90 de miliarde de euro, fara sa faca public acest fapt, dar evidentiind ca , vezi doamne, el a achitat tot imprumutul facut de fostul guvern.
    Autorul a uitat sau nu stie ca Ponta a avut acum 2 ani u dosar penal ca urmare a plangerii a aproape 200 de romani, ptr ceea ce a facut la acea vreme( aplecat la un summit UE in locul presedintelui), si a uitat cat de marsav a luptat sa il dea jos pe Basescu prin Referendum.Probabil ca acest individ(autorul) spera ca Ponta sa-i ofere si lui un ciolan ptr elogiile aduse.Hai sa va vad.Imi publicati toate cele 3 comentarii?

  • Si inca ceva: ce patriot este asta care trece cu vederea ca Ponta a facut CADOU turciei un teren in buricul Buc ptr moschee, i timp ce turcii au refuzat sa se faca biserica crestina la ei?! Cu asa propagandisti si vanzatori de tara, normal ca au prostit acest popor , si asa prost din nastere

  • Gia esti un tembel…daca nu pdl-ul a controlat institutiile de forta de ce nu-l vedem pa base cu gasca pdl la parnaee???cine a furat romania 10 ani?cred ca tu esti pdl-ist