Analize și opinii Politică

Plan de urgenta: retragerea banilor de la bancomate ar putea fi limitata daca Grecia iese din zona euro

Retragerile de la bancomatele din zona euro ar putea fi plafonate, daca Grecia renunta la masurile de austeritate in urma alegerilor de duminica. The Telegraph a publicat in editia electronica un articol in care ii avertizeaza pe turistii britanici ca s-ar putea confrunta cu restrictii privind retragerile de numerar in cazul in care criza datoriilor se agraveaza.

Liderii pe finante din Europa au discutat in ultimele saptamani despre limitarea dimensiunii retragerilor de la bancomate, impunerea unor verificari la frontiera si introducere in zona euro a unor controale ale fluxurilor de capital. Toate aceste subiecte fac parte din cel mai negru scenariu – Grecia sa renunte la euro.

Oficialii UE au declarat pentru Reuters ca ideile sunt parte dintr-o serie de planuri de urgenta si au subliniat ca le-au construit pentru orice eventualitate, insa nimeni nu a declarat ca se asteapta in mod sigur ca Grecia sa plece din zona euro.

Insa cu toata incertitudinea politica in crestere odata cu apropierea alegerilor din Grecia pe 17 iunie, exista o nevoie crescuta de a avea planuri de rezerva.

Nu au fost luate decizii, este un subiect sensibil, iar discutiile membrilor Eurogoup, in cadrul unor teleconferinte in ultimele 6 saptamani, nu au unele politice.

Nu se stie daca restrictiile se vor aplica si la bancile britanice, scriu cei de la The Telegraph, sau doar la cele aflate in tari cu risc masiv de retrageri de capital.

sursa: incont.ro