Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Planul radical al nemților pentru Oltchim

Planul radical al nemților pentru OltchimMai rămân doar 1.000 de angajați, compania se rupe în mai multe societăți

Compania germană Petro Carbo Chem SE (PCC SE), principalul acționar minoritar al Oltchim SA, a prezentat propriul concept al planului de reorganizare al companiei vâlcene. PCC SE propune ruperea Oltchim în mai multe entități, dar și eliminarea unei bune părți a angajaților de pe statele de plată.

PCC SE dorește transformarea Oltchim SA într-o companie de tip holding și transferarea instalațiilor de producție și a serviciilor de suport către un număr de SPV-uri. SPV (Special Purpose Vehicle) este o societate înființată pentru a realiza un scop unic al unei alte societăți cu probleme. Bunurile din patrimoniul companiei cu probleme sunt transferate unei societăți fondate special în acest scop – SPV, a explicat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România. De ce ar face asta? Conform unui studiu realizat la cererea PCC SE, impactul unui potențial faliment al Oltchim SA asupra bugetului de stat, în următorii 5 ani, s-ar traduce în pierderi de minimum 512 milioane de lei.
Conceptul planului de reorganizare are drept scopuri principale să salveze și să facă Oltchim SA din nou funcțional, să îl pregătească pentru privatizare și să facă posibilă recuperarea de către creditori a unei părți cât mai mari din creanțe.

“Ne confruntăm cu o situație foarte grea: știm că ajutorul de stat nu va fi acordat, băncile refuză momentan orice finanțare, niciun plan de restructurare nu a fost prezentat până acum, iar majoritatea instalațiilor sunt oprite”, a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România.

“Fiecare SPV va primi activele necesare și personalul adecvat, precum și o parte din datorii. Datoriile față de stat (AVAS și companiile deținute de stat) vor rămâne în compania mamă. Activele nealocate – sau utilizate în comun – vor fi transferate într-un SPV separat și vor fi ulterior utilizate în comun de către SPV-uri sau vândute.

Structura propriu-zisă presupune divizarea activității într-o serie de SPV-uri de producție, privatizabile, deținute de către Oltchim SA. Serviciile de suport, printre care se numără cantina, policlinica, mentenanța, transporturile etc., vor fi la rândul lor organizate în SPV-uri care vor fi vândute. „Veniturile obținute din vanzarea SPV-urilor de servicii suport pot asigura o parte din capitalul de lucru necesar pentru funcționarea SPV-urilor de producție”, a adăugat Wojciech Zaremba.

Principalele etape ale planului de restructurare presupun înființarea unui număr de 9 -12 SPV-uri deținute de către Oltchim SA; prezentarea planului de restructurare către bănci, creditori și alți factori de decizie; inventarul activelor, în vederea stabilirii nivelului activelor ce vor fi transferate către fiecare SPV și pregătirea pașilor pentru valorificarea activelor auxiliare sau învechite; prezentarea primului draft al Planului de Restructurare către factorii de decizie implicați, în vederea obținerii acceptului preliminar; implementarea planului, în paralel cu procesul de privatizare; vânzarea SPV-urilor ce conțin serviciile de suport; reînceperea producției prin repornirea instalațiilor viabile; renegocierea și restructurarea datoriilor.

“Un plan de reorganizare trebuie implementat cât mai urgent, deoarece, așa cum am mai explicat, în acest ritm compania se apropie din ce în ce mai rapid de faliment. Conform unui studiu realizat de noi în colaborare cu Adevaris Consulting, previziunile pentru următorii 5 ani arată că bugetul de stat ar fi grav afectat”, arată reprezentantul PCC SE.

„La realizarea studiului am luat în calcul impactul macroeconomic determinat de falimentul Oltchim SA, atât asupra furnizorilor indirecți, cât și asupra sistemului bancar. De asemenea, creșterea șomajului la nivelul județului Vâlcea va avea consecințe grave la nivel social”, a conchis Wojciech Zaremba.
Planul PCC SE presupune ca la Oltchim să mai rămână circa o mie de angajați, iar restul vor fi ori concediați, ori vor lucra în continuare la serviciile-suport (cantină, policlinică, real estate etc) care urmează să fie vândute. În prezent, Oltchim Râmnicu Vâlcea are 3.300 de angajați și datorii de aproape 800 de milioane de euro, „mult peste valoarea totală a companiei”, după cum a afirmat Wojciech Zaremba.

PCC SE este principalul acționar privat din cadrul Oltchim, deținând o participație, directă și indirectă, de 32,3432% din capitalul social al companiei. Anul trecut, PCC SE a înregistrat vânzari de aproximativ 700 milioane de euro și are 2.584 de angajaţi în întreaga lume. PCC este un grup de companii activ pe plan internaţional, cu filiale în 13 țări, cu sediul central în Duisburg-Germania.

autor: Radu Burlacu
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu