Analize și opinii Extern Politică

Peste trei miliarde de dolari au ieşit din Turcia în ultimele săptămâni

Peste trei miliarde de dolari au ieşit de pe piaţa din Turcia în ultimele săptămâni, din cauza conjuncturii financiare mondiale, dar şi a protestelor faţă de Guvernul de la Ankara, a declarat miercuri vice-premierul turc, Ali Babacan, citat de AFP.

‘Deciziile Rezervei Federale americane (Fed), care au avut un impact asupra pieţelor emergente, au coincis cu evenimentele interne şi au existat consecinţe’, a explicat Ali Babacan pentru postul de televiziune NTV. ‘În perioada 17 mai -5 iulie a avut loc o fugă de capitaluri de ordinul a trei miliarde de dolari’, a spus Babacan, adăugând că după data de 5 iulie capitalurile străine au început să revină în Turcia.

Anunţând că în perioada următoare îşi va reduce injecţiile de lichidităţi, Fed a pus sub presiune pieţele emergente, cum este şi Turcia, care încearcă să limiteze deprecierea monedelor lor faţă de dolarul american. Banca centrală a Turciei a anunţat luni că va majora dobânda de referinţă la următoarea sa reuniune de politică monetară, programată a avea loc în data de 23 iulie, după ce nu a reuşit să ţină sub control deprecierea lirei în pofida intervenţiilor repetate pe pieţele de schimb.

De asemenea, Ali Babacan a mai spus că nu ar trebui să fie o surpriză dacă Guvernul turc îşi va reduce prognozele de creştere, adăugând însă că pentru moment nu are de gând să facă acest lucru. Prognoza oficială de creştere pentru acest an mizează pe un avans al Produsului Intern Brut de 4%.

‘Revizuiri ale prognozelor de creştere sunt avute în vedere în întreaga lume din cauza politicii SUA şi a incapacităţii economiei europene de a-şi reveni’, a apreciat vice-premierul turc. ‘Dacă vom face una sau două mici corecţii nu ar trebui să fie o surpriză, dat fiind faptul că cea mai mare piaţă a noastră de export şi alte pieţe emergente îşi revizuiesc şi ele estimările’, a mai spus Babacan.

Fuga capitalurilor pune serioase probeleme economiilor emergente. Turcia are nevoie să atragă capital din străinătate pentru a-şi finanţa deficitul de cont curent, care este finanţat în principal prin fonduri pe termen scurt. În plus Turcia realizează jumătate din comerţul său exterior cu zona euro, care în primul trimestru al acestui an a intrat din nou în recesiune.

În ultimele două luni lira turcească s-a depreciat cu 9% în raport cu dolarul american. Această depreciere a coincis cu o mişcare de protest fără precedent faţă de guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan. Luna trecută, circa 2,5 milioane de persoane au ieşit în stradă în peste 80 de oraşe ale Turciei timp de trei săptămâni pentru a cere demisia premierului Erdogan, acuzat de derivă autoritară şi de intenţia de a ‘islamiza’ societatea turcă.

autor: capital.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu