În cele câteva săptămâni de la preluarea puterii, guvernul de la Varșovia condus de Beata Szydlo, din umbra de Jaroslaw Kaczynski, a recurs la o serie de mutări la care analiștii se așteptau, dar a căror rapiditate și amploare a surprins întrucâtva.
După aproape un deceniu de guvernare liberală, conservatorii au decis să decapiteze serviciile secrete. Premierul l-a demis pe șeful serviciului de informații al armatei, generalul de brigadă Piotr Pytel și pe seful șerviciului de contrainformații al armatei, Radoslaw Kujawa. La fel s-a întâmplat și cu șefii serviciului de informatii și al serviciului de informații externe. Înlocuitorii lor nu au fost încă numiți în funcție, însă se pregătește terenul pentru un proces cât mai ușor și rapid în acest sens. Cum? Prin eliminarea parlamentarilor incomozi din comisiile însărcinate cu supervizarea serviciilor secrete – majoritatea conservatoare din parlament a decis reducerea numărului de membri ai acestor comisii, astfel încât reprezentanții partidelor mai mici, care nu pot fi controlați total, să fie eliminați. A fost eliminată și regula rotației șefilor acestor comisii parlamentare, astfel încât conservatorii să aibă asigurată șefia pe parcursul întregului mandat.
Noul ministru de externe, Witold Waszczykowski, considerat până acum unul dintre cei mai activi europarlamentari, a justificat demiterea șefilor serviciilor prin faptul că acestea deveniseră ”mai degraba instituții politice decât instituții care să protejeze interesele Poloniei. Acești oameni erau o amenintare mai mare decât cele care vin din afara Poloniei”.
Este bine cunoscut că instituția numită Curtea Constituțională a fost în ultima vreme extrem de importantă în orientarea politică a fostelor țări socialiste. Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a vrut să se asigure că va avea un control și aici, mai cu seama după ”decada liberală” de la Varșovia. Parlamentul conservator a invalidat alegerea recenta a cinci noi judecători constituționali din totalul de 15. Doi dintre acestia fuseseră votați de fosta putere liberală cu câteva zile înainte de pierderea guvernării.
Următoarele pe lista sunt televiziunea și radioul public, văzute ca un bastion al Platformei Civice, partidul liberal al lui Donald Tusk care a guvernat până în această toamnă. Nu au fost anunțate încă schimbari la vârf, însă acestea sunt așteptate.
Nu în ultimul rând, vor avea de suferit și contractele militare semnate de foștii guvernanți. Noul ministru al Apărării, apropiat al fostului președinte Lech Kaczynski, a pus deja sub semnul întrebării un contract pentru un scut antirachetă polonez semnat de fostul guvern cu compania americană Raytheon, in valoare de 5 miliarde de dolari. Ministrul Anton Macierewicz, același care i-a demis pe șefii serviciilor de informații militare, a mai semnalat și că ar putea renunța la un contract de 3 miliarde de euro pentru elicoperele Caracal produse de Airbus.
În acest fel, în câteva săptămâni, Polonia a devenit ținta criticilor presei internaționale, indiferent de afilieri și simpatii. Noul guvern conservator al partidului Lege si Justiție, partid condus Jaroslaw Kaczynski este considerat pro-american, însă presa de peste Ocean il vede drept ”totalitar”, ”nedemocratic”, este văzut drept ”anti-rus” în Europa, dar aici presa il cataloghează în primul rand drept ”eurosceptic”. Însă o parte din mutările facute de Jaroslaw Kaczynski au avut loc și în România, doar o parte poate pentru că aici președintele nu avea încă ”guvernul lui”, pe când în Polonia guvernul avea deja ”președintele lui” lui, după alegerile din mai anul acesta.
Autor: Calin Marchievici
Sursa: Cotidianul
Adauga comentariu